pieczone udka - 2203 przepisów (strona:97/147)

Kurczak pieczony w bigosie 211

się pokusić o przygotowanie go nawet tego samego dnia w uproszczonej wersji i podanie z soczystym kurczakiem. Całość jest aromatyczna, delikatna ale wyrazista i idealna na obiad.  Kurczak pieczony w bigosie Składniki: 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu(...)koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć piersi od kości, wyciąć udka i skrzydełka (kości zostawić sobie na rosół lub do innego dania). Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a także posmarować olejem. Zostawić drób w tak przygotowanej mieszance na najlepiej całą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak po kujawsku 166

Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 2. W małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 293

500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 132

wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarki kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukinią nakryć folią i piec w 220C około

W Mojej Kuchni Lubię
Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan 103

cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku do pieczenia.  Anyżkowe chrebeli są popularne w Szwajcarii w okresie Bożego Narodzenia. A w Baden, mieście w kantonie Aargau sprzedawane są przez cały rok. Pięknie opakowane w badenskich kolorach: czerwonym, białym(...)podsuszy, aż dół pozostanie wilgotny i utworzy się lekko białawy brzeżek nazywany nóżką lub stopką ciasteczka.  Ciastek nie trzeba piec zbyt długo, ponieważ będą twarde. Ważne jest, żeby miały jasny kolor. Nie wolno wykładać foremki papierem do pieczenia, tylko trzeba posmarować ją masłem. W przeciwnym razie nie utworzy się charakterystyczna nóżka, czyli brzeżek pod ciasteczkiem. W starych przepisach przeczytamy

dolcevitainmykitchen
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu 65

uzupełnia posiłek. Udko kurczaka, pierś kaczki, kotlety mielone – do wszystkiego czerwona kapusta będzie pasowała smakowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czerwona kapusta zasmażana 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 70 kcal Najlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki

ProstePesto.pl
Marynata barbecue na grilla 98

innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni grillowej. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 195

przyrządzić zarówno udka, jak i filety z kurczaka. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 3 łyżki miodu 3 łyżki ostrej musztardy 3 łyż ki sosu sojowego 2 łyżki oleju pieprz i sól  zioła prowansalskie słodka i ostra papryka suszony czosnek Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować umyte i osuszone skrzydełka. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec ok. 40 minut

Czerwień i błękit
Udka w miodowej glazurze z chilli 158

Umyte i osuszone udka smarujemy marynatą i wkładamy do rękawa, który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 170 st. i zostawiamy na 25 minut. Cukinię kroimy w krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 206

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka kurczaka w czerwonym winie 147

niebo. Składniki: Udka z kurczaka ( ta grubsza część, ja miałam 7 dużych ) Czerwony knorr do mięs Sól Czosnek granulowany 2 cebule Wino czerwone półwytrawne Wykonanie: Kurczaka przyprawiamy czerwonym knorrem do mięs, solą i granulowanym czosnkiem. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Cebulą przekładamy kurczaka. Całość pozostawiamy do zamarynowania na godzinę albo dłużej. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku

Smaki Ewy
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 142

wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku

Z Majeczką w kuchni
Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 129

nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol) ok. 15 minut. Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny

Kuchenne Wariacje
Pasztet drobiowy z mączką grochową 139

udko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso  i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec

Gotowanie jest łatwe
Marynata miodowo- musztardowa 219

ucztą dla podniebienia. Delikatny słodko- ostry smak doda mu prawdziwego charakteru. Marynata miodowa idealnie sprawdza się z drobiem. Na moim stole ostatnio zagościła w towarzystwie kurczaka- a dokładniej jego udka. Powiem nieskromnie- palce lizać ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek 4 łyżeczki naturalnego miodu  4 łyżeczki musztardy  pół łyżeczki ostrej papryki szczypta słodkiej papryki(...)sól do smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć nią oczyszczone i osuszone nogi z kurczaka. Mięso marynować w lodówce przez dzień. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać marynatą.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania