Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka(...)rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :) Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania obiadowego. Składniki: 2,5 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela(...)każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox. #MyVictorinox * Cebule kroimy w piórka. *Pokrojone warzywa zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę. * Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet, mieszamy , zostawiamy
Z Majeczką w kuchnipory chłodnik z ogórków kojarzył mi się z tym przygotowywanym w dzieciństwie przez ciocię-babcię. Ogórki w plasterkach i szczypior zalewane były wodą z octem. Mama słabła na widok tego dania, ja je uwielbiałam. Sama nigdy się nie porwałam na przygotowanie tego przysmaku, bo chyba smak mi się lekko zmienił. Przeszłam na chłodniki na zsiadłym mleku lub kefirze(...)czasem trzeba zmienić, więc dziś zupełnie inna konsystencja niż tradycyjnego chłodnika, bo i brak w nim nabiału! Zupełnie inny smak, no i te kolory! chłodnik z ogórków i awokado z salsą z mango 3 średnie ogórki szklarniowe, 2 awokado, pół pęczka zielonej cebulki, 2 łyżki soku cytryny, sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksuj tak, by uzyskać kremową konsystencję
Eksperyment sobotniogórków 4 cebule 2 łyżki soli 200 g koncentratu pomidorowego zalewa: ½ szklanki oleju ½ szklanki octu 10% ½ szklanki cukru ½ łyżki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżki soli Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie(...)składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy koncentrat i zalewę, mieszamy. Przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiogórków 4 cebule pęczek natki pietruszki 2 łyżki soli zalewa: ½ szklanki oleju ½ szklanki octu 10% ½ szklanki cukru ½ łyżki mielonego pieprzu czarnego ½ łyżki soli Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny(...)czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy zalewę, mieszamy, przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku(...)płaska łyżka soli do przetworów 3/4 płaskiej łyżki cukru 0,5 litra wody Słoik wyparzyć, a następnie wsadzić do niego ogórki, obrany czosnek i chrzan, koper. Zagotować wodę. Wsypać sól i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wrzącą wodę wlać do słoika i zakręcić
Karola gotujeSKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według(...)uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki i zostawiamy na 2-3 dni w pokojowej temperaturze .Ogórki są gotowe. Ogóreczki są pachnące i smaczne . Aby ogórki zachowały dłużej smak ogórków małosolnych chowamy słój do lodówki. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.OBIADOWE OGÓRKI PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę Jak w domu przyrządzić sałatkę z ogórków po koreańsku - sprawdzony przepis krok po kroku. Pyszna sałatka do obiadu, prosta do zrobienia. Przyprawę koreańską można zastąpić inną przyprawą do kuchni chińskiej, azjatyckiej itp. Polecam przepis, korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI(...)ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Krok 2. W dużej misce łączymy ze sobą warzywa
Moja Książka KucharskaProsta i szybka sałatka z mortadeli Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, ewentualnie sitko do odsączenia ogórków. Przygotuj składniki: 70 dag mortadeli, 4 ogórki konserwowe, 1 dużą cebulę, 4-5 łyżek majonezu (1 łyżkę możesz także zastąpić gęstą śmietaną), 1 łyżeczkę musztardy, pieprz. Ogórki dobrze odsącz z zalewy i pokrój w kostkę(...)Cebulę obierz z łupinek i pokrój w dość drobną kostkę. Mortadelę pokrój w kostkę. Do większej miski przełóż mortadelę, cebulę, ogórki, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku dość sporą ilością pieprzu i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na minimum 60 minut do lodówki
blog.moje-pasje.infoangielskiego Cykoria 1 mały albo ½ dużego liścia laurowego Cykoria 1 mały albo ½ dużego ząbka czosnku (przekrojony na połowę) kilka wiórków korzenia chrzanu 6 ziaren pieprzu na to włożyć ogórki – tyle ile wejdzie następnie wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu Cykoria (na czubku małej łyżeczki) ½ łyżeczki gorczycy Cykoria Zalewa: 4 szkl. zimnej wody 1 i 1/5 szkl(...)octu 10 % 1 czubata łyżka soli 5 czubatych łyżek cukru Składniki zalewy wymieszać (nie gotować!, tylko dobrze wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły), wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką, wlać zimną (!) wodę do 2/3 wysokości słoików. Zagotować pod przykryciem i od wrzenia gotować 2-3 minuty (czas zależy od wielkości
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru -łyżeczka soli -dwie łyżeczki curry Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy. Potrzebujemy: ogórki oraz cebulę czerwoną Ilość dowolna, z tym, że cebula nie powinna zdominować smaku ogórków. Ogórki kroimy w plasterki wraz ze skórką, cebulę w grubsze krążki. Na dno słoików wsypujemy kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy na przemian do słoików ogórki
Kulinarne przemysleniaSezon na ogórki w pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. składniki · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości · 6 szklanek wody · 5 szklanek octu
Kulinarne pyszności Molkizawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie(...)się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut. Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy
Karo in the Kitchenogórków 3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru 350 ml octu 10 % 3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs). Ogórki dajemy do miski i solimy(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkosoli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby Składniki: ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem(...)ostropestu) sól, pieprz 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić. Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć
Czerwień i błękit