pieczone udka - 2203 przepisów (strona:108/147)

Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 96

preferujemy zup\u0119 pomidorow\u0105 z dodatkami"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"Spos\u00f3b wykonania zupy pomidorowej","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Udka z kurczaka umyj w zimnej wodzie. Prze\u0142\u00f3\u017c do garnka i zalej dwoma litrami wody.","text":"Udka z kurczaka umyj w zimnej wodzie. Prze\u0142\u00f3\u017c do garnka i zalej dwoma litrami wody.","url":"https:\/\/prostepesto.pl(...)https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126333211757056","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","text":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126336501758365","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wyci\u0105g z piekarnika

ProstePesto.pl
Pasztet z kaczki 72

Pasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości(...)mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. 3. Po zmieleniu do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek. 4. Pieczemy 35 minut w 180°C. 5. Pasztet po upieczeniu studzimy. 6. Smacznego

Kulinarna Chwila
Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem 83

żółtym. Klopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 klopsów: – 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka) – 400g pieczarek – 2 duże cebule – 4 ząbki czosnku – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca(...)kulkę. W ten sam sposób uformować resztę klopsów. Gotowe klopsy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem Klopsy pieczone

Smaki Armine
Udka po francusku 140

Sposób na smaczne udka z piekarnika. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy francuskiej dijon 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki sól słodka papryka Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy i osuszamy. 2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą(...)nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). 4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani
Toskański gulasz z kurczaka z grzankami 135

mielona , także do smaku grzanki : 4 kawałki czerstwego chleba 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy na dość duże kawałki . Na patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie(...)solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się zagęści . Zazwyczaj około 10-15 minut . W międzyczasie przyrządzamy grzanki . Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę , układamy na papierze do pieczenia , sypiemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem , solą do smaku i skrapiamy oliwą . Pieczemy w piekarniku , do momentu aż się zrumienią .Raz przemieszać ,żeby się obróciły . 200 C z termoobiegiem , na około

Ogrodnik w podróży
Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami 170

wiecie czasem co zrobić z pozostałym z obiadu kurczakiem. Mam dla Was pyszny przepis na takiego pozostałego, gotowanego lub pieczonego kurczaka... w orzechach. Zamarynowane kawałki mięsa w sosie na bazie orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych(...)jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów 20 ml soku z limonki lub cytryny 60 ml wody 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub delikatnej w smaku oliwy 1/3 łyżeczki cynamonu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 185

rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w proszku 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku - opcjonalnie 1 łyżeczka cukru(...)papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 72

lepiej! Jeśli kochacie kuchnię chińską to koniecznie zaglądnijcie na stronę Lee Kum Kee i zapoznajcie się z ofertą autentycznie chińskich sosów. #WspomnieniaPowstająWDomu 1) Pieczone żeberka w sosie Kung Pao Żeberka wieprzowe w stylu syczuańskim, pieczone w piekarniku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.  Mój mąż był(...)stopni i pieczemy około 90 min. Następnie odkrywamy folię, a żeberka polewamy obficie sokiem z dna naczynia. Pieczemy już bez przykrycia jeszcze około 20 min. Po tym czasie, żeberka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy je w odstępach jeden obok drugiego. Każdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 72

lepiej! Jeśli kochacie kuchnię chińską to koniecznie zaglądnijcie na stronę Lee Kum Kee i zapoznajcie się z ofertą autentycznie chińskich sosów. #WspomnieniaPowstająWDomu 1) Pieczone żeberka w sosie Kung Pao Żeberka wieprzowe w stylu syczuańskim, pieczone w piekarniku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.  Mój mąż był(...)stopni i pieczemy około 90 min. Następnie odkrywamy folię, a żeberka polewamy obficie sokiem z dna naczynia. Pieczemy już bez przykrycia jeszcze około 20 min. Po tym czasie, żeberka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy je w odstępach jeden obok drugiego. Każdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi 107

nastawić temperaturę na 120 stopni. Piec około 5 – 6 godzin. Co jakiś czas (ale nie częściej niż co godzinę) polewać ją tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Tłuszczu wytworzonego podczas pieczenia nie wylewamy, przyda się do sosów, duszenia... * Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów(...)mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze, a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości

królestwo garów
Kurczak pieczony z ziemniakami 272

Pyszne danie obiadowe przy którym nie ma wiele pracy. Składniki: udka z kurczaka, skrzydełka, podudzia (ilość według potrzeb) marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, papryka wędzona, pieprz kolorowy, sól, bazylia ziemniaki do ziemniaków: (2 łyżki oliwy, tymianek, rozmaryn) Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje. Składniki na marynatę łączymy ze sobą(...)lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół albo w ćwiartki jeśli są duże. Mieszamy z oliwą, tymiankiem i rozmarynem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a nim układamy ziemniaki. Pieczemy pod przykryciem ok 45 min w temp 180 C, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 15 min, aby się składniki ładnie zarumieniły

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 140

kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego  pieprz, sól, płatki chili   Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki(...)związujemy” plasterkiem boczku.    Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C.    Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami.      Obiad był pyszny

Kuchnia na wzgórzu
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 146

marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody(...)Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu

Ogrodnik w podróży
Restauracje w Łodzi – Gdzie warto zajrzeć? 42

lokal, w którym najmłodsi goście poczują się doskonale, a każdy – bez względu na wiek – odpocznie przy smacznym posiłku. Czeka tu rosół i kremowa pomidorowa, czeka wołowy burger oraz pieczone żeberka. Serowa zapiekanka, makaron ze szpinakiem oraz domowe ciasta , do których można zamówić aromatyczną kawę – oto kolejne powody, dla których warto zajrzeć do Kolorowanki. 3. Restauracja Siekany Mieszany Siekany(...)pieczywem własnego wypieku, chrupiące grzanki i sałaty z dodatkiem sezonowych warzyw. Maślana bułka z zapiekanym serem, sałatka z kaszy orkiszowej z warzywami lub pierś z kaczki z puree z pieczonego ziemniaka – oto kolejne propozycje na smaczny i zdrowy posiłek w samym centrum Łodzi. 8. Piwnica Łódzka W centrum miasta, w pobliżu Parku im. Henryka Sienkiewicza, znajduje się Piwnica Łódzka

Via Gusto
Kurczak z patelni 143

które zjadłam z różnymi sałatkami. Smażony na patelni kurczak to dla niektórych osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby. Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni(...)uzupełniałam płyn gdy się za wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki! Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak z patelni . Wystarczyło po usmażeniu wyłożyć kurczaka na talerz, podałam z pieczonym burakiem pokrojonym w plastry, na sałacie, z domowym serem sałatkowym . Przeważnie przygotowuję kurczaka z różnymi przyprawami, polecam m.in. takie przepisy: – kurczak pieczony z majerankiem i papryką – pieczony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię