zostaje mi troszkę ciasta. Nie stanowi to żadnego problemu - ścieram na tarce jabłko, których w domu nigdy nie brakuje, posypuję cynamonem i cukrem, i mam wspaniały farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO(...)minut, żeby odpoczęło. FARSZ: jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałam je z cynamonem i niewielką ilością cukru. Moje jabłka były lekko zwiędnięte, więc od razu dosypałam do nich cukier, ale przy mocno soczystych jabłkach proponuję dodawać po szczypcie cukru do farszu już nałożonego do pieroga. PIEROGI: w rondlu nastawiłam wodę
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 sztuki PIEROGI: mąka tortowa 70 dag, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 5 łyżek, gorąca woda 1 litr DODATKI: woda - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, boczek wędzony(...)litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodac soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pioerogi, po wypłynięciu na wierzch gotować
W Mojej Kuchni Lubięziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku ok 3 litry wody natka pietruszki Pierogi- ciasto: 3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 30g masła Sposób przygotowania: 1. Rosół(...)wolnym ogniu przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 3. Pierogi- ciasto: Mąkę
Kuchnia w czekoladziewyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. Zapach roznosi się po całym domu! Dzisiaj przygotowałam kapustę także na farsz do pierogów i uszek . Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu(...)Całość zalewamy wodą ponad poziom kapusty, gotujemy do miękkości. Tak przygotowaną kapustę odcedzamy, doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do drugiego dania. Możemy zmielić w blenderze na farsz do pierogów, dodając suszony majeranek, ale i do innych słonych wypieków. Taki farsz można zamrozić i przygotować przekąski np. na Sylwestra
Moja smaczna kuchniainaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony(...)ciasta odrywamy kawałek i bardzo drobno wałkujemy na stolnicy lub blacie delikatnie podsypanym mąką. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka Na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Postępujemy tak do wykończenia farszu. Zlepione pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu do wody, trzeba je zamieszać, aby nie przywarły
Poezja smakumusi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie(...)odparowaniu wody z pieczarek odstawiamy je, aż lekko przestygną, dodajemy oba sery (biały i parmezan), i mieszamy wszystko. Próbujemy czy lekko za słone (tak jak przy poprzednim farszu – żeby pierogi nie wyszły mdłe) i farsz gotowy
Jak gotować i nie zwariowaćnich gotuje mięso (zazwyczaj mieszane). Potem na bulionie po nim jest zupa, kapuśniak czy co tam wymyśli, a z mięsa robi farsz do pierogów. Ale w tym farszu jest… Artykuł Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikzostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie(...)mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą
R'n'G Kitchenteż było w przypadku tych pierogów. Przeziębienie mojego ukochanego "powtwora" zaowocowało ugotowaniem rosołu, a nie dojedzone z niego resztki mięsa i warzyw wykorzystałam do przygotowania farszu na pierogi. Dorzuciłam jeszcze kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi(...)odpoczęło. FARSZ: mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła. Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI
Kuchenne zapiski EdytyTrochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle(...)mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię
R'n'G Kitchensię skleiły Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam(...)przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam chwilę - wtedy składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej jajko i ponownie wszystko wymieszałam (uważać by farsz nie był zbyt gorący, bo jajko by się "ścięło") To był mój farsz do pierogów
Proste PotrawyBardzo lubię pierogi z każdym farszem , a najbardziej pierogi ruskie , więc sobie tak pomyślałam , czemu by nie spróbować takiego farszu z ruskich pierogów , ale nie w pierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu(...)odlane , to bardzo dobrze rozgniatamy ziemniaki , aby nie było żadnych gródek , aby były gładkie , kiedy nasze ziemniaki mamy już rozgniecione , odstawiamy na chwilkę ziemniaki i zajmujemy się resztą naszego farszu . Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , szynkę także kroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę
Mój Smakzrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według(...)delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni). Podawać
ChilliJemywycinamy, nadziewamy i lepimy zgrabne pierogi. Farsz ziemniaczany jest lepki i niezbyt gęsty– warto do nakładania zamaczać sobie łyżkę w zimnej wodzie lub posmarować ją tłuszczem, albo używać plastikowej łyżeczki do której farsz nie będzie przywierał. Można też z farszu utoczyć w dłoniach kulki i nimi nadziewać wykrojone ciasto na pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi
Karo in the Kitchenwycinamy, nadziewamy i lepimy zgrabne pierogi. Farsz ziemniaczany jest lepki i niezbyt gęsty– warto do nakładania zamaczać sobie łyżkę w zimnej wodzie lub posmarować ją tłuszczem, albo używać plastikowej łyżeczki do której farsz nie będzie przywierał. Można też z farszu utoczyć w dłoniach kulki i nimi nadziewać wykrojone ciasto na pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi
Karo in the Kitchen