pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:14/198)

Pierogi z kaszą gryczaną 175

powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi. Składniki : kasza gryczana cebula, tłuszcz do smażenia sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek jajko, mąka Ciasto na pierogi : 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki) około 30 ml. oleju , sól 1 jako(...)gotowałam w posolonym  wrzątku. Przygotowanie farszu :                1. Lekko ugniecioną, ugotowaną kaszę dodałam do przesmażonej cebuli                2. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie   Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone

Proste Potrawy
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 173

którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz:   2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek(...)sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów):   550 g mąki pszennej,   250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),   2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,   1 jajko,   1 żółtko,   mąka do podsypania ciasta.   Przygotowanie: Farsz   Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia

SzczyptaSmaQ
Pierogi z kapustą i grzybami 118

znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek do ciasta, stolnicę lub inną(...)niego krążki, resztki ciasta zagnieć ponownie. Na każdym krążku połóż około 1 łyżeczki nadzienia, a następnie sklej brzegi pieroga. Czynności te powtarzaj do wyczerpania ciasta i farszu. Tak przygotowane pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące podawaj z ulubionymi dodatkami. Wybornie smakują także obsmażone po ugotowaniu. Pierogi możesz także zamrozić od razu po zlepieniu. Pamiętaj jednak, aby najpierw

blog.moje-pasje.info
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 156

surówkach. Kuchnia niemiecka w swoim menu ma dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest(...)idealna zupa zarówno na ciepłe i na zimne dni. Kolejną potrawą z której słynie to miejsce to cepeliny litewskie , pierogi litewskie i kołduny . Ta ostania potrawa to pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z pieczonym karpiem 137

wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie – kuchnia podkarpacka 175

będą się rozpadać. Farsz ma być odpowiednio wilgotny, ma być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach. I nie ma jednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę(...)Farsz, który od zawsze najbardziej mi smakował, przygotowywany jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze ciepłe, farsz jest jednolity i gładki. W rankingu mojej córki zajmuje on pierwsze miejsce przed pierogami

Trzeci talerz
Pierogi z łososiem 89

Znakomite w smaku! Z powodzeniem można je podawać gościom na eleganckim przyjęciu :)    ciasto na pierogi Farsz: -400 g łososia -1 cebula  -50 g masła -2 serki  naturalne np. Filadelfia  -1 łyżka posiekanego koperku  -sól, pieprz  -masło do polania  Na rozgrzanej patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozdrobnionego łososia

Kulinarne przemyslenia
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 134

smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z boczniakami i mozarellą 173

ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru

mojewypiekiinietylko
Leniwe 141

Pierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią

Słodki Kompromis
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 150

smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest z gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz

PaleoLife
Pierogi z grzybami i kapustą 162

lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać(...)wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając. Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy

Szybko Tanio Smacznie
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 206

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby

potrawyregionalne
Pierogi z kapustą i grzybami 171

wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Makaron z bobem 279

bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak

Kuchnia Pełna Pasji