pieczone udka - 2203 przepisów (strona:102/147)

UDKA Z KURCZAKA PIECZONE Z MANDARYNKAMI I BIAŁYM WINEM 102

zrobiłam pyszne filetowane udka z kurczaka upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach. Składniki: 8-10 udek z kurczaka bez skórki 10 małych cebulek 4 ząbki czosnku 4 gałązki selera naciowego pół pokrojonej w plasterki cytryny 4 mandarynki szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina sól pieprz suszony(...)suszona szałwia chlust oliwy z oliwek posiekana natka z pietruszki lub bazylia Kurczaka zawsze płuczę w zimnej wodzie i wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny. Cebulki obieramy - możemy je piec w całości lub przekrojone na połówki. Selera kroimy w drobne kawałki. Mandarynki filetujemy. Wszystko wkładamy do brytfanki, zalewamy winem, chlustem oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i szałwią. Mieszamy razem, żeby

Cytryna&Co.
Pasztet pieczony z suszonymi pomidorami 208

odstawić na pół godziny. Udka ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek. Ugotowane udka oddzielić od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył dwa razy zmielić w maszynce. Do mięsa dodać śmietanę (może być tłuste mleko) gałkę, jajka, pieprz i sól(...)pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać. Formę (26x9) wyłożyć cienkimi, długimi plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach. Masę wyłożyć do formy i przykryć plastrami boczku.. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

Swojskie jedzonko
Jogurtowe udka w przyprawach 135

jogurtu naturalnego  1 torebka przyprawy do chińszczyzny  sól do smaku  szczypta papryczki chili  1 duża cebulka  Wykonanie  Umyte i osuszone udka przekładam do miski , następnie do kubka z jogurtem dodaję naszą przyprawę do chińszczyzny i dokładnie mieszamy , kiedy mamy dokładnie wymieszane , zalewamy naszego kurczaka , następnie dokładamy cebulkę w plastrach i razem wszystko mieszamy(...)jogurt pokrył całego kurczaka , kiedy już jest gotowy , odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki . Na następny dzień przekładamy naszego kurczaka do naczynia żaroodpornego łącznie z jogurtem i cebulką , pieczemy pod przykryciem na 160 stopni około 70 minut , po tym czasie mamy gotowe mięso do podania .                Smacznego

Mój Smak
Pizzerinki na cieście francuskim z kurczakiem i cheddarem na brokułowym spodzie 194

Ultra prosta i szybka przekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby:  klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich(...)smarujemy sosem brokułowym, pomijając brzegi. Na każdym prostokącie układamy kawałki kurczaka i pokrojoną w prórka cebulę. Posypujemy serem, układamy pomidorki, listki bazylii i posypujemy solą morską. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut. do zarumienienia się rantów.  Smacznego

Cook&Love
uda kurczaka z curry pieczone w rękawie... 153

Składniki: udka kurczaka 4 duże, papryka czerwona 1 łyżeczka, rozmaryn 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, curry Royal Brand 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 1 szklanka z podanych składników oprócz wody wymieszxać marynatę, natrzeć nią uda kurczaka, schować do rękawa, nie zawiązywać i do lodówki na 2 godziny do rękawa wlać wodę, zawiązać rękaw(...)włożyć do naczynia do pieczenia piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie rozciąć rękaw, usunąć z naczynia i na termoobiegu piec w 160 C z 10-12 minut uda są soczyste kruche, chrupiące...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony w pomidorach 163

Mocno pomidorowe i kruche mięso z kurczaka! Często gości na naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu.  1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce) 0,5 szklanki keczupu pikantnego 2 pomidory 3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) Skworcu  (tu kupisz) 100 ml oliwy(...)oliwek Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek.  Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut

VioletoweKucharzenie
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 158

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może(...)stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z włoskiej wyspy Salina 155

dodatku, jak prawie nigdy, okazało się, że mam wszystkie składniki w domu ♥ Mówię Wam, to było przeznaczenie, nie wierzę w przypadki! Wszystko soczyste, ociekające dobrocią i troskliwą pysznością pieczonych warzyw i delikatnego mięsa. Jeżeli przestudiujecie przepis, możecie zauważyć, że nie ma w nim dwóch podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu, bo całą słoność potrawa zawdzięcza kaparom, a ostrość(...)rejony, które zaskakują połączeniami składników i smaków, wciąż jednak nie pozostawiając wątpliwości skąd pochodzą :) To będzie piękna podróż pełna głębokich smaków! Kurczak z włoskiej wyspy Salina  Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka 1 duży bakłażan sól 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / 1 laska cynamonu  2 łyżki kaparów 1 duża cebula 2 pomidory malinowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa pomidorowa 78

