Składniki: ogórki kiszone 6 większe, woda 1 litr -woda z ogórków, włoszczyzna 1 pęczek, mięso gulaszowe z indyka 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3 litry, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 12% 1 kubek, natka pietruszki 4 łyżki ogórki kiszone zetrzeć(...)tarce grubsze oczka i wsypać do szybkowara, wlać wodę z ogórków kiszonych wsypać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, umyte mięso gulaszowe indyka drobniej pokrojone wsypać przyprawy, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar /poj. 9litrów, napełnia się do 3/4 pojemności/ , gdy para zacznie syczeć zmniejszyc ogień i gotować 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara, zdjąć pokrywkę, sam garnek szybkowar postawić na ogniu
W Mojej Kuchni Lubięopisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem. Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut. Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i każdy kawałek jeszcze na 3 części. Groszek odcedzamy na sitku. Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki
Parowar FacetaPropozycja kanapeczek tostowych i ogórka z kurczakiem- myślę że będzie hitem na Waszym imprezowym stole. Największym plusem kanapeczek, jest to że możemy je przygotować dużo wcześniej, ponieważ muszą one " poleżeć " w lodówce- by później się pięknie trzymały na talerzu. Z ogórkami, sprawa wygąda podobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu(...)ogórek 1 mała pierś z kurczaka lub udko z ugotowanego rosołu przyprawa cajun serek typu philadelfia Wykonanie: Ogórek obieramy. Kroimy na 4 centymetrowe krążki. Krążki kroimy diagonalnie na pół. W krążku " wycinamy miąż " robiąc miejsce na serek i kurczaka. Ogórki kładziemy na ręcznik papierowy-nawet na godzinę czasu. Piersi kurczaka lub udko, kroimy na małe kawałki
Smaki Edytyktórej było smażone mięso. Chwilę smażyć, aby tylko odzyskać smaki grosa z patelni (nie szklić cebuli), ostudzić. Do majonezu dodać drobno pokrojony czosnek oraz 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy(...)cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy pokrojoną sałatę lodową (sałata lodowa jest jedyną, którą kroję, a nie rwę na kawałki). Ozdabiamy według uznania – papryką, krążkami czerwonej cebuli, bazylią – do wyboru
mojewypiekiinietylkoprzygotować na samym początku i schłodzić w lodówce. Ogórek obieramy wzdłuż w 3-4 miejscach, resztę skórki pozostawiamy. Odkrajamy końcówki, przekrajamy na pół i cienko kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Lekko solimy i odciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy(...)godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem. Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka wspaniale wyostrzyła ich smak. Do kuchni japońskiej zapewne jeszcze powrócę. A tymczasem życzę
mojewypiekiinietylkoPrzekąski na imprezę – warto, by nie wymagały od nas zbytniego nakładu pracy. Tym razem prezentuję Wam przekąskę z ogórka, rzodkiewki oraz twarożku wzbogaconego o szczypiorek lub koperek. Sylwester już tuż tuż, więc warto zaopatrzyć się w pomysły na szybkie przekąski na imprezę . Poniżej znajdziecie jeden ekspresowy pomysł. Strasznie prosty, ale za to fajnie się prezentuje ;-) Po więcej przepisów(...)menu na Sylwestra (i nie tylko) zapraszam tutaj: Przekąski na Sylwestra . Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. – Składniki: Ogórek świeży – 1 sztuka Rzodkiewka – kilka sztuk Szczypiorek lub koperek – 1 mały pęczek Twarożek kremowy, np. Almette – 1 opak. Pieprz – do smaku Sól – do smaku Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka
Kulinarne PrzebojePrzekąski. Koreczki z ogórka, szynki i twarożku , czyli ogórek konserwowy owinięty w szynkę ;-) Prosta i szybka przekąska na Sylwestra i inne imprezy. Koreczki z ogórka, twarożku i szynki – Składniki: Ogórki konserwowe – kilka sztuk Twarożek Almette śmietankowy – 1 opak. Szynka Babuni- ok. 140g Koreczki z ogórka, twarożku i szynki - Wykonanie: Każdy plasterek szynki posmarować twarożkiem, położyć(...)całego ogórka i zwinąć w rulonik. Pokroić na paseczki i nadziać na wykałaczki. Smacznego! Zobacz również: Przekąski na Sylwestra The post Przekąski. Koreczki z ogórka, szynki i twarożku. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedaje połączenie, o którym możemy tylko marzyć, wspominając wakacje w Złotych Piaskach (źródło: Opolskie Smaki nr 1) Tarator od polskiego chłodnika (białego z ogórkami) różni się tym, że ogórki przed dodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy(...)naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik na Opolszczyźnie :) klik do fan paga: Żarłostacja - fan pag Składniki: 2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich 5 ząbków czosnku pęczek koperku 2 łyżki oliwy 2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnego dekoracja: 1 łyżka kaparów Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bon Appetit Małgorzatykiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką Surówka z kapusty pekińskiej z twarożkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą Surówka z kiszonych ogórków Surówka(...)jabłkiem Surówka z marchwi z żurawiną Surówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty z koperkiem Surówka z młodej kapusty z pomidorami Surówka z pomidorów i ogórków Surówka z pora Surówka z sałaty lodowej i pomidora Surówka z sałaty lodowej z marchewką Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym Surówka z sałaty lodowej
Kuchnia domowa Anikiszonych buraków (np z tego przepisu) 10 rzodkiewek 3 nieduże ogórki pęczek koperku pęczek szczypiorku parę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy - 2 - 3 małosolne ogórki przygotowanie Ogórki obrać , pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki i buraczki (lub ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek. W odpowiednim naczyniu (będziemy
Stare Garypodaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę
NA MOIM TALERZUzgęstniał. Dodatki: -20 dkg kiełbasy, np. szynkowej -20 dkg pieczarek -20 dkg żółtego sera -cebula -papryka -2 kiszone ogórki -świeży pomidor i ogórek -przyprawa warzywna -olej Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki. Pieczarki również w plasterki a paprykę w kostkę. Część sera kroimy w słupki a resztę ścieramy na tarce(...)należy natłuścić. Na brzegi ciasta układamy słupki sera i zawijamy je ciastem. Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego, posypujemy częścią żółtego sera, nakładamy pieczarki, a następnie paprykę, ogórki kiszone a na koniec kiełbasę. Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut. Wyjmujemy
Maminek kulinarnyposiekanej szalotki 1 litr bulionu drobiowego 1 ziemniak ząbek czosnku szczypta słodkiej papryki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozmrożone krewetki wrzucić do wrzątku na kilka minut. Ogórki umyć,obrać i przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli są duże pestki, to usunąć i miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni, podsmażyć cebulkę, dodać ogórki i smażyć(...)minut mieszając. Do garnka z bulionem przełożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórki z cebulką i gotować 10 minut. Następnie dolać śmietanę,czosnek, zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Dodać krewetki i gotować 2 minuty. Na talerzu posypać papryką i szczypiorkiem jeść na gorąco. Zupę można wykorzystać jako chłodnik ale w takim przypadku nie dodawać ziemniaka
pieprzny smaczekjest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki: 1 korpus drobiowy włoszczyzna : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora 3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany(...)mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować
pieprzny smaczekSkładniki: 600 g świeżych zielonych ogórków 4 łyżki gęstej śmietany 18 % szczypta cukru sól sok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok. Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity