Składniki: 12 udek (pałek) kurczaka 500 g brukselki 3 łyżki przyprawy typu "złocisty kurczak" 4 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Kurczaka nacieramy przyprawą do drobiu i 2 łyżkami oleju. Odstawiamy na kilka godzin. Brukselkę czyścimy, odrywamy wierzchnie zniszczone listki oraz jeśli jest taka potrzeba przycinamy przerośnięte głąby. Polewamy(...)następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy aby wszystkie sztuki były obtoczone marynatą. Na dużej blasze układamy pałki kurczaka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 15 minut a następnie wyjmujemy aby dodać brukselki. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie na każdy kawałek kurczaka nakładamy niewielką cząstkę masła
Qchnia po prostukruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam! Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 szklanki naturalnej maślanki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra *** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 45 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę *** *** Polecam w tym samym czasie co mięso upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK PIECZONY W KETCHUPOWO – MAJONEZOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ SKRZYDEŁKA PO KUJAWSKU PIECZONE Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ KURCZAK PIECZONY
Blog z Apetytempowidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, to często się spotykałyśmy i razem coś pichciłyśmy. Zawsze upiekłyśmy ciacho i coś pysznego zrobiłyśmy na kolację, oczywiście pogadałyśmy(...)pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam! PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki 2 ząbki czosnku 300 g ryżu 2 czerwone papryki 600 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka pieprz czarny sól zioła prowansalskie
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną(...)warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym
UgotowaćGoose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2
kgwjanczewoznikają, gdy tylko pojawią się na stole. A przy tym robi się je naprawdę prosto! Przepis na nawlekane szaszłyki z kurczaka Składniki: 500 gramów piersi lub mięsa z udek z kurczaka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, łyżka proszku curry, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz. Zrób tak: mięso pokrój na paski, przełóż do miski, dodaj jogurt (sprawi, że mięso(...)taki sposób, aby zawisły nad dnem – dzięki temu równomiernie się zarumienią. Fajnie później wyglądają również na stole, nic nie kapie, można wziąć do ręki i od razy zajadać. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Rada: szaszłyki fajnie smakują po upieczeniu skropione sokiem z cytryny. Pasują do nich wszelkie dipy jogurtowe. Artykuł Nawlekane szaszłyki z kurczaka. Super przekąska
Kulinarna Polskamąki pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę 150 g żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos: serek mascarpone do dekoracji: odrobina(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu. Piec około
KreatywnePinymarszu, wręcz taśmowo. A potrzeba tylko.... 4 udka kurczaka łyżka masła Marynata: szklanka keczupu łyżka skórki otartej z cytryny łyżeczka majeranku 2 łyżki sezamu 1/4 łyżeczki soli Udka tniemy na trzy mniejsze części, takie szybciej nam się usmażą, a później dopieką niż takie duże kawały mięcha. Ja jeszcze odcinam od pałki ten kawałek kości ze skórą. Na patelni rozpuszczamy(...)się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor, a więc łatwo potrawę przypalić. Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe i bardzo aromatyczne. A do tego
Dieta moja pasjaprzed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego(...)oliwie z oliwek) 1 łyżeczka bazylii 150 ml śmietanki kremówki (30%) sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla Czas - 30 minut Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru
Cooking Monstermięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio , a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon(...)dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz. Mięsko było bardzo, bardzo pyszne
Proste PotrawySezon grillowy w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na pyszną marynatę jogurtowo- musztardową do mięsa z grilla . Obok tradycyjnej kiełbasy z grilla zawsze przygotowuje też udka z kurczaka i karkówkę. Za każdym razem staram się urozmaicać smaki, więc tym razem postawiłam na marynatę jogurtową . Mięso wyszło przepyszne, delikatne i kruche. Już wiem, że przy kolejnym grillowaniu znów przygotuję(...)naturalny, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Do marynaty wkładać mięso tak, by marynata pokrywała całą powierzchnię mięsa. Mięso przed pieczeniem marynować przez co najmniej 4-5 godzin
Zrób to smacznielubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki na pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej(...)składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce jeszcze lepiej się kroi). Artykuł Pasztet drobiowy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeoliwy z oliwek 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego). Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, dolej 3 łyżki oliwy i zamieszaj wszystko dokładnie, aby mięso było porządnie obtoczone w przyprawach. Miskę(...)nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe
Słodko-Słony Świat Ilonyostrym jedzeniem , ale od czasu do czasu dobrze jest zjeść coś ostrego , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania tego dość szybkiego przepisu . Potrzebne nam będą 1,5 kg udek z kurczaka 1 pęczek szczypioru z dymką 1 łyżeczka chilli łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego 1 łyżka warzywka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka(...)nasze składniki połączyły się z mięsem , następnie odstawiam na 1 godzinkę do lodówki . Kiedy nasze mięsko już po godzinie przeszło przyprawami przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki , tak aby nasze mięso się delikatnie odchodziło od kości , a kiedy już nasze mięso jest gotowe , podajemy z ziemniaczkami bądź
Mój Smakłyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę(...)Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotuje