ogórki - 26028 przepisów (strona:197/1736)

Sałatka śledziowa 201

ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula  sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane i także kroimy(...)wcześniej przygotowanym sosem.  sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie mieszamy ze składnikami sałatki  4 śledzie w oleju 1/2 jabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula

Bon appetit mon amie
Sałatka Gyros. 177

rumiano. Gotowego kurczaka studzimy. Chłodne mięso kroimy na około 1,5-2 cm kostkę.      Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ogórki również kroimy w drobną kostkę.         Sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, majonez i dokładnie mieszamy.      Na dnie sporej miski układamy garść(...)kapusty, na niej trochę cebuli, trochę ogórków, trochę kukurydzy, część kurczaka i to wszystko polewamy 3 łyżkami sosu. Na sos znów układamy część kapusty, cebuli, ogórków, kukurydzy, kurczaka, sosu, znów kapusty.... i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Kończymy kapustą pekińską. Tak przygotowana sałatka nadaje się od razu do spożycia, choć po schłodzeniu i "przegryzieniu się składników" nabiera

Rozpustne gotowanie
Ogórki Małosolne 116

małosolne ;) Ja zawsze robię duży słoik, który ma 3L i wszystkie składniki podam na ten właśnie słoik;) Tak naprawdę robię na "oko" a wychodzą najlepsze w mieście;) 3 kg ogórków koszyczki kopru-grube gałązki liście chrzanu ok 2 szt 2 małe laski chrzanu czosnek ok 10 ząbków sól kamienna 3 kopiate łyżki 3l wody  Wodę zagotowuję(...)solą proporcja to 1łyżka na 1l wody, pozostawiam do ostudzenia. Ogórki myję, nie odcinam końcówek, wszystko "upycham" w słoiku. Na samo dno daję liść chrzanu, koper i czosnek ogórki układam jak popadnie oby weszło jak najwięcej. Moja mama zawsze układa łebkiem w dół, nie wiem co to za teoria ale zarówno jedne jak i drugie ogórasy wychodzą przepyszne

Moje Słodkie Piekiełko
Sałatka śledziowa 189

twardo. Gdy ziemniaki są ugotowane, po przestygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę tak jak na sałatkę. Jajko również w kostkę. Śledzie osuszamy, i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Ogórki ścieramy na tarce (duże oczko) i odciskamy z nich nadmiar wody. Do całości dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku(...)Smacznego! Śledzie kroimy w paski Gotujemy jajko na twardo, ziemniaki obieramy ze skórki po ugotowaniu, ścieramy ogórki Ziemniaki i jajka przepuszczamy przez krajarkę do sałatki Odciskamy wodę z ogórkó w   Dodajemy odciśnięte ogórki i pokrojonego śledzia   Na koniec dodajemy jogurt, majonez, musz tardę, koperek, sól i pieprz. Całość dokładn ie mieszamy i próbujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Forszmak lubelski 230

się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek do posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy(...)kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone

psgotujemy
Zupa ogórkowa z pęczakiem 87

duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 50 g pęczaku 1,2 l bulionu cielęcego 2 łyżeczki masła klarowanego 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew obieramy, kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę

R'n'G Kitchen
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 197

plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.   Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy(...)przemian karkówkę, cebulę, pieczarki i ogórki. Całość zalewamy gotową zalewą. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C.   Smacznego

Passion of Cooking
Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki 191

sobą komponuje! 4 porcje: * tortilla- 4 szt. * paluszki rybne- 12 szt. (po 3 szt. na tortillę) * sałata- 4 liście * papryka- 1 duża Sos tzatziki: * gęsty jogurt naturalny- 250 ml * ogórki kiszone- 2 duże * czosnek- 2 ząbki * świeży koper- 2 łyżki * oliwa- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sos tzatziki: Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)następnie dokładnie odcisnąć z soku. W miseczce połączyć jogurt naturalny z ogórkami, sprasowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem, oliwą, solą oraz pieprzem. Przygotowanie: Paluszki rybne przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Tortillę lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali. Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część nieposmarowaną, tą od spodu. Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski

Kraina Miodem Płynąca
Tatar z łososia, z mango, na awokado 172

ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy(...)cytrynowej, lekko oprószamy różową solą himalajską, skrapiamy sokiem z cytryny (1 -2 łyżki, zawsze możemy dodać do smaku na końcu), oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem – delikatnie mieszamy. Dodajemy cebulę, ogórki, mango i awokado (część mango i awokado pozostawiamy do dekoracji) – delikatnie mieszamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę

mojewypiekiinietylko
Ogórki konserwowe z chili i miodem 141

zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram soli kamiennej nie jodowanej lub morskiej Do słoika: - ogórki - dajemy co mamy np:marchew,liść laurowy,liść dębu,liść chrzanu lub korzeń,gorczyca łyżka,ziele angielskie 4 ziarna,cebula jeden plaster,koper,czosnek lub czosnek niedźwiedzi ja dałem(...)papryczka chili 1/3 bez nasion chyba że ktoś woli ostrzej. Wykonanie: Wkładamy do słoika ogórki i resztę produktów.Gotujemy zalewę i zalewamy ogórki.Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.Odwracamy słoik do góry dnem na ściereczkę i następnego dnia wynosimy najlepiej w ciemne i chłodne miejsce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki małosolne 108

wcinam je ciągle :). Podaję składniki na 3 naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :) Potrzebne składniki: 1,5 kg ogórków   5 liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru do kiszenia 6 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki soli himalajskiej ok. 4 litry przegotowanej wody Przygotowanie: Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego słoika 1 łyżka soli) i zalewamy przegotowaną, ciepłą (nie wrzącą - odczekujemy ok. 5 min po zagotowaniu) wodą. Naczynia przykrywamy talerzykiem, po dobie wkładamy do lodówki

Łycha smaków
Miętowa zupa z ogórków małosolnych 142

zrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki:  10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść mięty garść koperku do posypania Przygotowanie: Na patelni(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem

Łycha smaków
Gulasz wieprzowy 161

Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki. W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec podlewamy mięso wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy paprykę oraz ogórki

magiczna kuchnia Kasi
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 250

Smarujemy koncentratem lub ketchupem ( jeżeli do ciasta nie dodaliśmy ziół teraz możemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone.  Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki(...)szklanki przecieru pomidorowego 1/2 małej cebuli oregano, bazylia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku W rondelku podgrzać przecier pomidorowy, dodać koncentrat, wodę wymieszać dodać poszatkowane drobno ogórki kiszone i cebule, przyprawić cukrem solą i pieprzem do smaku. Gotować chwilę na wolnym ogniu aż składniki się połączą i przegryzą. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos czosnkowy

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania