soli 1 łyżka cukru 3 płaskie łyżeczki curry 1/2 szklanki octu 10% 1-2 liście selery 1 cebula pokrojona w piórka ok. 2 kg ogórków Wszystkie składniki oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno(...)ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut
Jadło i czytadłododatku pieprzu,cukru i innych przypraw czy ziół. Z minimalną ilością soli. Czuć smak ogórka i śmietany i myslę,że nie potrzeba nic więcej. Składniki - ogórek zielony 2 szt. - śmietana ok.2 łyżki - sól Wykonanie Ogórki obieram i szatkuje w cieniutkie plasterki, posypuję delikatnie solą i mieszam. Odstawiam na jakieś pół godzinki. Powstały sok z ogórków odlewam a ogórki zalewam śmietaną. Mieszam i gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :) Składniki na 8-9 słoików o pojemności(...)litra - ogórki gruntowe ( najlepiej małe, ale z większych też się uda ) 3 kg. - papryka czerwona 2 kg. - koper, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, gorczyca, liście laurowe Zalewa - 8 szklanek zimnej wody - 1 szklanka octu 10% - 8 czubatych łyżek cukru - 2,5 łyżki soli Wykonanie. Na dno każdego słoja wkładam koszyczek kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu
Kuchnia z widokiem na ogródłyżki + 1 marchewkę. nasz wywar jest gotowy 3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę. 4. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać(...)ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki. 6. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną
Kulinarnie z Polką na Kresachtapetę trafia sałatka jarzynowa. Lekko zmodyfikowana, ale bardzo smaczna, serdecznie polecam. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki(...)smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Obierać i pokroić w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka ugotować na twardo, obrać i również przepuścić przez sitko. Ogórki i cebulę obrać i drobniutko pokroić
Gosia gotujebulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż(...)można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania). Smacznego
KasiekGotujepierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić(...)kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również kroimy na plastry lub w piórka (ja wszystko skroiłam(...)robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy. Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin. Następnie przekładamy sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa : 3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę opłukać, pokroić. Wymieszać(...)ogórkami. Wodę zagotować, dodać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę , wymieszać, wlać do pokrojonych ogórków, dokładnie wymieszać. Czyste słoiki (250 ml) wypełnić mizerią ,zakręcić wieczkami i pasteryzować w temperaturze 85 C przez 10-15 minut. Przestudzone słoiki wyjąć z garnka, wysuszyć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce
Przepisy i porady kulinarneOgórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy
Przepisy i porady kulinarnekażdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy(...)obtaczamy nasze kotlety. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy
My Culinary ArtSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej(...)ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka, czekamy aż lekko
ClauditteMissCookingbiałego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi) dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi(...)Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować do miękkości. Pokrojoną paprykę dodać na samym końcu razem z ogórkami (nie rozgotować jej ma być lekko twarda). Zabielić śmietaną, podlać wodą z ogórków dodać posiekaną natkę i gotowe....... Właściwie to dziś Tomek miał gotować, a wyszło jak wyszło
Gaździnka warzyoliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem(...)Oprócz tego - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu. "Smalec" z fasoli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpiórka. Z tak przygotowanych warzyw ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę wody w której ogórki się kisiły. Całość gotować do momentu(...)ziemniaki do końca zmiękną a ogórki nadadzą zupie smaku i również staną się miękkie. Zahartować śmietanę wlewając do niej trochę gorącej zupy dokładnie wymieszać, wlać do garnka i rozprowadzić. Gotować jeszcze przez chwilę
Kuchnia w opałach