pieczone udka - 2203 przepisów (strona:101/147)

Marchewkowy kurczak zapiekany z pęczakiem 121

mieszanką polewacie kaszę.  Jeśli ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie. Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka pasta Patak's Madras ⁠(lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka) 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej) 1 szklanka pęczaku  2 szklanki bulionu warzywnego(...)Pęczak płuczemy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wsypujemy rozmrożoną marchewkę z groszkiem i układamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok godziny. Prawda, że prosto? A jak pysznie to musicie sprawdzić sami

Cynamonowe szczęście
W domu: kurczak w sosie pomarańczowym 229

skutecznie odwiodło mnie od gotowania przez 2 tygodnie. Dzisiaj przyszedł czas na nowy smak. Nieskromnie przyznam, że chyba nigdy nie ugotowałam niczego bardziej pysznego! Zapraszam SKŁADNIKI: 500g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 duża pomarańcza, 1 mała pomarańcza 2 łyżki stołowe miodu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 2 łyżeczki rozmarynu suszonego odrobina papryczki chilli 1/4 łyżeczki(...)naczyniu żaroodpornym. Z dużej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Zalewamy mięso sosem i przykrywamy plasterkami małej pomarańczy. Pieczemy 50 minut. Smacznego

Kuchnia w biegu
Kurczak na marchewce 120

Składniki: 5-6 udek kurczaka 3 większe marchewki 1/2 kostki masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszone zioła ( opcjonalnie ) Sposób przygotowania: 1. Marchewki obrać, umyć, pokroić w talarki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Wyłożyć na marchewkę. Posypać ziołami. 3. Na przyprawionego kurczaka położyć kawałki masła. 4. Żaroodporne naczynie przykryć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (opcja  "góra-dół" ). Piec do miękkości mięsa (40-60 min.), a następnie ściągnąć przykrywkę naczynia, mięso polać powstałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika (opcja "góra") aby skórka się zapiekła

A Ty Smakuj Mnie
Mięsa 218

ryżem   Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki(...)sosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Kotlet pożarski light 758

przepis na kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem. The post Kotlet pożarski light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 220

Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda, bo kuchnia żydowska jest niezwykła, tak jak ten przepis na kurczaka. Jak cala zresztą kuchnia orientalna, lubuje się(...)warto. A jeśli wolicie klasykę – polecamy absolutny hit na naszym blogu – kurczaka nadziewanego wątróbką . Przepis na słodko-ostrego kurczaka po żydowsku pochodzi od Melissy Clark . Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 3 szklanki posiekanej w kostkę marchewki Duża czerwona cebula posiekana w krążki Niepełna szklanka posiekanych daktyli Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek Marynata

Niedzielny kucharz
Roladki z kurczaka z orzechami 162

słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek. Mieszamy dokładnie.  Farsz nakładamy na udka kurczaka i zawijamy w roladkę. (jeśli robimy roladkę z dodatkiem orzechów przed nałożeniem farszu , mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz) Roladkę zawijamy dokładnie(...)wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Bon appetit mon amie
Glazurowane filety z udek kurczaka. 258

brązowego ryżu - 0,85 zł 1 ogórek ok. 250g - 1,00 zł ok. 1/3 pęczka pietruszki - 0,40 zł 1 łyżeczka octu - bardzo mało zł;) sól cukier Wykonanie: Każde udko pokroić na trzy kawałki. Włożyć do miski i wymieszać z oliwą, szczyptą soli i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na minimum 1/2 godziny. W tym czasie przygotować glazurę.  Koncentrat, keczup(...)Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy razy, tak aby z każdej strony były równomiernie pokryte czerwoną masą. Ryż ugotować wg instrukcji - brązowy około 25 - 30 minut. Ogórek pokroić na cienkie plasterki

zadanie-gotowanie
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 351

ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotowane mięso zmielić razem(...)smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawijać farsz. Każdy zawinięty pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w 170 st C przez ok 15 min (aż się ładnie zrumienią).... Smacznego

Gaździnka warzy
Konfitowany czosnek 87

Niewielu rzeczy jestem tak pewna, jak tego, że gdy po raz pierwszy zrobicie konfitowany czosnek, będziecie później dbać o to, aby zawsze mieć go w kuchni. Dzięki długiemu pieczeniu czosnek staje się kremowy i wyjątkowo delikatny. Traci swoją ostrość, a zyskuje niesamowitą głębię i słodycz. Stanowi niesamowicie uniwersalny dodatek do wielu dań, chociaż tak naprawdę najlepiej smakuje po prostu rozsmarowany(...)container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Co można konfitować? Zgodnie z klasycznymi przepisami, najczęściej konfituje się mięso, takie jak piersi i udka z kaczki, gęsi lub kurczaka. Jednak to nie wszystko. Z powodzeniem w ten sposób możesz przygotować także sporo warzyw począwszy od pomidorów a na czosnku i cebuli kończąc. Gotowanie

okolicepalnika.pl
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 212

upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też(...)Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami

Trzeci talerz
Kaczka confit 114

godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można od razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego smalcu(...)liść laurowy 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka soli gruboziarnistej 1 / 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje. Na udkach i piersiach ponacinać skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Liść laurowy, sól, pieprz, jałowiec oraz suszony rozmaryn rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek oraz roztarty

niecodziennikpary
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes 234

wrzuć boczek wraz z cebulką. Podsmaż do zarumienienia i przełóż zawartość patelni do większego naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż doprawione solą i pieprzem udka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do naczynia z boczkiem i cebulką. Następnie dodaj śliwki, cebulki, boczniaki i tymianek. W tej samej patelni rozgrzej resztę masła(...)mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika podawaj danie posypane natką pietruszki. Smacznego! English version Chicken baked with oyster mushrooms and prunes (4 servings) Ingredients: 100 g smoked bacon, diced

karmelowy
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 236

płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę każdy płat mięsa natrzeć olejem z dwóch stron, posypać(...)kucharka zawinąć mięso na roladki, obwiązać grubszym sznurkiem i schowac do lodówki na 2 godziny na bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryc patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet ardeński z mięsa mieszanego 178

mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Pasztet ardeński SKWORCU 3/4 szkl kaszy kukurydzianej lub mannej Udka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listek laurowy i ziele i ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać 1 szkl rosołu i zmiksować(...)kaszę kukurydzianą lub manną i ponownie zmiksować, gdyby była potrzeba , dodać jeszcze rosołu. Masa powinna być niezbyt gęsta. doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić jedną lub dwie keksówki. Piec w temp ok 150- 160 st przez godzinę. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam

Gotowanie jest łatwe
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 161

Bogucice z kolekcji Jesień .  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki  1 jajko 1/2 łyżeczki soli  1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka  4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego  250 ml śmietanki  1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz(...)miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto   na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili