tradycyjne połączenie, ale kto powiedział, że skoro nie każdy tak je, to znaczy, że to nie pasuje. My sprawdziłyśmy i... jesteśmy zachwycone. Kremowy farsz i delikatne ciasto wymagały odrobiny chrupiących akcentów. Posypałyśmy sobie pierogi samym zdrowiem. Polecamy. Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO . MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU: /pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli(...)ciasto się nie porwało) znajdziecie: TUTAJ . Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ", A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na: 1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) 2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym . 3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym , 4. Pierogi
Wypisz Wymalujz farszem z leśnych grzybów z kaszą bulgur - i co ? urywają tyłek ! Dlatego udostępniam Wam przepis :) Składniki na farsz: leśne grzyby ok. pół kg 1 duża cebula woreczek kaszy bulgur świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na ciasto - pierogi(...)rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka. Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. U mnie, żeby było tak turbogrzybowo zrobiłam jeszcze sos, którym na koniec polałam pierogi i posypałam je pietruszką. Grzyby i bulgur to bardzo dobre połączenie ! Wszystkiego smacznego
dlaSmaQuszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 ml gorącej wody pół kostki stopionego masła szczypta soli Składniki na farsz: 750 g kapusty kiszonej 20 g suszonych grzybów(...)Smażyć jeszcze ok. 10 min.,wystudzić a w tym czasie zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, skleić. Pierogi wrzucać do lekko posolonej wody. Gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem każdą porcję polać łyżką oleju lnianego. Pycha
pieprzny smaczeksoli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię(...)olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką
Moja smaczna kuchniaŚwiąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4 łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu(...)olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów
Kulinarny karnet Christopheratradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule(...)minut. Farsz: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy rozgnieciony twaróg. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle i oleju, a następnie dodajemy do farszu. Szpinak dusimy w garnku aby się rozmroził, następnie dodajemy do farszu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, lepimy pierogi. Pierogi
Smakowity Blog Kulinarnychociaż słówko wspomnieć o tych pysznych pierogach! Jak dla mnie bomba - dynia w połączeniu z cebulką i prażonymi orzechami to trio doskonałe. Musiałam się nieźle namęczyć by farsz trafił do pierogów ponieważ za często zaglądałam do patelni z łyżką ;) Zatem, jeśli macie jeszcze trochę dyni - gorąco Wam polecam te pierożki :) A przepis znalazłam w książce kucharskiej Świata Kobiety(...)ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można polać je np. śmietaną
My simple kitchennakarmienia to lepiej dołożyć ryż ;) Możemy też takie niedojedzone mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :) Składniki na około 40 sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz(...)kółka. Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło. 5. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 6. Gotowe pierogi
Gotowanie...to proste !Czas pączkowania za nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz(...)Zblenduj tofu, mleko i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wiem, że farsz jest pyszny, ale nie wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos. Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało. Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę (możesz dodać łyżeczkę oleju
greenscarfpierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty, gdyż jedynie idealne proporcje składników spowoduję, ze nasze ciasto będzie idealnie gładkie, lepkie a przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka(...)przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz. Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno być prześwitujące. Wykrawam kółka i nakładam farsz na środek każdego kółka. Zlepiam pierogi i układam
Mango Papajadodacie jakiś składnik, czy zamienicie go na inny. Wszystkim, którzy mówią, że nie potrafią robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :) Składniki farszu: 200 gramów kaszy gryczanej , 1 większa cebula , 3 ząbki czosnku , pół szklanki suszonych grzybów , 100 gramów wędzonego boczku , sól , pieprz(...)się podczas klejenia albo rozwalą się podczas gotowania. Zbyt grube będą mało apetyczne :) Wykrawaczką, szklanką lub kubkiem wykrajać krążki i nakładać na środek farsz. Sklejone pierogi przed ugotowaniem układać na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce. Można pobawić się w fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :) Gotować w osolonej wodzie przez kilka
Codzienna kuchnia niecodziennaPierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z barszczem czerwonym. zastawa
królestwo garówmają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła(...)pieprz. Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. (przepis na łemkowską kapustę duszoną z kminkiem pochodzi z publikacji Terezy Kyszczak „Tradycijni łemkiwśki strawy
Trzeci talerzZmielone przekładamy na patelnię . Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu). Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki(...)gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym olejem z cebulką. Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów. Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem). Należy ułożyć je na tacy, zachowując odstępy, wstawić do zamrażarki a kiedy stwardnieją zebrać
Maminek kulinarnysól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi. Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy(...)rozgniatamy razem z twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku. Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze
Emcia Pichci