serkiem wiejskim i tuńczykiem – Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju – 130g po odsączeniu 1 opakowanie serka wiejskiego – 200g 4 jajka 2-3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 duże łodyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka(...)Wykonanie: Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki za pomocą widelca. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ). Pokroić jajka w drobną kostkę. Ogórki konserwowe lub kiszone również pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Tuńczyka wrzucić do miseczki, dodać pokrojone jajka, ogórki oraz część szczypiorku. Kolejno dodać obie musztardy oraz pieprz i sól
Kulinarne Przebojejajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty to polecam również przepis: Pasta(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230 g 5 jajek 1 mała cebula – ok. 60 g 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g 3 czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty (adsbygoogle
Kulinarne Przebojeminut, aby woda dokładnie spłynęła. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziarna dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy(...)szklanej miski, polewamy sosem majonezowym, a na wierzchu posypujemy ziarnami. Zobacz inne sałatki z tortellini: Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Koperkiem Sałatka Z Tortellini I Porem Sałatka Z Tortellini I Żółtym Serem Sałatka Z Tortellini I Pieczoną Papryką (242 Kcal) Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Pomidorem Sałatka Z Tortellini Z Serem Artykuł Sałatka imprezowa z tortellini pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemiski z zimną wodą). Do ostudzonej botwiny dodać kefir, drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek), posiekany koperek (część zostawić do posypania wierzchu zupy), oraz pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej obrane ze skórki) i rzodkiewkę (część rzodkiewki i ogórków zostawiamy do ozdoby – do posypania wierzchu zupy – opcjonalnie). Chłodnik litewski odstawić na kilka godzin do lodówki(...)Ostudzić, a następnie obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Zupę przelać do talerzy. Na wierzchu posypać pozostałym koperkiem oraz posiekanym szczypiorkiem, a także (opcjonalnie) resztą posiekanej rzodkiewki i ogórka. Na koniec poukładaj połówki jajek. Smacznego! Smacznego! The post Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżka oleju Ogórka dokładnie myjemy. Za pomocą obieraczki tworzymy na skórce wzór w pasy (1 pas skórki obieramy, następny zostawiamy itd.). Ogórka kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy na pół godziny. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowe
Dieta bez mlekablogu znajdziecie też przepis na leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej . Zapraszam. Sałaka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 fioletowej średniej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 2 spore kiszone ogórki sól morska lub himalajska pieprz opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Kapustę kroimy w cienkie paski, marchewkę(...)jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Ogórki również ścieramy na tarce, ale bez obierania. Składniki sałatki wrzucamy do miski i przyprawiamy. Jeśli ogórki są za mało kwaśne do sałatki dodajemy sok z cytryny
Kulinarne przygody GatityKuleczki z twarogu z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz dodatkiem oleju z nasion konopi to pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Będą one również ładnie prezentować się na stole jako przekąska, np, do pieczywa. Oczywiście, jeżeli nie chce się nam formować kuleczek, możemy podać jak tradycyjny twarożek 😉 Jednak w formie kuleczek szybciej znika i bardziej przykuwa uwagę... Mój twarożek wykonałam(...)używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do dań warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek lub domowych past i dressingów. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 2 małe ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju z konopi dr Gaja sól, pieprz Wykonanie: Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Ogórki obieramy ze skóry
Kuchnia MagdaLenyPolska ogórkami kiszonymi stoi. Oto sprawdzony sposób na domowe kiszonki bez polepszaczy. Artykuł KISZONE OGÓRKI – ZALEJ, ZAMKNIJ, ZAPOMNIJ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEuczucie sytości. Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 szklanka świeżego zielonego groszku 300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu 4 ogórki małosolne 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżeki oliwy 1 łyżka octu(...)pieprz Wykonanie: pęczak wsypać na osolony wrzątek i gotować 13-15 minut, następnie odcedzć bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać groszek gotować w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by nie stracił koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!źródłem żelaza i wapnia . Razem z jabłkami dostarczy nam niezbędnego błonnika. Ponadto jabłka są bogatym źródłem witaminy E , K , witamin z grupy B , beta-karotenu , kwercetyny i antyoksydantów . Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy . W większości składa się z wody, dzięki czemu ma właściwości nawilżające i świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo działa(...)moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Ogórek ze względu na swoje pH ma również właściwości odkwaszające organizm. Ogórek ma niestety jedną wadę, zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C w innych warzywach i owocach. Zielony sok z jarmużu i ogórka Drukuj Porcje: 350 ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100g jarmużu (3-4 duże liście) 1 ogórek 1/2 cytryny
Book of spellsRoladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych . Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek(...)szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku śmietankowego świeżo mielony pieprz wykałaczki Jak przygotować roladki z ogórka, łososia i twarożku? Ogórka kroimy na długie paski obieraczką do warzyw. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Serek śmietankowy pieprzymy. Każdy pasek ogórka smarujemy twarożkiem i zawijamy w niego kawałek łososia. Nadziewamy po 2 roladki
Ugotowane pozamiataneBardzo dobra przystawka do wszelakich imprez w domu. Pyszne pomidorki, wspaniały ogórek. Pyszny serek. Robi się ją szybko, wszystkim smakuje i doskonale sprawdza się jako "zakryska" do alkoholu. Polecam! -TRUDNOŚĆ: łatwe(...)CZAS: 1-30 min -PORCJE: 1 Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy z niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry
Gotuję Testujędziwne, ale zapewniam, że bardzo pasuje, szczególnie gdy użyjemy zimnych ogórków. Przekąska jest godna powtórzenia i polecenia. Trochę smakuje melonem, mnie bardzo podpasowała. Składniki: • ogórki gruntowe • miód • płatki migdałowe • sól Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i ostrożnie wydrążyć część miąższu. • Miseczki ogórkowe delikatnie posolić(...)odstawić na kilka minut, po czym zlać powstałą wodę odwracając miseczki. • Ogórek polać miodem, posypać płatkami migdałowymi i jeść od razu
To co kochamSkąd i po co ta cebula, cukier, ocet, olej, mięta i inne? Nędza znaczy jedno....skromność, oszczędności, a nawet ubóstwo. Dziś zielony ogórek jest dostępny przez cały rok. Jak kończą się gruntowe, już czekają długie piękne foliowe ogórki. Kiedyś tak nie było, ludzie czekali cały rok na ten sezon. I jak te pierwsze, słodkie i aromatyczne można jeść(...)najlepsze są te z początku sezonu. Takie zerwane prosto z ogródka, nie potrzebują nic więcej, jak tylko śmietanę i odrobinę soli. Później już sobie lubię powydziwiać, np tak: długi ogórek 0,5 szklanki śmietany 18% kubek naturalnego serka 2 ząbki czosnku łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki szczypiorku cayenne według uznania sól kilka rzodkiewek Obranego ogórka ścieramy
Dieta moja pasja