suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze). Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek
cool and mintynieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki(...)elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię podawaj z przysmażoną cebulką lub skawarkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi... U mnie papryka, czosnek, cebula, pieczarki ,zioła prowansalskie(...)koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć. 5. Calzone pieczemy 20-25 minut
vaniliowoczekoladowaświątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą(...)ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi
wesoła kuchniaUwielbiam takie obiady, trochę z nimi pracy ale warto. Skończyłam dzisiaj szybciej pracę, więc był na to czas. Z takim nadzieniem jadłam pierwszy raz i bardzo
Kuchnia PokoleńMimo, że na codzień zdecydowanie wolę pierogi z farszem wytrawnym, np grzybowym, albo mięsnym, to w sezonie wakacyjnym obowiązkowo na moim stole pojawiają się pierogi owocowe. Najczęściej nadzieniem są jagody, ale nie może też zabraknąć truskawek. Myślę, że nie trzeba ich reklamować - pierogi lubi w zasadzie każdy, a truskawki też mają swoją rzeszę fanów. Pierogi
Milion SmakówPierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli(...)olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Polewać
Kuchnia Danusisoli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki siekanej mięty sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy. Wraz z białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz(...)pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. Zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia. Podajemy tuż po wyciągnięciu lub odpiekamy na kolację :) Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z mięsem: 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. 3. Gotowanie: Pierogi gotujemy
Izabelawkuchnifont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false(...)minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej
Pasja SmakuRewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz(...)elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Surowy boczek mielę w maszyncę do mięsa. Na rozgrzanej patelni wytapiam
Gotowanie PatkiNaleśniki ruskie z serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Zasmakują wszystkim miłośnikom naleśników, a także ruskich pierogów, gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone(...)albo pieczarkowy. [embed]https://youtu.be/sd9Sg1FDRh8[/embed] Składniki na około 12 naleśników ruskich: 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka pół łyżeczki soli łyżka oleju Farsz: 800 g ziemniaków cebula 250 g twarogu półtłustego 350 g boczku wędzonego pieprz, sól Ponadto: około 150 g sera żółtego Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy
e-PrzepisyKulinarnepierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje
Kierunekuchniabyłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące. Smacznego
Wanilia i Kardamon