ogórki - 26028 przepisów (strona:200/1736)

Śledzie w oleju rydzowym 138

która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju

Garnkowe fanaberie
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 168

półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki wkładamy do miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone(...)odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa mozaika 424

duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce układać warstwami (przyznam się(...)szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu): ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza. Sałatkę ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami do sałatek „dobierając” się do samego dołu. Post Sałatka

Pociąg Do Kuchni
wątróbka w sosie ogórkowym 145

mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych sól biały pieprz zielona cebulka 2 łyżki oleju ziele angielskie liście laurowe  łyżka kwaśnej śmietany łyżka mąki Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki(...)piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowe pikle z ogórków 104

Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka(...)czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku  oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielona surówka w 10 minut 133

Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny ) - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć

kawawszklance
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 315

ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu

Słodkie okruszki
Sałatka ziemniaczana 317

łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć) Przygotowanie: Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente.  Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków(...)dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki

Ala piecze i gotuje
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 176

mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku wariant czwarty - 1 łyżka stołowa soli i..... Wasze ulubione zioła lub przyprawy Przygotowanie Koperek umyć i posiekać. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 do 3mm. Jeśli po ususzeniu zamierzamy je zmielić, to ogórki należy pokroić na jak najcieńsze plasterki, wówczas(...)godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące) Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i masła ziołowego.  Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 109

cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli(...)Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykować czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane

Niespełnione zdolności kulinarne
Ogórkowa na ratunek! 140

smak,gdy Twoja odporność odmawia współpracy... Składniki   włoszczyzna czyli: a)3marchewki b)1pietruszka c)kawałek selera d)kawałek pora 3ziemniaki 3-4starte ogórki lub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka...  Przyprawy   2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz(...)wymienić 3.Dalej postępować jak wege. b) wege 1.Do gara wlać zimną wodę. Włączyć kuchenkę. 2.Dodać pokrojone ziemniaki.,liście laurowe,ziele angielskie. 3.Dodać resztę posiekanych warzyw(prócz ogórków!) 4.Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić starte/posiekane ogóreczki 5.Dodać zmiażdżony czosnek,majeranek,pieprz i ewentualnie łyżeczkę sproszkowanych warzyw czy cuda typu (akurat to cudo ma fajny skład) 6.W razie

Fiolka w kuchni
Surówka z ogórka i rzodkiewki 114

Czasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki. pęczek rzodkiewek, 4 ogórki średniej wielkości*, śmietana 22 %, sól, Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut(...)Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą. Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej.... Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. *tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku zastawa

królestwo garów
Ogórki kwaszone po kozacku. 155

znanym i gorącym filmowym Kozakiem jest Jurko Bohun z powieści "Ogniem i mieczem" To ci ciacho :) No ale my tu gadu gadu, a nie o ciastkach tylko o kwaszonych ogórkach zaczelismy. Tak więc po kozacku, do dzieła. SKŁADNIKI na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu niepełna szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej 5 łyżek musztardy Składniki(...)angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ogórki duszone z miętą 109

przygotowane ogórki są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybich. Składniki: 1 kg świeżych ogórków, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, 1 pęczek świeżej mięty, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić. Z masła(...)mąki zrobić zasmażkę, zalać mlekiem, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną. Ugotowane ogórki zalać sosem , posypać drobno posiekaną miętą

Tradycyjna Kuchnia
Pikle z ogórków na ostro w zalewie z kolendrą 166

szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro. Składniki: Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia ) Pieprz młotkowany z kolendrą Nasiona kolendry Zalewa: 1 ½ l wody 300 ml octu 5 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i ½ łyżeczki nasion kolendry. Ogórki zalewamy zalewą, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy