pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:13/198)

Pierogi ruskie 193

skąd pochodzą pierogi i że wcale nie z Polski pisałem już w jednym z postów na blogu – właśnie w tym . Do perfekcji jednak opanowaliśmy wymyślanie farszy do pierogów. Bo, prawda jest taka, że nafaszerować możemy jest dosłownie wszystkim. Pierogi z owocami, kapustą i grzybami, kapustą i ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem, dynią i wędzoną śliwką(...)idealne ciasto i idealny ruski farsz. Mój farsz, poza twarogiem i ziemniakami, zawsze zawiera cebulę, boczek i kwaśną śmietanę. I najlepsze moim zdaniem, są dodatkowo okraszone na talerzu skwarkami z boczku i łyżką kwaśnej śmietany. A gdy jakimś cudem zostaną na później – to najlepsze są odsmażone. Przedstawiam zatem swój przepis na pierogi ruskie. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej

Jacob Tastes
Pierogi z farszem białej kiełbasy 98

wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy na blaszkę. Cebulę siekamy, łączymy z roztopionym masłem. Polewamy pierogi i zapiekamy

R'n'G Kitchen
PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU 117

PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku garść suszonej mięty pieprzowej  pieprz

Moja Książka Kucharska
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 143

trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM! <3 Drodzy, korzystajmy póki są świeże, pachnące...megaowocowe <3 Zimą tego nie będzie :/ Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g sera białego 1 szkl jagód 1/2 szkl ryżu jaśminowego 15 g cukru(...)półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym

R'n'G Kitchen
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 113

spokojnie patrzeć - jak serkiem objada się moja mama, czy mąż. Pierogi ruskie , hmmm...  A co żeby klasyczny twaróg zastąpić serem korycińskim? To chyba będzie moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki(...)doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi poskładać na pół i mocno skleić - dociskając np. widelcem, a następnie partiami wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około

Di gotuje
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 118

Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i sycące - to dobrze trafiliście! Te smakują rewelacyjnie, szczególnie po podsmażeniu na maśle. Moja rodzina zajada się nimi bez opamiętania, a na początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie(...)około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami w rzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).  Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można podawać

Di gotuje
Najlepsze pierogi ruskie 284

łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Najlepsze pierogi ruskie – ciasto: 2 lekko czubate szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka oleju niepełna łyżeczka soli   Farsz: Ziemniaki na pierogi powinny być nie tylko ostudzone, ale i wyziębione np.: po spędzeniu nocy w lodówce, dlatego najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę(...)dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zezłoci. Dodajemy do farszu wraz z roztopionym masłem z patelni. Farsz dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiony. Farsz możemy nakładać łyżeczką lub możemy brać po trochu w dłonie i przygotować sobie równej wielkości kulki. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, olej

Poezja smaku
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 232

gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście(...)farsz. Jeśli wcześniej posiekaliście to koniec przygotowań. Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz do misy blendera z nożami i krótko siekam (mamy uzyskać drobno posiekany farsz, a nie papkę). Wyrabiamy ciasto wg tego przepisu Mi pomagała córeczka Z ciasta wykrawamy koła, na każde układamy porcję farszu i sklejamy pierogi

Słodkie okruszki
PIEROGI NA WIGILIĘ?? IT'S POSSIBLE!!! :)) 134

Poniższe zdjęcia pokazują zrobione przeze mnie pierożki z tego przepisu. Jestem fanką ruskich wiec byłam w siódmym niebie gdy w końcu  mogłam zjeść pierogi! :)) FARSZ RUSKI 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 200-220 g sera białego cebula + olej do jej smażenia pieprz i sól do smaku      Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem(...)pierogowe!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE

BezglutenowaIzabela
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 139

Kolejna propozycja na pyszny obiad .Pisałam już o mojej miłości do kaszy jaglanej i tym razem dodałam ją do farszu do pierogów . Musicie spróbować ,są świetne. Składniki : na ciasto pierogowe 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie(...)szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut

Ladylaura.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 120

powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów  .  Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy: Link :   ciasto na pierogi Farsz:  2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według smaku) mięta suszona lub świeża pół łyżeczki cynamonu cukier waniliowy   Wykonanie(...)przekręcony przez maszynkę ser            ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru. Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz. Falbanka wokół pieroga  SMACZNEGO  Zarabiaj

W kuchennym oknie Ewy
Najlepsze pierogi na Wigilię 395

być odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne(...)następnie rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany). Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi. Przed pieczeniem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Moja Mama robi je zawsze przynajmniej z podwójnej porcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z serem białym i zrumienioną cebulką. 119

wiem czy znacie takie pierogi z farszem z sera białego i zrumienionej cebulki. W mojej kuchni te pierogi goszczą od wielu lat i nie ukrywam, że je uwielbiam. Przygotowuje się je bardzo szybko. Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz, który jest prosty i pyszny. Potem to już lepienie i gotowanie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierogi(...)dużą powierzchnię, więc bardzo wygodnie mi się wałkowało, dodam, że ciasto nie przyklejało się do deski, więc niewiele mąki używałam do podsypywania.  5. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.  6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na desce możemy również ułożyć gotowe już pierogi

Izabelawkuchni
Pierogi z kapustą i mięsem 209

dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.  FARSZ  Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.  Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy

Kuchnia Danusi
Pierogi z rybą 114

cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko(...)ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi

królestwo garów