ogórki - 26028 przepisów (strona:199/1736)

Ogórki kiszone 79

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem(...)przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy słoik

Gotowanie moimi oczami
ogórki w carry 132

ogórków 1 główka czosnku 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2,5 łyżki soli 15 g carry liście selera Sposób wykonania: Ogórki umyłam, pokroiłam w plastry nie obierając ze skórki. Wsypałam sól, wymieszałam, pozostawiłam na 3 godziny. Wodę zagotowałam z cukrem, octem, carry i rozdrobnionym czosnkiem. Pozostawiłam do wystygnięcia. Z ogórków zlałam(...)wodę, dodałam zimną zalewę, wymieszałam. Odstawiłam na całą noc. Na dno każdego słoiczka wkładałam po liściu selera następnie ogórki z  zalewą. Słoiki gotowałam około 7 min od zagotowania

Darcia w kuchni
Ogórki w chili wersja II 101

4 łyżki soli zalewa: 1,5 szklanki octu 10 % 1 kg cukru 1-2 główki czosnku ( u mnie 1 duża ) 3 łyżeczki chili 8 łyżeczek oleju Sposób wykonania: Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin. Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut od zagotowania. Studziłam wyłożone na ściereczkę denkiem do dołu

Darcia w kuchni
Ogórki z kurkumą 131

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka octu (polecam dodać mniej) 1,5 szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)   Składniki(...)zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 6-10minut (ogórki będą chrupiące, o ładnej barwie i nie rozgotowane

Di gotuje
Sałatka z zupek chińskich 238

Sałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu.  zupki chińskie  jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez  sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w oleju rydzowym 140

która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać. Śledzie przechowywać w lodówce najlepiej w słoju

Garnkowe fanaberie
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 182

półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki wkładamy do miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone(...)odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa mozaika 431

duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce układać warstwami (przyznam się(...)szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu): ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza. Sałatkę ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami do sałatek „dobierając” się do samego dołu. Post Sałatka

Pociąg Do Kuchni
wątróbka w sosie ogórkowym 149

mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku 2 ogórki kiszone (nie konserwowe!) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych sól biały pieprz zielona cebulka 2 łyżki oleju ziele angielskie liście laurowe  łyżka kwaśnej śmietany łyżka mąki Wątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki(...)piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowe pikle z ogórków 110

Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale. Składniki na 12-13 słoiczków: 2 kg ogórków 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli łyżka musztardy francuskiej łagodnej 2 łyżki musztardy chrzanowej liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty główka(...)czosnku Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku  oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielona surówka w 10 minut 138

Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny ) - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki soli Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć

kawawszklance
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 331

ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu

Słodkie okruszki
Sałatka ziemniaczana 321

łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć) Przygotowanie: Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente.  Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków(...)dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki

Ala piecze i gotuje
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 180

mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku wariant czwarty - 1 łyżka stołowa soli i..... Wasze ulubione zioła lub przyprawy Przygotowanie Koperek umyć i posiekać. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 do 3mm. Jeśli po ususzeniu zamierzamy je zmielić, to ogórki należy pokroić na jak najcieńsze plasterki, wówczas(...)godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące) Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i masła ziołowego.  Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 114

cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli(...)Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykować czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania