ogórków konserwowych wzorowany na przepisie z Nowoczesnej kuchni domowej z 1930 roku, opracowanej przez Antoninę i prof. Jana Piętków, pod redakcją prof. Emila Wyrobka. 30 g mąki pszennej, 30 g masła, 250 – 300 ml bulionu, 300 g ogórków konserwowych, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, 2 łyżki octu z ogórków, Mąkę wsypać do rondla z grubym dnem. Mieszając(...)Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Sos podałam z klopsem z gotowanego mięsa
królestwo garówNawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku. 3 średniej wielkości młode ziemniaki 4 młode marchewki 3 młode pietruszki 1 nieduży, młody seler 4 ogórki małosolne 1 młoda cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek natki pietruszki 4-5 łyże(...)gotujemy na twardo i również studzimy. 2. Nie ma potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka, ogórki i cebulę. Jeśli ogórki mają dużo wody, z już pokrojonych wyciskamy ją przed połączeniem z innymi składnikami sałatki. Natkę pietruszki drobno siekamy. 3. Groszek odsączamy z zalewy
Szefowa kuchnikoniecznie musicie jej spróbować! Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu – 3 długie ogórki – ok. 100-150ml zimnej wody – 50g orzechów włoskich – 1 pęczek koperku – ½ pęczka dymki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka(...)soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej
Be Fit Be StrongKarkówka po cygańsku Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami(...)rodziny, ale także na imprezę. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz cygański z klopsikami : Przepis na karkówkę po cygańsku, składniki: 500 g karkówki w plastrach duża czerwona papryka, kilka ogórków konserwowych lub kiszonych, duża cebula, opcjonalnie 200 g pieczarek, odrobiną mąki do panierowania karkówki na zalewę: szklanka gorącej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
Lekcje w kuchniRobicie mizerię w słoikach na zimę? Teraz kiedy w sklepach dostępne są ogórki przez cały rok nie każdy może skusi się, by takie robić. Ja robię i jest to fajne rozwiązanie na szybkie przygotowanie dodatku do obiadu poza sezonem ogórkowym. Zalewa do tych ogórków jest delikatna i ogórki po otworzeniu słoika nie będą mocno octowe. … Czytaj
Pieprzyć z Fantazjąsałatka to kwintesencja lata! Mamy tu soczystego i dojrzałego arbuza, świeże i chrupiące zielone ogórki i kawałki słonawej fety. Wbrew pozorom to jest jednak tercet idealny. Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają. A zwieńczeniem są listki świeżej mięty. Po prostu pyszne letnie smaki na talerzu. Sałatka z arbuzem i feta Sałatka z arbuzem i fetą Czas przygotowania(...)minut Składniki: 2 szklanki pokrojonego w kawałki arbuza 2 plastry fety 3-4 małe gruntowe ogórki listki mięty sól pieprz sok z cytryny odrobina oliwy z oliwek Wykonanie: Ogórki kroimy w pół plasterki, fetę kruszymy, a listki mięty kroimy w paseczki. W misce układamy arbuza, ogórki, fetę i miętę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, solimy
Kulinarne przygody Gatityjakości i szczerze go polecam. awokado - jeżeli macie mocno dojrzałe, to zamiast je kroić łatwiej będzie rozgnieść na pastę razem z czosnkiem i limonką i nałożyć łyżeczką na gofry. ogórki i rzodkiewka - sa dostępne przez cały rok, ale to teraz trwa na nie sezon i smakują najlepiej. Dodają też chrupkości gofrom. Szczególnie polecam ogórki małosolne. młode listki - używamy(...)gofrownicy, piec 3-4 minuty. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Gofry z łososiem 10-12 gofrów z przepisu powyżej 150 g wędzonego łososia MOWI pure 3 rzodkiewki 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 1 awokado 1 baldachim kwiatów kopru garść młodych listków dodatkowo ½ ząbka czosnku 2 łyżki soku z limonki lub cytryny Przygotowanie: Jak przygotować gofry ziemniaczane z łososiem
Pełny talerzjest na to alternatywa w postaci zupy ogórkowej. Miła, kwaśna odmiana w świecie zup. Potrzebujemy: 1,5 litra rosołu 1 cebulę czerwoną 1 marchewkę 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 3/4 szklanki soku z ogórków kiszonych 1 łyżkę masła 1 łyżkę oliwy 1 żółtko W garnku rozpuszczamy masło i dolewamy oliwy. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy. Następnie(...)startą na grubych oczkach. Podsmażamy 2 minuty i zalewamy to rosołem. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. W kolejnym kroku dodajemy ogórki starte na grubych oczkach oraz wlewamy sok z ogórków i gotujemy kolejne 10 minut na niskiej mocy palnika. Jeśli mamy mięso z rosołu to obieramy je, kroimy
