Składniki : małe ogórki przyprawy tj. chrzan, czosnek, liście z wiśni, dębu czarnej porzeczki liście laurowe, koper, pieprz czarny w ziarnach Pierwszy raz kisiłam ogórki w plastikowych butelkach ( po mleku). Postępowałam tak jak w tym przepisie , tyle że ogórki wkładałam do butelek. Czy macie doświadczenie w robieniu kiszonek w plastiku? Jak smakują ogórki
Proste Potrawyjako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Polecam! Do tej sałatki z cukinii można też dodać kilka świeżych ogórków – proporcje do zalewy pozostają bez zmian, bo z ogórków dużo wody się wydzieli i ilość będzie wystarczająca. Składniki: 3-4 niewielkie cukinie (około 1.5 kg) 6 marchewek (około 600 g) 4 cebule (około 450-500 g) świeże zioła(...)natka pietruszki, szczypiorek, koperek (według uznania) 5 niewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach
Lamarida.plPolska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi. Składniki bulion warzywny 1500 ml obrane ziemniaki 650 g ogórki kiszone 550 g zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz(...)minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru
chefintheforestogorków zielonych gruntowych 5 ogórków małosolnych lub kiszonych pęczek koperku 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek miodu ewentualnie sól,pieprz z moździerza lub grubo mielony WYKONANIE: ogórki kroimy w większą kostkę, zostawiamy na 15 min. i odlewamy wodę, koperek drobno siekamy, dodajemy do ogórków, ocet mieszamy z miodem i ogórkami, ewentyualnie doprawiamy solą
Kuchnia BeatyOstatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem(...)jeszcze nie robił niech spróbuje. Inspiracją był przepis z internetu. Ogórki gyros
Ewa w kuchniPrzepis na ogórki curry, bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku. SKŁADNIKI : 2-3 kg ogórków 2 duże cebule 2 łyżki soli(...)PRZYGOTOWANIE : ogórki z cebulą należy poszatkować, przełożyć do dużej miski i posypać solą, następnie odłożyć na około 2 godziny aby puściły sok. Składniki zalewy należy zagotować i dorze wymieszać. Ogórki wyciskamy z soku który powstał. Do słoików średniej wielkości nakładamy sałatkę ogórkową, w miarę luźno, nie ubijamy, zalewamy zalewą i lekko mieszamy w słoikach
Kulinarne Fantazje Mariolis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 kg ogórków -4 duże cebule Zalewa: -2 l przegotowanej zimnej wody -500 ml octu -500 g cukru -4 łyżeczki soli -przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach -olej rzepakowy(...)Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc. Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości
Kulinarne przemysleniacytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz oliwa z oliwek do skropienia zupy ew. czerwony pieprz Przygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno(...)Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeżeli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki. Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika. Inspiracja rodem
kuron.com.pls.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 kg ogórków -2 duże cebule (350 g) -marchewka 350 g Zalewa: -5 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml.) -1 szklanka octu 10% -1 szklanka cukru -3 płaskie łyżki soli -5 łyżek musztardy łagodnej(...)Develey ) przyprawy do słoika: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 1 ostra papryczka Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki. Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski
Kulinarne przemysleniaWoda z kiszonych ogórków nie była problemem. Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto(...)właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach
Proste PotrawyTradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone . To bardzo stary przepis na ogórki kiszone na zimę. Jeśli jadacie kiszone ogórki i lubicie najwyższą jakość domowego jedzenia.. zapraszam! - przepis z wieloletnią tradycją - idealne proporcje i sposób wykonania - takie ogórki kiszone mogą stać w piwniczce przez lata
AniaGotuje.plpomidorowej. W sezonie bardzo lubię robić zupę ogórkową, z ogórków małosolnych, z młodymi ziemniakami, zabielana śmietanką. PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Składniki na zupę ogórkową: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz 150 ml śmietanki świeże zioła(...)kosteczkę, szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok 1,5l), dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zagotowujemy. Hartujemy śmietankę (dodajemy do niej trochę gorącej zupy, mieszamy wszystko), wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku
Dorota Smakujesię odwlecze..to nie uciecze. Mam już i ja :) Już następnego dnia po nastawieniu próbuję, choć najlepsze 2-3 dnia. Składniki: 1 kg ogórków gruntowych liść(...)wiśni - 2 sztuki korzeń chrzanu- ok 2 cm liść chrzanu 4 ząbki czosnku 5 baldachimów kopru 1 litr wody 1 łyżka kamiennej soli Wykonanie: W dużym słoju układamy pomyte ogórki, z poobcinanymi końcówkami. Pomiędzy ogórkami układamy poprzecinane ząbki czosnku, chrzan, koper. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki. Odstawiamy w zacienionym miejscu
Z Majeczką w kuchniząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego sok z cytryny sól pieprz oliwa extra virgin (przepis na 3-4 porcje) Maślankę wlewamy do blendera. Wrzucamy do niego 5 obranych ogórków, wydrążony miąższ awokado i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin(...)dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy
Kardamonovyogórków oraz rzodkiewek, lekkiego sosu czosnkowego i aromatycznego koperku. Palce lizać! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg bobu – surowego albo mrożonego 3-4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy(...)odcedzamy, studzimy. Nie gotujemy dłużej bo będzie za miękki i zacznie rozpadać się w sałatce. Wody nie solimy bo to przedłuża gotowanie *** *** Gdy bób ostygnie obieramy go z łupinek *** *** Ogórki i rzodkiewkę kroimy w dużą kostkę *** *** Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę oraz obrany bób i mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos doprawiamy do smaku
Blog z Apetytem