dodatku, jak prawie nigdy, okazało się, że mam wszystkie składniki w domu ♥ Mówię Wam, to było przeznaczenie, nie wierzę w przypadki! Wszystko soczyste, ociekające dobrocią i troskliwą pysznością pieczonych warzyw i delikatnego mięsa. Jeżeli przestudiujecie przepis, możecie zauważyć, że nie ma w nim dwóch podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu, bo całą słoność potrawa zawdzięcza kaparom, a ostrość(...)rejony, które zaskakują połączeniami składników i smaków, wciąż jednak nie pozostawiając wątpliwości skąd pochodzą :) To będzie piękna podróż pełna głębokich smaków! Kurczak z włoskiej wyspy Salina Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka 1 duży bakłażan sól 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / 1 laska cynamonu 2 łyżki kaparów 1 duża cebula 2 pomidory malinowe
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli(...)Zupa pomidorowa na żeberku jest naszą ulubioną wersją tej pysznej, tradycyjnej zupy. Każdy z nas ma zapewne swój sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz
Kuchnia Na Wypasieborówka, żurawina czy wiśnia. Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni(...)składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni
SMYKWKUCHNIDrób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni) 1/2 łyżeczki soli 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni) 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy
Kuchnia Beatypowideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka oliwa (lub masło klarowane) Wykonanie: Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, cukier(...)keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut. Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę
zadanie-gotowaniePasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach(...)pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie
Trzeci talerzcytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać(...)góry, dod ać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze pół godziny Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera
Stare GaryNiby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymi Składniki: 1 kg pałek z kurczaka szklanka powideł śliwkowych 4 łyżki musztardy miodowej łyżeczka rozmarynu szczypta chili sól,pieprz Wykonanie: Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki(...)odstawiamy na min 2 godz do lodówki. Pieczemy na rumiano
Z Majeczką w kuchnipszennej szczypta soli i pieprzu 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty(...)przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Latem czas wyrastania będzie dość krótki. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia włączam termoobieg). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy
Słodkie okruszkiGotowanie chicken biryani zaczynam od marynowania kurczaka. Do tego dania możecie wybrać cały kurczak podzielony na kawałki wraz z kośćmi lub wybrać filety z kurczaka. Ja postanowiłam na odfiletowane udka. Ostatnio to mięso z kurczaka najbardziej mi smakuje. Hyderabadi Chicken Biryani Kolejnym krokiem w przygotowaniu tego dania jest marynowanie mięsa. W tym przepisie marynuję mięso podwójnie. W zależności od rodzaju(...)marynują mięso do biryani. Taka marynata nazywa się hyderabadri chicken biryani. Ja zazwyczaj marynuję kurczaka przez noc w lodówce, a na drugi dzień przez godzinę ze świeżą kolendrą i pieczoną cebulą. Pierwszą marynatę można użyć do grillowanego kurczaka. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i dlatego Hindusi nawet marynują mięso przeznaczone na curry czy jak w tym przypadku kurczak biryani
codojedzeniasmaczne, chrzan delikatnie zaostrza a majonez dopełnia smaku. Myślę, że królika w ten sposób przygotuję jeszcze nie raz. Składniki potrzebne do przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: 2 udka królicze, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chrzanu, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: Mięso(...)okładam liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję z lodówki, zdejmuję większość ziela i liści, polewam oliwą i piekę w rozgrzanym do temperatury 190 o C piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut
Gotuj Się Kto Możemiękkości. Następnie wyjąć udka, a do wywaru dodać oczyszczoną wątróbkę. Ponownie gotować kilka minut. Ugotowaną wątróbkę przełożyć do miski, a w pozostałym wywarze nasączyć bułkę. Do wątróbki przełożyć ugotowane udka oraz nasączoną bułkę. Za pomocą blendera całość dokładnie ze sobą zmiksować. Następnie wbić jajka i dodać przyprawy (nie żałować soli i pieprzu!). Ponownie całość zblendować. Musi powstać gładka masa(...)żurawinę i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180 ºC (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień). Masa przed i po zmiksowaniu Masa przed
UgotowaćDlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu sweet chilli sezam sol, pieprz Do sałatki pół sałaty lodowej pół czerwonej cebuli pół zielonego(...)zwykłymi) garść czarnych oliwek sok z polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie : Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni
Codzienne Gotowanieprzygotowanie nie jest trudne, można z niej stworzyć wiele wyjątkowych potraw. Warto ją upiec w całości, wybornie będzie smakować przyrządzona w kawałkach. Na ogół poddaje się ją gotowaniu, pieczeniu lub duszeniu. Sprawdź, co możesz z niej przyrządzić! Przepisy na tuszkę z kurczaka Tuszkę wystarczy, po umyciu i osuszeniu, natrzeć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, by uzyskać pysznego, zdrowego(...)grzbiet to podstawa rosołu, stanowiącego bazę wielu innych, pożywnych zup. Udka mogą posłużyć jako ważny element drugiego dania. Filety z kolei można wykorzystać do przyrządzenia szaszłyków, potraw chińskich i popularnych nuggetsów. Popularnym daniem są udka po prowansalsku, które bardzo łatwo przygotować. Wystarczy przekroić ćwiartkę, by uzyskać podudzia i udka. Mięso naciera się solą, roztartym czosnkiem i ulubionymi ziołami, a następnie
Gotowanie...to proste !