jest na nie sezon. Przez resztę roku zajadamy się konserwowymi. A od czasu do czasu, gdy nas zachcianka najdzie, sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych 40 lat. Wasi rodzice pewnie pamiętają jeszcze ten smak. Potrzebujemy: 3 słoiki litrowe 1,3 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr(...)ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder ManufactureRozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Wykorzystuję go od lat. Dla domowników są to najlepsze ogórki korniszony na świecie ( i z tego się cieszę najbardziej ). Przepis dopracowywałam przez lata. Miarką płynu stała się sosjerka ( tak też zapisałam w zeszycie ). W końcu zmierzyłam pojemność sosjerki ( stałaby(...)się tragedia gdyby się potłukła ), zaokrągliłam. Dzisiaj przedstawiam przepis przeliczony na mililitry. Składniki: ogórki Cebula Czosnek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy: słupek chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek
Smaki EwyPikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki(...)każdego słoika dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenOgórki w zalewie musztardowej... Składniki: 2 kg małych ogórków listek laurowy, ziele angielskie Zalewa: 5 szkl wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 15 minut) . Włożyć ogórki, następnie do każdego dodać 2 kulki ziela angielskie i liść laurowy, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 5 minut. Wyciągnąć słoiki, ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Po wystudzeniu wynieść do piwniczki
Pelusiowa KuchniaKolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne. Składniki: dowolna ilość ogórków w każdym słoiku powinno być po trochu: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 grubszy plaster większej cebuli 5-6 plasterków marchwi liść selera łodyga kopru Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli(...)Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody
Niespełnione zdolności kulinarnedostało się powietrze. Po wyjęciu z woreczka można przez kilka dni cieszyć się tym samym, pysznym smakiem małosolnych pod warunkiem, że będziemy je przechowywać w lodówce. składniki: 1 kg ogórków gruntowych łyżeczka soli miałkiej lub łyżka gruboziarnistej ok 5 cm korzeń chrzanu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy 2-3 baldachy kopru kilka liści dębu bądź wiśni Ogórki(...)chrzanu, czosnek i pozostałe składniki. Delikatnie naciskając worek wypuścić nadmiar powietrza. Szczelnie zamknąć. Odstawić na 4 godziny do lodówki, następnie na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki sa gotowe
6nieboOgórki małosolne niezwykle szybko można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :) Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie) 2 łyżki soli na 1,5 l wody Przygotowanie: Zagotuj(...)wodę z solą. Ogórki umyj, osusz, odetnij końcówki. Do słoja na przemian układaj ciasno ogórki, chrzan pokrojony w plastry, koper i czosnek. Na wierzch ułóż liście porzeczki, jeśli masz. Całość zalej ostudzoną solanką. Słój przykryj talerzykiem i odstaw w nienasłonecznione miejsce. Smacznego
Kukuleczkiwyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy powstały sok, myjemy ogórki z nadmiaru soli. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy 1,5 łyżeczki(...)chili i mieszamy z pociętymi ogórkami. Słoiczki napełniamy gotową mieszanką. Ocet mieszamy z olejem, cukrem i łyżeczką chili, gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. O pasteryzacji w piekarniku możecie przeczytać tutaj
Gotowanie i blogowaniePolecam w sam raz na upalne dni prawie jak chłodnik. składniki: 3-4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 l schłodzonej maślanki natka pietruszki sól ziołowa pieprz Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli ogórki mają duże pestki można je wykroić. Pokrojone ogórki przełożyć do kielicha blendera dodać natkę pietruszki oraz czosnek i zmiksować
Monia miesza i gotujedelikatny. Ogórki i papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu. Chłodnik z awokado. Składniki na 2 - 3 porcje: 1 dojrzałe awokado 500 ml kefiru 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki pietruszki posiekanej sok z 1/2 cytryny Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Miąższ(...)awokado polewamy sokiem z cytryny i miksujemy z kefirem. Dodajemy posiekane zioła i pokrojone ogórki i paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego
MiksturownikSezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki. Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście laurowe -gorczyca -ziele angielskie -pieprz ziarnisty Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew(...)obieramy. Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody. Smacznego
Maminek kulinarnyziemniaczana sałatka, rodem z Niemiec - Kartoffelsalat! Jest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Słoik ogórków kiszonych koperek szczypiorek 4 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego(...)ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki z ogórkami. Na koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek - ilość
Taste Therapydigotuje.blogspot.com Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku. Można je podjadać bezpośrednio ze słoika. Pycha! 1,2 kg ogórków gruntowych (po obraniu) 2 cebula (duża) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka gorczycy Zalewa: 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki curry Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody). Słoiki ułożyć
Di gotujewiem, jak Wy ale ja jeszcze ciągle mam uśmiech na twarzy ;-))))) Najważniejsze to mieć dystans do siebie! SKŁADNIKI: - 2 kg ogórków gruntowych - koper zielona część, z łodygami(...)górą - gorczyca łyżeczka - czosnek 8 ząbków - chrzan kawałek korzenia - kilka ziaren ziela angielskiego zalewa: 1 czubata łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Przyprawy ułóż na dnie słoika, poukładaj ogórki jasną końcówką do dołu, zalej zalewą, tak aby ogórki były pod wodą. Zamknij słój. Odstaw w ciemne miejsce, najlepiej tam gdzie jest chłodno. Pamiętaj ogórki
SMYKWKUCHNIśmietany 18 %, dla dbających o linię polecam zamiast śmietany użycie jogurtu naturalnego. Ogórki można pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W przypadku drugiej opcji ogórki przed wymieszaniem ze śmietaną warto(...)odcedzić z nadmiaru wody. Mizeria Składniki: 1 ogórek wężowy 150 ml śmietany 18% cukier do smaku 1/2 pęczka koperku Przygotowanie: Ogórka obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków razem ze śmietaną i cukrem. Mieszamy, najlepiej smakuje lekko schłodzona
Moja smaczna kuchnia