szklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków. Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki
Kulinarne przemysleniaSezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. składniki · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości · 6 szklanek wody · 5 szklanek octu
Kulinarne pyszności Molkizawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie(...)się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut. Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy
Karo in the Kitchenogórków 3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru 350 ml octu 10 % 3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkosoli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby Składniki: ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem(...)ostropestu) sól, pieprz 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić. Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć
Czerwień i błękitpostem kończę już tegoroczny epizod ogórkowy. Na tapecie ogórki w musztardzie. Ostre i takie do schrupania;) sami spróbujcie. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek musztardy francuskiej czosnek ( po ząbku na każdy słoik) ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy(...)Wodę wraz z octem, cukrem, sola, musztardą, zielem angielskim i liściem laurowym zagotowujemy. Zostawiamy do przestudzenia. 3. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym oraz ziele angielskie, Wkładamy ogórki i dodajemy zalewę. 4. Pasteryzujemy 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe:) Hasta Luego
la cucharatakie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały. jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi ogórkami to zapraszam do wypróbowania :) około 2 kg dużych ogórków do słoika : 1 łyżeczka gorczycy Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 2 ząbki czosnku(...)szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka ostrego ketchupu Do garnka wlać wodę, dodać cukier ocet, sól i ketchup, zagotować. Ogórki dobrze umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha, następnie do każdego włożyć przyprawy jak podałam w przepisie.Ogórki układamy w słoiku dość ściśle
Sama słodycz i szczypta chiliOgórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Przepis na ogórki konserwowe, który zamieszczam poniżej, stosuje od lat . Jest bardzo prosty a ogórki są twarde i smaczne . składniki: 4 kg ogórków średnich i małych zalewa: 4 l wody 0,5 litra octu 10 % 1 szklanka cukru 0,5 szklanki
Ugotujmy Cośzrobione przez mamę, niebo w gębie! Składniki na zalewę; 1 litr wody pól szklanki octu 10% 6 łyżek cukru 1i1/2 łyżki soli do przetworów Pozostałe składniki; 2 kg niewielkich ogórków ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego 1 cebula 2 marchewki kilka ząbków czosnku 2-3 gałązki kopru gorczyca biała liście chrzanu korzeń chrzanu Przygotowanie; Ogórki(...)kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem., rzodkiewką i koprem. Naprawdę pycha! Składniki na 3-4 porcje: 2 duże kubki naturalnego jogurtu (każdy po ok. 400 g) około 250-350 ml wody 2- średnie świeże ogórki 1 mały pęczek rzodkiewek 1/2 pęczku koperku sól i pieprz do smaku 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (byle bez ziaren gorczycy) po 1 jajku na porcję(...)Ogórki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub słupki. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jogurt wymieszać z musztardą i czosnkiem. Dodać ogórki, rzodkiewkę, koperek. Dolać wody
Codzienna kuchnia niecodziennaogórki około 7 minut, były pyszne i chrupiące, ciekawi mnie jaki jest czas Waszego gotowania słoików? bo wiadomo każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis:) Zapraszam :) około 2 kg ogórków po 2 ząbki czosnku do słoika po łyżeczce gorczycy do słoika po kilka ziarenek ziela angielskiego do słoika po kilka ziarenek czarnego pieprzu po listku laurowym do słoika(...)jednym baldachu kopru, łyżeczce gorczycy, kilka ziarenek ziela, pierzu, 2 ząbki czosnku i jeśli lubicie kawałeczek chrzanu. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać: sól i cukier, zagotować. Zalewą zalać ogórki i dobrze zakręcić słoik. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Garnek przykryć pokrywką. Od zagotowania wody w garnku gotować jeszcze około
Sama słodycz i szczypta chiliszkl maślanki naturalnej 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Krakus 200 g miąższu arbuza 1 pęczek rzodkiewek 6 średnich ogórków gruntowych sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy razem z rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Miąższ arbuza blendujemy na mus i przelewamy do miski. Do musu arbuzowego(...)dolewamy maślankę i koncentrat barszczu, mieszamy. Dodajemy starte rzodkiewki i ogórki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Chłodnik podajemy schłodzony. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
słodkie i nie tylko historie kulinarnemajonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę i ogórki drobno pokroić, wymieszać wg. uznania ketchup z majonezem. W misce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu(...)ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka
KUCHNIA POLSKAZachęcam do korzystania ze świeżych warzyw i do komponowania własnych surówek. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 150 g jogurtu naturalnego greckiego kilka gałązek koperku sól do smaku Przygotowanie: Ogórki i koperek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki. Koperek kroimy bardzo drobno i dodajemy do ogórków. Na koniec
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszna sałatka o wyrazistym smaku. Lekko słodką dynię przełamałam kwaśnym ogórkiem kiszonym i charakterystycznym orzechowym aromatem czarnego ryżu. Składniki 1 szkl czarnego ryżu 3-4 łyżki marynowanej dyni 2 ogórki kiszone 4 suszone pomidory 4 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki połowa czerwonej papryki majonez sól pieprz 1. Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę, suszone pomidory(...)ogórki kroimy w drobną kostkę. 3. Kukurydzę przelewamy wodą a dynię odcedzamy z nadmiaru zalewy. 4. Składniki dokładnie łączymy z majonezem i poszatkowaną natką pietruszki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Gotową sałatkę przekładamy do fioletowego silikonowego pojemnika ( 540 ml ) od Jana Niezbędnego i wstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. 7. Jak widać
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty