się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek do posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy(...)kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone
psgotujemyduże ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 50 g pęczaku 1,2 l bulionu cielęcego 2 łyżeczki masła klarowanego 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew obieramy, kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę
R'n'G Kitchenplastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy(...)przemian karkówkę, cebulę, pieczarki i ogórki. Całość zalewamy gotową zalewą. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C. Smacznego
Passion of Cookingsobą komponuje! 4 porcje: * tortilla- 4 szt. * paluszki rybne- 12 szt. (po 3 szt. na tortillę) * sałata- 4 liście * papryka- 1 duża Sos tzatziki: * gęsty jogurt naturalny- 250 ml * ogórki kiszone- 2 duże * czosnek- 2 ząbki * świeży koper- 2 łyżki * oliwa- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sos tzatziki: Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)następnie dokładnie odcisnąć z soku. W miseczce połączyć jogurt naturalny z ogórkami, sprasowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem, oliwą, solą oraz pieprzem. Przygotowanie: Paluszki rybne przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Tortillę lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali. Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część nieposmarowaną, tą od spodu. Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski
Kraina Miodem Płynącaważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy(...)cytrynowej, lekko oprószamy różową solą himalajską, skrapiamy sokiem z cytryny (1 -2 łyżki, zawsze możemy dodać do smaku na końcu), oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem – delikatnie mieszamy. Dodajemy cebulę, ogórki, mango i awokado (część mango i awokado pozostawiamy do dekoracji) – delikatnie mieszamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę
mojewypiekiinietylkozalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram soli kamiennej nie jodowanej lub morskiej Do słoika: - ogórki - dajemy co mamy np:marchew,liść laurowy,liść dębu,liść chrzanu lub korzeń,gorczyca łyżka,ziele angielskie 4 ziarna,cebula jeden plaster,koper,czosnek lub czosnek niedźwiedzi ja dałem(...)papryczka chili 1/3 bez nasion chyba że ktoś woli ostrzej. Wykonanie: Wkładamy do słoika ogórki i resztę produktów.Gotujemy zalewę i zalewamy ogórki.Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.Odwracamy słoik do góry dnem na ściereczkę i następnego dnia wynosimy najlepiej w ciemne i chłodne miejsce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wcinam je ciągle :). Podaję składniki na 3 naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :) Potrzebne składniki: 1,5 kg ogórków 5 liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru do kiszenia 6 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki soli himalajskiej ok. 4 litry przegotowanej wody Przygotowanie: Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego słoika 1 łyżka soli) i zalewamy przegotowaną, ciepłą (nie wrzącą - odczekujemy ok. 5 min po zagotowaniu) wodą. Naczynia przykrywamy talerzykiem, po dobie wkładamy do lodówki
Łycha smakówzrobić z niej krem czy nie - zostały dwie opcje. I właściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki: 10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść mięty garść koperku do posypania Przygotowanie: Na patelni(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz z ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem
Łycha smakówMożna go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki. W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec podlewamy mięso wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy paprykę oraz ogórki
magiczna kuchnia KasiSmarujemy koncentratem lub ketchupem ( jeżeli do ciasta nie dodaliśmy ziół teraz możemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki(...)szklanki przecieru pomidorowego 1/2 małej cebuli oregano, bazylia 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku W rondelku podgrzać przecier pomidorowy, dodać koncentrat, wodę wymieszać dodać poszatkowane drobno ogórki kiszone i cebule, przyprawić cukrem solą i pieprzem do smaku. Gotować chwilę na wolnym ogniu aż składniki się połączą i przegryzą. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos czosnkowy
Piekielna Kuchnia Patipłaty marynowane 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe 5 łyżek groszku konserwowego 0,5 jabłka 3-4 łyżki majonez Kielecki 2 łyżki wody z ogórków konserwowych sól,pieprz do smaku Przygotowanie: Z płatów marynowanych zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Jajka, ogórki, jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać(...)wodę z ogórków, majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Włożyć do lodówki by smaki się przegryzły
Ala piecze i gotujewigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki(...)około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Śledzie mieszam z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawiam na kilka
Tradycyjna kuchnia Kasisałatkę, w której łagodny smak kalafiora, zielonego groszku i kukurydzy zaostrzony jest dodatkiem czosnku i kiszonymi ogórkami. Smaczna, oryginalna i szybka sałatka. Polecam :) Składniki: 1 średni kalafior 5 ogórków kiszonych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek na twardo 2 ząbki czosnku majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Kalafior umyć, pokroić na drobne różyczki i ugotować(...)półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Kalafior, ogórki, jajka, groszek, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt (wg uznania) lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić
Trzeci talerzśledzie. Wigilijne śledzie. Śledzie na 12 sposobów: Śledzie w cytrusowej marynacie śledzie w oleju, przepis podstawowy Świąteczny śledź w oleju z żurawiną, ogórkiem i papryką Śledzie wigilijne z kurkami Śledzie wigilijne z marynowanymi grzybami , ogórkami i papryką Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami śledzie po sułtańsku. Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem wigilijne rolmopsy z ogórkiem i koperkiem w delikatnej(...)zalewie octowej Rolmopsy wigilijne z marchewką, ogórkiem i koperkiem w zalewie winno-octowej Śledzie w pikantnej salsie Wigilijna sałatka śledziowa z żurawiną , porem i ogórkiem The post Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniejsze kawałki, dalej postępując według przepisu. Składniki: ok. 750 g płatów śledziowych a’la matias 1 puszka ananasów (najlepiej pokrojonych na kawałki) 4 średnie cebule (białe lub czerwone) kilka ogórków konserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie(...)słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm (ja kroję na ukos), skrapiamy octem i posypujemy granulowanym czosnkiem. Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą (możemy dodać 1 łyżkę octu), delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ananasy odsączamy z syropu (zachowując go) i mieszamy razem z rodzynkami
MyCookBook.pl