Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska
Moja DelicjaDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier(...)tylko greckiego, ja akurat miałam za mało w domu dlatego pomieszałam) i cukrem. Dodajemy mąki i miksujemy by masa była gładka. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy najpierw ciasto czekoladowe, a następnie masę jogurtową. Pieczemy ok godziny w 170 st. C. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęściezupełnie nowego znaczenia - jedna kostka waży 50 g czyli pół zwykłej tabliczki czekolady! Robi wrażenie, prawda? :) Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;) Świetne produkty, które z pewnością(...)odwiedzenia strony MAKRO gdzie znajdziecie wiele inspiracji i przepisów! Jest całe trzydaniowe menu z czekoladą w tle ( KLIK ) i cudny świąteczny deser - gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki
Plate of JoyWiele osób uważa, że babki są suche i nudne. Ta będzie zaskoczeniem. Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką będzie świetna do codziennej kawy, jak również zachwyci gości oraz rodzinę na Wielkanocne Święta. Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe ciasto z polewą, to jest ona dla Was. Ja zwariowałam na punkcie tego wypieku. Jest intensywny, aksamitny, bardzo mokry, a kwaśna śmietana przełamuje słodycz(...)węższych lub silikonowych formach może się piec ok. 60 minut). Po tym czasie zostawiamy na 10 minut ciasto w wyłączonym piekarniku, a następnie lekko uchylamy i pozostawiamy kolejne 10 minut. Potem wyjmujemy ciasto i wykładamy je z formy. Warto polać je polewą czekoladową: śmietankę podgrzewamy (nie może się zagotować), czekoladę drobno siekamy – zalewamy gorącą kremówką, dodajemy miód – czekamy
Poezja smakucudowny torcik czekoladowy z kremem kawowym i profiterolkami .Jest dość pracochłonny ,ale przepyszny i wart poświęconego czasu .Zapraszam do pieczenia. Składniki: na biszkopt czekoladowy ,tortownica 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki dobrej jakości kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 łyżki wody Białka ubijamy(...)Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy
Ladylaura.dyniowo-czekoladowy bardzo smakował i zgodnie z życzeniem przepis dołączył do Jej kolekcji. Z ciastem szybko się uporaliśmy i z pełnymi brzuchami wróciliśmy na dietę. Składniki na torcik dyniowo-czekoladowy Ciasto: 4 jajka 100 g cukru pudru sok z 1 / 2 cytryny szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady(...)drobne kawałki i wmieszać je łyżką w ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, wlać równomiernie ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 o C z termoobiegiem , odstawić do wystygnięcia. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan-fix, chwilę jeszcze miksować. Wykonanie Ciasto posmarować warstwą marmolady, następnie rozprowadzić śmietanę
niecodziennikparySernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)jajka lekko się napuszą to dodać do nich: masę czekoladową z rondelka i przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki całość ze sobą wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto czekoladowe i piec około 15-17 minut w 165 ºC . W międzyczasie przygotować masę serową : twaróg zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową
Ugotowaćgruszki, 250 ml śmietana tortowa, 2 łyżki cukier puder, - ile potrzeba skórka kandyzowana, - ile potrzeba posypka czekoladowa jajka, cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto na koniec dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki i delikatnie wymieszać tortownica 24 cm silikonowa(...)ciasto i piec w 200C około 40 minut = do suchego patyczka zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypką czekoladową ciasto jest puszyste, wilgotne..........SMACZNEGO!!! dobrej jakości tortownice silikonowe - wymiary: średnica: 24,5 cm, wysokość: 3 cm - 2 sztuki w zestawie 29,90 zł - zakupione na stronie..... http://emako.pl/product-pol-1428-Silikonowa-forma-do-pieczenia-ciast-tortownica-2-sztuki.html
W Mojej Kuchni Lubięmiksujemy z solą na sztywną pianą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 30-35 min. w ok. 175 st. C. składniki na krem budyniowy z kawą: 500 ml mleka(...)część kremu. Układamy wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na galaretce rozsmarowujemy pozostały krem i układamy drugi biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż polewą zacznie troszkę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka2 łyżki olejuKrem:250 g mascarpone200 g masła orzechowegoW naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce(...)mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy
kuchcikowniaDziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto. Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet! Przepis znaleziono tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)miksujemy całość chwilę. Następnie dodajemy ostudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy przesiane suche składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. Jeśli ciasto urośnie
Walijskie PichceniePrzepyszne ciasteczka brownie Mega czekoladowe, kruche z wierzchu i wilgotne w środku ciasteczka. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda. Warto wypróbować ten przepis! Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) – minimum 60% kakao 60g masła 2 jajka 150g cukru 50g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia *** Pół tabliczki(...)Zdejmujemy z ognia *** *** Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem przez około 5 minut na puszystą masę *** *** Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Wsypujmy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do małej miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 10 minut *** *** Nabieramy po łyżce zimnej masy
Blog z Apetytembardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego
zdrowa vege kuchniaBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany
BullioBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany
Bullio