pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:29/198)

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 164

żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju(...)jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor (około 25 minut). Przez ostatnich kilka lat robiłam pierogi gotowane, o pieczonych właściwie zapomniałam. Warto

mojewypiekiinietylko
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 150

masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis(...)szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 138

mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2  ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki  ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa  oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy(...)miękkie i elastyczne. Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki  Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy  po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z dynią 142

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania(...)elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta, resztę przykrywamy ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe  pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Czekamy aż pierogi wypłyną na powierzchnię i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy. Na patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Calzone po wiejsku 146

Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek. Składniki (na 6 dużych pierogów): Ciasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka(...)duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z pudrem grzybowym 96

gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, wlewam wody tyle żeby przykryła kapustę(...)stopniowo i mieszam składniki. Zagniatam ciasto rękoma i w zależności od potrzeb dolewam wodę albo nie. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawam kwadraty, układam w foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam. W garnku zagotowuje wodę z łyżką oleju i wkładam pierogi. Od zagotowania gotuję około trzy minuty. Pierogi podaję z przesmażonymi pieczarkami, polewam masłem, posypuje

wesoła kuchnia
Kulebiak z kapustą i grzybami 181

dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki(...)margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól   2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko (małe) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania (małe

Di gotuje
Pierogi z szpinakiem i serem feta 151

już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat  jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać(...)odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 211

Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty 0,5 cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz:  grzyby obrać z skórki(...)miseczką by odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować 8 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi podać bezpośrednio po ugotowaniu okraszone zrumienioną cebulką

Ala piecze i gotuje
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 169

Znam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam farsz do pierogów lubię czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki(...)pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 200g sera białego ok 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 3 łodyżki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku ok 1/2 łyżeczki pieprzu ok 1/2 łyżeczki soli ok 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi 2 łyżki margaryny do przyrumienienia cebulki Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 141

kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kilka chwil w średniej temperaturze. Grzyby kroimy według uznania. Dobrze jednak posiekać je niezbyt grubo, by farsz dobrze się nakładał, a pierogi wygodnie jadło. Pokrojone wrzucamy na patelnię z cebulą i koncentratem. Smażymy kilka chwil. Kapustę płuczemy na sicie. Odciskamy ją dokładnie i drobno siekamy. Dorzucamy ją na patelnię(...)zwykłej wody. Wrzucamy kostkę rosołową/doprawiamy przyprawą warzywną oraz pieprzem. Farsz dusimy do miękkości kapusty, to jest w przybliżeniu około pół godziny. Jeśli woda całkiem nie odparuje, farsz odcedzamy na sitku. 3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3 -3,5 milimetra. Wykrajamy koła do pierogów ulubionej wielkości. Nakładamy na nie po łyżce farszu i palcami

Kuchenna Kontrrewolucya
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 214

nieudana - pierogi owszem miały kształt, ale były twarde i jakieś takie bez wyrazu.  Postanowiłam pokombinować ze swoim przepisem i .... Pycha! A farsz moim zdaniem (a także zdaniem koleżanki weganki) jest genialny ;) Wracając do pierogów - zrobienie takich zwykłych z mąki pszennej jest dziecinnie proste. Natomiast pierogi bez glutenu mogą być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego(...)wałka i ciasto się nie przyklejało, nie wiem jak zachowa się przy akcesoriach drewnianych, bo jest bardziej klejące niż pszenne) Z ciasta wykroić kółka, dodać po około łyżeczce farszu i uformować pierogi Gotować w lekko osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia Farsz 150 g tofu 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki czarnych porzeczek Przygotowanie

pyszne zdrowości
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 164

Uwielbiam pierogi. Ale nic w tym dziwnego, to takie typowe polskie danie, którym częstuje się niemalże każdego obcokrajowca, który nasz piękny kraj odwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już(...) trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze. Jedząc tylko farsz albo tylko ciasto, nie można się pierogiem w pełni delektować. Mój mąż i jego teorie. W każdym razie mam nadzieję, że dziecku się zmieni, bo na naszych talerzach pierogi, w różnej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z serem 201

elastyczne. Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię i odłożyć na 15 - 20 minut, żeby odpoczęło. Farsz 500g twarogu (półtłustego lub tłustego) jeden raz zmielonego  3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 żółtko Wszystkie składniki farszu połączyć razem. Pierogi Z ciasta urwać kawałek. Nieużywaną część schować z powrotem pod talerz(...)folii. Urwany kawałek rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na bok i przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę. Wrzucić 10-15 pierogów naraz, gdy woda ponownie się zagotuje

Pełny talerz