Sezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikoworaczej mowy o wymyślnych tortach, które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE
Czary - gary w kuchniDzisiejszy dzień po prostu prosił się o porządną dawkę czekolady. Nie dość, że Zuzia z katarem spała kiepsko, czyli krótko … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnipełni w mojej kuchni nie może ich zabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe Babeczki z truskawkami (muffinki) Deser truskawkowy z ricottą Wiosenna sałatka z truskawkami Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami Sojowy koktajl truskawkowy Dżem truskawkowy
Słodkie okruszkiłyżek cukru0,5 - łyżeczki proszku do pieczeniaMASAmasło - 2 łyżkicukier waniliowy -1 opakmąka ziemniaczana -2 łyżkimąka pszenna -1 łyżkamleko -0,5 lcukier -4 łyżkiDODATKOWOwiórki kokosowe do posypania ciastapolewa czekoladowa - 1 opak PRZYGOTOWANIE:Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać. Do mąki dodać jajko, sodę i miód, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą(...)mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym.Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusiprzepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką
Z miłości do słodkościTort Sachera to wręcz emblematyczny wiedeński deser, znany i kochany na całym obszarze byłych Austro-Węgier. Czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym z czekoladową polewą i kawa po wiedeńsku, czyli na przykład Einspänner (espresso z bitą śmietaną) to zestaw, który do dzisiaj można znaleźć w wielu kawiarniach od Sarajewa przez Wiedeń aż po Nowy Sącz. W końcu nadeszła pora na zweganizowanie(...)równie smaczna jak torty Sachera, które jedliśmy w wiedeńskim Café Hawelka, sarajewskiej Bečkiej Kafanie czy nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim. Składniki (na tortownicę o średnicy około 24 cm, przepis bazowy na ciasto jest inspirowany przepisem na puszyste ciasto Jadłonomii ): - 3/4 szklanki mleka sojowego - 1.5 łyżki octu - 1.5 szklanki mąki pszennej - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0.5 łyżeczki sody - 0.5 łyżeczki soli
Roślinożerni urlopowiczeBardzo często pojawia się Magiczne ciasto, ale zawsze w wersji waniliowej gdy zobaczyłam na blogu Bake&Taste w wersji czekoladowej w końcu postanowiłam sama spróbować. Ciasto rzeczywiście się rozwarstwia i chociaż u mnie nie widać(...)dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie to ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika. Magiczne ciasto czekoladowe Składniki: - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej - 1 łyżka wody - 150 g cukru - 125 g masła, stopionego i wystudzonego - 65 g mąki - 50 g niesłodzonego kakao
Kulinarne życieciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu RE-WE-LA-CYJ-NE! Kruchy spód, warstwa świeżych owoców w galaretce, na to krem śmietanowo-waniliowy, a całość przykryta czekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza(...)wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką. Wierzch ciasta przykrywamy czekoladową bezą. Uwagi: Ciasto najlepiej składać w blaszce, w której piekliśmy kruchy spód. Przygotowując bezę białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Cukier zaczynamy dodawać gdy piana z białek
Smaki Na Talerzubudyń i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie i krótko tylko do połączenia składników. Dodaję żurawinę obsypaną delikatnie mąką. Z białej jaj ubijam pianę na sztywno. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach (grzałka góra-dół) 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę(...)czekoladowo waniliowy. klik Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. klik Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. klik Sernik waniliowy na herbatnikach. klik Murzynek z serem. Ciasto czekoladowo serowe. Sernik izaura.klik Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :) klik Sernik gotowany na herbatnikach klik
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotowaniu ciasto, które zachwyca uroczym wyglądem :) Przygotowujemy osobno ciasto dyniowe i osobno ciasto kakaowe, następnie wylewamy oba ciasta naprzemiennie do formy, jak w klasycznej Zebrze. Część dyniowa wzbogacona jest o skórkę z pomarańczy, co świetnie podkręca smak całego ciasta. Dyniowa Zebra wychodzi puszysta i wilgotna i naprawdę ciężko poprzestać jednym kawałku :D Możecie ją oblać polewą czekoladową! Idealne ciasto(...)formy wyłożyć 2 łyżki ciasta dyniowego, na to wyłożyć 2 łyżki ciasta kakaowego, następnie znowu 2 łyżki ciasta dyniowego i tak powtarzać wykładanie obu ciast, aż do ich wyczerpania. Na koniec można lekko poruszać foremką, by ciasto równomiernie się rozłożyło. Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić w formie przez kilka
Opowieści z piekarnikailościach nieograniczonych (zmęczony mózg uparcie dopominał się glukozy w czystej postaci), czasem udało mi się zrobić z jej udziałem coś bardziej ambitnego, dajmy na to ciasto. Albo naleśniki. Albo jakiś pyszny czekoladowy mus. Dzisiaj natomiast na tapecie cream cheese brownie, przerobione na mój sposób, aby było bardziej czekoladowe ♥ Składniki Masa brownie 125 g gorzkiej czekolady + 75 g grubo posiekanej(...)groszki czekoladowe. Serek utrzeć z cukrem i ekstraktem, białko ubić z solą i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto czekoladowe, na to wyłożyć masę serową i przy pomocy patyczka do szaszłyków porobić "mazaje". Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto przestudzić. Smakuje dobrze zarówno zimne
Słodkie inspiracje