pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:28/198)

Pierogi ruskie 285

największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko (M) - łyżeczka(...)soli Farsz: - 1 kg ziemniaków - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Proponuję zacząć od przygotowania farszu. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Ugotowane ziemniaki odstawić do ostygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków

Zgrabne Gotowanie
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 220

świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju(...)sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno

karmelowy
pierogi z pokrzywą i serem feta 192

oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub sosem

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe szalenstwo 216

bylam pewna jaki powinien byc farsz, ktorego uzyje, i jak to czesto u mnie bywa stal sie on dzielem przypadku. Zanim zaczelam nadziewac moje pierozki tradycyjnie powyjadalam nieco z miski tej pomaranczowej, smacznej papki. Nie martwilam sie jednak, ze mi jej zabraknie, bo akurat tym razem farszu zrobilam wiecej niz ciasta na pierogi. To co zostalo nastepnego dnia zmienilam(...)ciato pochodzi stad . Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki. farsz 500g ziemniakow 1kg miaszu z dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske

Przysmaki Karolki
Pierogi Ruskie 135

gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ: - około 1 kg ziemniaków -500g sera białego - 1 cebula -sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy

Dziś Ja gotuje
Pierogi Ruskie 114

gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ: - około 1 kg ziemniaków -500g sera białego - 1 cebula -sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy

Dziś Ja gotuje
PIEROGI RUSKIE 135

gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ: - około 1 kg ziemniaków -500g sera białego - 1 cebula -sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy

Dziś Ja gotuje
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 185

stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową. Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam  gotowy farsz do pierogów. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo jak  tradycyjnie(...)ruskie. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :) smażymy składniki na farsz wraz z wołowiną robimy sos beszamelowy z natką pietruszki smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku wyrabiamy ciasto na stolnicy ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa i przykrywamy mięso ciastem wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy smażymy pierogi obtoczone w panierce

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 174

żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju(...)jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około 25 minut). Przez ostatnich kilka lat robiłam pierogi gotowane, o pieczonych właściwie zapomniałam. Warto

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 205

żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju(...)jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około 25 minut). Przez ostatnich kilka lat robiłam pierogi gotowane, o pieczonych właściwie zapomniałam. Warto

mojewypiekiinietylko
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 179

masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis(...)szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 168

mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2  ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki  ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa  oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy(...)miękkie i elastyczne. Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki  Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy  po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z dynią 159

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania(...)elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta, resztę przykrywamy ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe  pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Czekamy aż pierogi wypłyną na powierzchnię i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy. Na patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Calzone po wiejsku 173

Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek. Składniki (na 6 dużych pierogów): Ciasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka(...)duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z pudrem grzybowym 126

gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, wlewam wody tyle żeby przykryła kapustę(...)stopniowo i mieszam składniki. Zagniatam ciasto rękoma i w zależności od potrzeb dolewam wodę albo nie. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawam kwadraty, układam w foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam. W garnku zagotowuje wodę z łyżką oleju i wkładam pierogi. Od zagotowania gotuję około trzy minuty. Pierogi podaję z przesmażonymi pieczarkami, polewam masłem, posypuje

wesoła kuchnia