Mamy zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. To bez wątpienia doskonała zupa na każdą porę roku. Latem możemy ją przygotować ze świeżych lub pieczonych pomidorów. Jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość. Co najważniejsze – pomidorową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli(...)Zupa pomidorowa na żeberku jest naszą ulubioną wersją tej pysznej, tradycyjnej zupy. Każdy z nas ma zapewne swój sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz

Kuchnia Na Wypasie
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 135

borówka, żurawina czy wiśnia.  Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki  - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni(...)składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika.  Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni

SMYKWKUCHNI
Aromatyczne skrzydełka. 108

Drób to mięso po które najczęściej sięgamy! Pyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti  zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy na patelni) 1/2 łyżeczki soli 1 średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni) 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy

Kuchnia Beaty
Filety z udek po cygańsku. 89

powideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody  1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka  oliwa (lub masło klarowane) Wykonanie: Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, cukier(...)keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut. Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie
Tarta z jarmużem 112

Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz   Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach(...)pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie

Trzeci talerz
Kaczka w sosie śliwkowym 169

cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem  końcówki kości.  Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać(...)góry, dod ać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny  Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją  folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera

Stare Gary
PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH 152

Niby zwykłe udka, ale inaczej doprawione zawsze mogą smakować inaczej. Dzis zapraszam na nasz ulubiony drób w marynacie z powidałami śliwkowymi Składniki: 1 kg pałek z kurczaka szklanka powideł śliwkowych 4 łyżki musztardy miodowej łyżeczka rozmarynu szczypta chili sól,pieprz Wykonanie: Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki(...)odstawiamy na min 2 godz do lodówki. Pieczemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Pizza z wędzonym kurczakiem (na dużą blachę) 196

pszennej szczypta soli i pieprzu 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał  ) 6-7 pieczarek gęsty(...)przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Latem czas wyrastania będzie dość krótki. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia włączam termoobieg). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy

Słodkie okruszki
Chicken Biryani – smak Indii 79

Gotowanie chicken biryani zaczynam od marynowania kurczaka. Do tego dania możecie wybrać cały kurczak podzielony na kawałki wraz z kośćmi lub wybrać filety z kurczaka. Ja postanowiłam na odfiletowane udka. Ostatnio to mięso z kurczaka najbardziej mi smakuje. Hyderabadi Chicken Biryani Kolejnym krokiem w przygotowaniu tego dania jest marynowanie mięsa. W tym przepisie marynuję mięso podwójnie. W zależności od rodzaju(...)marynują mięso do biryani. Taka marynata nazywa się hyderabadri chicken biryani. Ja zazwyczaj marynuję kurczaka przez noc w lodówce, a na drugi dzień przez godzinę ze świeżą kolendrą i pieczoną cebulą. Pierwszą marynatę można użyć do grillowanego kurczaka. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i dlatego Hindusi nawet marynują mięso przeznaczone na curry czy jak w tym przypadku kurczak biryani

codojedzenia
Królik w sosie majonezowo - chrzanowym 126

smaczne, chrzan delikatnie zaostrza a majonez dopełnia smaku. Myślę, że królika w ten sposób przygotuję jeszcze nie raz. Składniki potrzebne do przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: 2 udka królicze, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chrzanu, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: Mięso(...)okładam liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję z lodówki, zdejmuję większość ziela i liści, polewam oliwą i piekę w rozgrzanym do temperatury 190 o C piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut

Gotuj Się Kto Może
Pasztet drobiowy z żurawiną 144

miękkości. Następnie wyjąć udka, a do wywaru dodać oczyszczoną wątróbkę. Ponownie gotować kilka minut. Ugotowaną wątróbkę przełożyć do miski, a w pozostałym wywarze nasączyć bułkę. Do wątróbki przełożyć ugotowane udka oraz nasączoną bułkę. Za pomocą blendera całość dokładnie ze sobą zmiksować. Następnie wbić jajka i dodać przyprawy (nie żałować soli i pieprzu!). Ponownie całość zblendować. Musi powstać gładka masa(...)żurawinę i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180 ºC  (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień).  Masa przed i po zmiksowaniu Masa przed

Ugotować
Szybki kurczak w 5 smakach 155

Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu sweet chilli sezam sol, pieprz Do sałatki pół sałaty lodowej pół czerwonej cebuli pół zielonego(...)zwykłymi) garść czarnych oliwek sok z polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie :  Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania