schować do woreczka na 30 minut stolnica podsypana mąką, ciasto podzielić na 3 części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko(...)masłem, do farszu dać 4 łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejać i można je np. później podsmażyć pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfarsz: - 250g białego sera średniotłustego - 250g ugotowanych ziemniaków - 1 średniej wielkości cebula - 1 łyżka masła - S&P Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku (farsz nie może być mdły). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać z zimną śmietaną. Smacznego
CookYourselfmąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według(...)angielski black pudding, czy niemiecki Blutwurst. Francuzi są natomiast dumni z boudain noir. Dlaczego więc my nie mielibyśmy być dumni z naszej kaszanki?” Jeśli jeszcze nie próbowaliście pierogów z farszem z kaszanki gryczanej - gorąco polecam i życzę smacznego . Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone
mojewypiekiinietylkomieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty(...)szklaną miseczką. Farsz: Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz drobno poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie
Kuchnia w czekoladzieodpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi(...)kapustą i grzybami podawać polane zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka
Szalona Kuchnia Ewelinyporę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się nim w pełni nacieszyć :) Ilość porcji: około 40 pierogów Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy(...)szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówPierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem(...)używam miseczki 12 cm). Liczba okręgów powinna być parzysta – z podanej ilości wychodzi około 6-8 pierogów, a że 2-3 na osobę to naprawdę aż nadto starczy dla 3-4 osób. Na połowie wyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz
Pociąg Do Kuchninie są długo gotowane, a więc dużo wartości nie utraci). Ale nie - nie dodaję go teraz do wszystkiego :) można go też w przepisie pominąć, bo farsz i tak będzie smaczny. Te pierogi przywołują mi na myśl ruskie, bo są ziemniaki i jest ser. Ale z dodatkiem brokuła są nie tylko (w moim odczuciu) lepsze, ale też i zdrowsze(...)ściereczką. Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało). Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Młody jęczmień
Kolorowy Przepisownikdobre pierogi z delikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę(...)dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Gary? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną cebulką. Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica
Z miłości do słodkościkonsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji(...)farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki
mecookskonsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji(...)farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki
mecookswidelec i zgniatałam brzegi pierogów widelcem. Jakoś się trzymało:) Zawsze jednak do mnie należało nakładanie farszu ( po dziś dzień zresztą tak dzielimy się pracą z mamą;). Miało to swoje dobre strony, bo mogłam trochę w trakcie produkcji, uszczuplić zapasy farszu;) Drukuj Pierogi z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta(...)soli Farsz 300 gr jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki Śmietana, cukier do podania Sposób przygotowania Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Podsypać mąką w trakcie zagniatania. Farsz Jagody myjemy, osuszamy na sicie. Łączymy z cukrem i mąką Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego krążki i napełniamy jagodowym farszem. Zlepiamy brzegi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy
Mieszam w GarnkuPIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM i ZIOŁAMI Składniki: (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko(...)oraz świeżego tymianku siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, ale nie za cienko, nakładamy po sporej łyżeczce farszu i zawijamy jak zwykłe pierogi sklejając brzegi. Przygotowane pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. (opcjonalnie można posypać dodatkowo jeszcze tymiankiem) Wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amiepierogi z nietypowym farszem. Dla miłośników kaszanki i nie tylko. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :) składniki ciasto(...)czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość
Stare Gary