Przepis na : obiad
Jest i on. Wymęczony w końcu przez My. Nie wiem ile lat za mną łaził, żebym w końcu zrobiła Boeuf Stroganow. I wyłaził. Wiedziałam, że przed Sylwestrem powinnam jeszcze wrzucić coś na bloga i pomyślałam, że może zrobię tę klasykę. Zacznę może od nazwiska, od którego wzięła się ta nazwa, bo sporo osób tę nazwę przekręca. Nazwa więc pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała: Stroganowa. To słowo było tak często źle pisane i wymawiane (jeżeli chodzi o kulinaria), że podobno ostatecznie przyjęło się w nazewnictwi... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...