Pierwszy raz ciasto czekoladowe z cukinii robiłam w 2011 r, gdy zobaczyłam je w programie Nigelli Lawson. Od tego czasu robię regularnie, bo jest pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne i proste w przygotowaniu. Sięgam po różne wersje tego ciasta i różne przepisy z internetu, tym razem skorzystałam ze strony I love bake . Polecam tę przepisy, bo wypieki z nich wychodzą naprawdę
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo
Słodki sentymentTakie ciasto zrodziło się w mojej głowie – bakaliowiec z kremem pomarańczowym. Pyszne czekoladowe ciasto, mnóstwo dodatków, a do tego świetny krem pomarańczowy zwieńczony odrobiną czekolady… Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Dodatkowo
Słodki sentymentgarnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSmakuje jak ciasto czekoladowe z serem. Jedna porcja to stanowczo za mało. Polecam to ciasto jest pyszne. Składniki 1 i 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka + 3 łyżki cukru 250 g masła budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 700 g jogurtu greckiego 8 … Czytaj dalej Murzynek z jogurtem i malinami
gotuj ze mnąsłów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym hotelu. Popularne tez były owocowe lub śmietanowe pianki, lecz nie przypadły mi one do gustu. Moim faworytem były warzywa
MintTastejako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję przygotować dwa dni przed podaniem. Ciasto przechowywałam w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaprawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchninabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo
Słodki Kompromisblogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika
Krakowskie smaki Aninadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowyKawałki czekolady połączone z wiśniami i pysznym ciastem- zapraszam na rewelacyjne muffinki! ;-) Smak tych muffinek jest fantastyczny! Mocno czekoladowe ciasto i wiśnie to połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnie. Pieczemy? Pieczemy! ;-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki pszennej - 125 gram roztopionej margaryny do pieczenia - ok. 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego
WielopokoleniowoDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej - 50 gram kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody
Życie zamknięte w smakuzrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej 6 białek z jaj kurzych ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru
karmelowykilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w cieście kwaskowate wiśnie. Składniki: ciasto - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku
Zainspirowana w kuchninadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowyrazem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka(...)zdążyła zastygnąć trzeba ją rozpuścić i ponownie wystudzić). Mieszamy masę z czekoladą i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Do masy serowej w tortownicy wciskamy porcje ciasta czekoladowego zachowując odstępy (aby się podczas pieczenia nie połączyły), tworząc kropki. Do brytfanny, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek do ok. połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkorodzaj tortów, w którym główną rolę w odgrywa pięknie spływającą polewa czekoladowa. Przy takim torcie można zrobić różne kolory dripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić pyszny czekoladowy tort Drip Cake z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica, śr 18 cm): 160 g mąki pszennej 65 g kakao(...)suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 18 cm. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy. Frużelina malinowa – maliny w żelu
Słodki Pomysłjesteś na diecie zapewne marzysz o kawałku czekoladowego ciasta. Tak już działa nasz mózg, to co zakazane, kusi najbardziej. No to ja dziś Ciebie będę kusić i na pewno przekonam. Bo dieta nie wyklucza niczego. Dieta to kreatywne działania w kuchni. I powiem Ci, że nie ma takiego dania, którego nie można by przekształcić w danie fit. Czekoladowy sernik, poza(...)daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ). Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ? Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka w serniku. Porcja takiego sernika pod treningu, to świetny wybór na posiłek. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY FIT SERNIK Z FASOLĄ Składniki: Masa
kolorowotorcikowoSKŁADNIKI NA MASĘ : 100-200 g herbatników szkolnych 150 g biszkoptów 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam czekoladowe ciasta, przełożone słodkim kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Wiem, że wśród moich czytelników jest sporo osób z nietolerancją laktozy dlatego tym razem wśród składników znalazły się produkty bez laktozy. Składniki na ciasto 2 czekolady deserowe-gorzkie 3/4 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA 100 g masła bez laktozy 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)wszystko mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz masę czekoladową. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę wlewamy do małej prostokątnej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie przekrawamy je na dwie części. Pierwszą układamy w foremce i smarujemy frużeliną wiśniową. Krem
Kasia i jej kobiecy światCiasto nugatowe to niezwykle pyszne ciasto, które warto przygotować kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników, a smakiem zachwyci niejednego łasucha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto nugatowe jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto(...)przepyszne. Dodatkowo dla osób początkujących przygotowałam krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto nugatowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu! CIASTO NUGATOWE PRZEPIS Składniki Biszkopt 60 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli Masa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 1 łyżka cukru 100 g masła 300 ml wody Masa
Przepiski.plPIERNIK Z MASĄ Ciasto piernikowe przełożone powidłami i masą śmietanową. Wygląda bardzo imponująco ale jego zrobienie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. PIERNIK BEZ MIKSERA To ciasto jest na prawdę błyskawiczne, wystarczy wymieszać wszystkie składniki trzepaczką i gotowe! Wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Ten przepis może być też idealną bazą do zrobienia błyskawicznego ciasta czekoladowego, wystarczy pominąć przyprawę
Słodki Blogpokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy(...)czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch
Z miłości do słodkości