ogórki - 26028 przepisów (strona:186/1736)

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) 139

buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 mała czerwona cebula 2 kiszone ogórki sól himalajska świeżo zmielony pieprz(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy warzywa będą zimne kroimy je w kostkę. Cebule obieramy ze skórki i drobno siekamy, ogórki kroimy w  drobna kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zupek chińskich z jajkiem 1546

sałatki można dać również więcej konserwowego ogórka i papryki, by miała bardziej wyrazisty smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – Składniki: 6 jajek 1 zupka chińska łagodna 1 zupka chińska curry ostra pół szklanki wrzątku (125 ml) 1 kukurydza w puszce (ok. 285g po odsączeniu z zalewy) 5 małych ogórków konserwowych (ok. 170g(...)rozpuścić w nim przyprawy z zupek chińskich (same przyprawy, bez oleju). Tak przygotowanym roztworem zalać pokruszony makaron, przykryć i pozostawić do ostudzenia i napęcznienia. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę. Por pokroić na cieniutkie półplasterki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis

Kulinarne Przeboje
Solanka, zupa z kiszonymi ogorkami i kielbasa, czyli Zupowy Wtorek odc.104 152

zupa na bazie pomidorów, z kiełbasą, boczkiem i ogórkami kiszonymi własnie może być smaczna. Otóż powiem więcej, JEST PYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej lub innej dobrze doprawionej, pokrojonej w półplasterki 125 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 posiekana cebula 2 spore marchewki, pokrojone(...)plasterki 1 pietruszka, pokrojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki por, biała część pokrojona w półplasterki 5 kiszonych ogórków, pokrojonych w półplasterki łyżka masła 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy 200 g sol i pieprz do smaku Kiełbasę i boczek podsmażamy w dużym rondlu aż wytopi się tłuszcz i zacznie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka weselna z kiszonej kapusty 98

łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Z kapusty wycisnąć sok, pokroić na drobno. Jabłko obrać ze skórki. Jabłko, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać wraz z ogórkami do kapusty. Doprawić pierzem, dodać cukier i kwasek. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i majonez, ponownie wymieszać. Smacznego!!! Surówka weselna z kiszonej kapusty Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę(...)Kuchnia Polska Porcje 4-5 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3-4 czubate łyżki ogórków w musztardzie pokrojonych w kostkę Pieprz czarny mielony 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sposób przygotowania Z kapusty wycisnąć

Przepisy Babci
Sałatka z pora 183

polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z pora. 2 średniej wielkości ziemniaki 1 duży por 1 duże jabłko 6 jajek ugotowanych na twardo 4 średniej wielkości ogórki kiszone 1, 5 łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy Dijon 8 łyżek majonezu Jak przygotować sałatkę z pora . Pora umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż(...)pokroić na bardzo cienkie paseczki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo tj. gotować około 7 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w średnie wielkości kostkę. Ziemniaki ugotować w łupince. Kiedy miękkie, odlać wodę i wystudzić. Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo

mecooks
Leczo warzywne z ciecierzycą 117

jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo. Składniki: 1 cukinia puszka krojonych pomidorów  6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków 2 czerwone cebule  2 duże czerwone papryki  1 duża zielona papryka 3 ząbki czosnku sól, pieprz dla smaku  oliwa ok. 5 liści laurowych ok. 6 ziaren(...)kostkę - podsmażyć wraz z cebulą - na dużym ogniu, mieszając. Doprawić solą.  Zalać ok. litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jak warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone kiszone ogórki, wlać także kwas spod ogórków. Dodać pieprz i sól. Gotować ok 20-30 minut. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita 147

więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI dla 4 osób: 1 długi duży ogórek szklarniowe lub ok. 4 krutkich gruntowych 300 ml gęstego jogurtu typu grecki 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek) 1/2 łyżeczki indyjskich przypraw garam masala 1/2 łyżeczka soli (najlepiej(...)zupełnie do końca. Jeśli masz dostęp do sklepu Toko z egzotycznymi przyprawami lub kupujesz przez internet, poszukaj tej przyprawy. Jest świetną przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach. Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kolbami kukurydzy 132

lodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig.  2 kolby kukurydzy 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 ogórek zielony średni 2 ogórki korniszony 1/2 szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 10 kulek mozzarelli 4 pomidory koktajlowe 3 łyżki natki pietruszki posiekane W garnku zagotowuję dwa litry osolonej wody(...)wrzącej wkładam kolby kukurydzy i gotuje 6 minut. Wyjmuję z wody i odstawiam do przestygnięcia. Paprykę kroję w małą kostkę. To sam robię z ogórkami. Przy czutym zielony ogórek obieram ze skóry. Na dno miseczki przekładam odsączonego tuńczyka z zalewy. Dodaję paprykę. Kolby kukurydzy obkrawam ostrym nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam

wesoła kuchnia
Kapusta pekińska z porem i ogórkami – doskonały dodatek do mięsa 169

wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą

Smaki Na Talerzu
Ogórki w musztardzie i tabasco 145

Ogórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości czyli dodałam tabasco. Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć. Zalewa miała fajny smak więc ogórki będą dobre. I możecie wykorzystać ogórki większe, nie muszą być małe. Ogórki w musztardzie i tabasco Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ + FILMIK 187

świetny sposób na wykorzystanie dużych ogórków. W zamian mamy świetną przekąskę którą możemy zjeść wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę.  SKŁADNIKI :  2  kg dużych ogórków  1 i 1/2 L ciepłej, wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej(...)PRZYGOTOWANIE :  Ogórki obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Ogórki przecinamy wzdłuż, na mniejsze kawałki. Do średniej wielkości słoików wkładamy przyprawy, następnie ciasno układamy pikle.  Wodę, najlepiej ciepłą, mieszamy z cukrem, solą, octem i musztardą.  Nalewamy do słoików.  Pasteryzujemy w garnku, w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody.  Słoiki wyjmujemy, studzimy i przechowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW I JAJEK 131

Każdego roku przygotowuję też ogórki kiszone, po które chętnie sięgnę zimą przy okazji gotowania zupy ogórkowej, czy przygotowywania najróżniejszych sałatek, do których je wykorzystam.  Składniki: 5 ukiszonych ogórków 3 jajka pół szklanki posiekanej natki pół czerwonej cebuli pól szklanki kukurydzy olej lniany pieprz Wykonanie: Ogórki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy na ćwiartki(...)Cebulę kroimy w półpiórka. Wszystkie składniki układamy w salaterce, posypujemy posiekana cebulą i natką, oprószamy pieprzem, nie solimy, bo ogórki są dość słone. Delikatnie spryskujemy oliwą

Z Majeczką w kuchni
Ogorki krojone 121

ziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włożyć koper ,kawałek papryki ,liść laurowy,ziele(...)pieprz,oraz czosnek.    W misce umieścić pokrojone ogórki , zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę . Ponownie zalać  wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x ,  ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru

w mojej kuchni
Sałatka z kalafiorem 169

liście laurowe 4 kulki ziela angielaskiego 15 ziaren pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki          Kalafiory podzielić na małe różyczki.    Ogórki umyć, pokroić w plasterki; paprykę w paski, a cebulę w piórka.  Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper posiekać.  Składniki zalewy  wymieszać, doprowadzić do wrzenia(...)gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ogórki i koper. Gotować kolejne 5 minut. Gotową sałatkę nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut

Praktyczna pl
Ogórki po kartusku 140

Sezon ogórkowy w pełni. Nasze spiżarnie zapełniają się przeróżnymi przetworami z ogórków. Ja mam dla Was przepis na pyszne ogórki po kartusku. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek lub sałatek. SKŁADNIKI: Zalewa: 3 litry wody, ½ litra octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, Dodatkowo: 3,5 kg małych ogórków gruntowych, 5 sztuk papryki czerwonej(...)gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu. 3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki. 4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków

Tradycyjna kuchnia Kasi