Emskie SmakiSezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł. Składniki: ogórki małe gruntowe Zalewa ( proporcje ) : 1 butelka octu 5 butelek wody 3 łyżki soli 10 łyżek cukru Ponadto : ziele angielskie czarny pieprz liść laurowy czosnek gorczyca marchewka liście selera koper chrzan(...)korzeń i liść cebulka Przygotowanie: Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki. Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz
R'n'G Kitchenznika ze stołu w błyskawicznym tempie. Sałatka z gyrosa to także świetny posiłek do pracy, ponieważ jest bardzo sycąca. Moja tradycyjna sałatka z gyrosa składa się z kurczaka, kukurydzy, ogórków, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej, ketchupu oraz majonezu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji, możecie majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatka z gyrosa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu(...)pewnością zachwyci każdych gości, nawet teściową Składniki: 600 g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika ogórków konserwowych 2 średnie cebule czerwone 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona majonez ketchup przyprawa do gyrosa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować
Przepiski.pltakże rodzicom – taki obiad jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania oraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kopytkami, a jako dodatek wspaniale się sprawdzą miodowe ogórki czy mizeria. Pomysł na danie jest zainspirowany Kwestią Smaku i kurczakiem w sosie pomidorowo-koperkowym – ja przygotowuję danie w nieco zmienionej, paprykowej formie. Sznycle z indyka w sosie(...)masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 mała, czerwona papryka mały pęczek koperku przykładowo do podania: ziemniaki / kluski / kopytka, ogórki szklarniowe z miodem / mizeria Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Filety (sznycle) z indyka lub kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem
Poezja smakupush({}); Składniki na makaronową zapiekankę Kebab Gyros: 500 g filetu z piersi z kurczaka 400 g makaronu kokardki lub innego 1 czerwona papryka 2 nieduże czerwone cebule 5 średnich ogórków konserwowych 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 200 g żółtego sera 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego(...)kebab-gyros i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni
Danka PichciDelikatna, lekko kwaskowa i mocno maślana. Chyba najlepsza ze wszystkich, które dotąd gotowałam. A wszystko to, dzięki dobrej jakości ogórkom kiszonym przesmażonym na klarowanym maśle. To właśnie proces smażenia wydobywa z warzyw wszystkie walory smakowe i zapachowe. Taka zupa nabiera wtedy zdecydowanie bogatszego smaku 😉 Składniki: 4-5 drobiowych skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kawałek pora 4 średniej wielkości ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych 2-3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól masło klarowane posiekany koperek Wykonanie: Ogórki kiszone kroimy dowolnie lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy, razem z posiekanym czosnkiem na klarowanym maśle (około 10 minut
Walijskie Pichceniegotowane, ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Jadłam z młodymi ziemniakami, podanymi w całości, polanymi tłuszczem z chrupiącymi skwarkami, posypanymi koperkiem. Chłodnik polewany był dodatkowo pyszną słodką śmietanką. Tak jest do dziś w moim domu a jak jest u Was? Chłodnik litewski na wesoło Potrzebujemy: 1litr mleka zsiadłego, 4 jajka gotowane na twardo, duży pęczek botwiny, 2 zielone ogórki, pęczek(...)octu, też można. Lekko solimy. Botwinka nie może się rozgotować, ma być chrupiąca. Sok z cytryny zatrzyma kolor i nie pozwoli na rozgotowanie. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Ogórki, rzodkiewkę kroimy w taką samą kostkę. Szczypior i koperek również drobno. Młode ogórki z cienką skórką możemy kroić bez obierania, obcinamy tylko końcówki. Do przygotowanego
Leśny Zakątekmiałam okazję ją skosztować i tak mi zasmakowała, że przygotowuję ja do dziś a teraz postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Składniki 4 duże ziemniaki 3 średniej wielkości ogórki świeże 3 ogórki małosolne (można zastąpić kiszonymi) 3 ogórki korniszone 1/2 średniej cebuli (można pominąć) Pęczek kopru Majonez Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. 2 Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, łączymy z ziemniakami doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i posiekany koperek. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Sałatka ogórkowa pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy