pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:30/198)

Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 300

zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g(...)składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika wraz

Kolizje Smaków
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 169

uczyć lepienia idealnych pierogów, sklejając je w różne fantazyjne wzory. Raczej inni mogą się uczyć tego ode mnie. Natomiast jestem chłonna wiedzy dotyczącej przygotowywania ciasta na pierogi, czy też różnych farszy, do tego lubię spotykać się z ludźmi na wszelkiej maści warsztatach. Do dzisiejszego przepisu na pierogi z truskawkami, wykorzystałam ciasto, które przygotowałam z Piotrem na Pierogowych(...)kolorach. Podzieleni na dwu – trzy osobowe zespoły, poznaliśmy przepis na ciasto, o którym wspomniałam wyżej, które dzięki dodatkowi oleju, było bardzo elastyczne, a lepienie pierogów było bardzo łatwe. Pierwszy farsz był typowy: ruskie. jednak istotne w nim było to, żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 223

farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Farsz(...)koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm. Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku. Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać

kolorowotorcikowo
Pierogi z kiszoną kapustą 95

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi(...)minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzątek z łyżeczką soli i odrobiną oleju (po to, by pierogi nie kleiły się do siebie podczas gotowania). Po wrzuceniu zamieszać, by nie przywarły

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 135

pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi(...)minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzątek z łyżeczką soli i odrobiną oleju (po to, by pierogi nie kleiły się do siebie podczas gotowania). Po wrzuceniu zamieszać, by nie przywarły

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 162

muszą zawsze być zrobione, ze słodkiej kapusty i z kwaśnej, to moje ulubione.  Do kapusty grzybów nie dodałam, bo dla dzieci też je przygotowałam. Pierogi szybko się przygotowuje: ciasto czeka, a farsz na patelni się "szykuje".  Składniki na ok 60 szt.: ciasto na pierogi: 500 g mąki poznańskiej (typ 500), 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki(...)smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli kapusta za mocno została odciśnięta dolewamy soku. pierogi:   Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym 278

jajko 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju gorąca woda   farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (mogą być świeże) 1 duża … Czytaj dalej Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

czarrna od kuchni
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 139

przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu(...)następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 195

kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie(...)wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej

Mama Gotuje
Przepis #44 Żytnie pierogi z warzywami 149

prostu ich nie lubimy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem jak je przemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami. Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki letniej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 1-2 marchewki - pól cebuli czerwonej - kawałek selera - kawałek pora - 1 pietruszka - odrobina oleju - 1-2 łyżki passaty pomidorowej - sól, pieprz(...)stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga. Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi. Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam). Zostało mi trochę farszu co potraktowałam jako

Health-Fit-Life
Pierogi z kurkami i fasolą 167

święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 1 liść laurowy(...)oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi.Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję polane masłem

wesoła kuchnia
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 219

czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka(...)kapustę, wymieszać farsz ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto na górze i ułożyć szwem do dołu, zawinąć boki pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze ścinków uformować dowolne kształty i przykleić jajkiem na górze pieroga. Posmarowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie 188

obiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie.  Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie                    Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca(...)dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać okraszone boczkiem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Pierogi z wędzonym twarogiem, porami i suszonymi pomidorami w parzonym cieście i panierce 203

Przyznam się szczerze, że sceptycznie podchodziłam do tego połączenia, no bo jak? Wędzony twaróg, z porami i suszonymi pomidorami jako farsz do pierogów? Jak to będzie smakować - teraz mogę Wam odpowiedzieć - są przepyszne! Do tego smażone w panierce - mega zaskoczenie. Spróbujcie. Składniki: * ciasto : - 2 szklanki mąki (przesianej) - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni(...)mąką blat i zostawić do wystudzenia. Farsz: Pora oczyścić i pokroić w półksiężyce (białą część). Pomidory suszone drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić. Wędzony ser rozgnieść widelcem i dodać podsmażonego pora i pomidory. W razie konieczności doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość min 3mm i wycinać krążki. Pierogi nadziać, panierować w jajku i bułce tartej

CookYourself
Pierogi z kurkami 167

dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda. Farsz studzimy. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około(...)minut, aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania