pieczone udka - 2203 przepisów (strona:90/147)

Pieczone pałki z kurczaka 144

kurczak z warzywami. Taki kurczak zawsze się udaje. Jego zaletą jest także to, że zmieniając zestaw przypraw lub warzywa, możemy wyczarować całkiem nowe danie. Pieczone pałki z kurczaka Przygotuj miski, blachę do pieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka, 1 łyżeczkę soli + trochę soli do warzyw(...)łyżeczki białego pieprzu, kilka łyżek oleju, kilka ziemniaków (4-5 mniejszych lub 1-2 duże), 1 marchewkę, 2 średnie cebule. Ćwiartki oczyść, umyj, osusz i podziel na podudzie i udko (tę „płaską” część). Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj ze wszystkich stron mięso. Kurczaka przełóż do miski i polej olejem. Miskę przykryj folią i wstaw na kilka godzin

blog.moje-pasje.info
Kurczak pieczony w sezamie i siemieniu lnianym oraz słodka gotowana marchewka 141

Wraz z Nowym Rokiem postanowiliśmy nieco zmienić swoją dietę, staramy się by była bardziej bogata w dużą ilość warzyw i owoców, mniej smażonych potraw, a więcej pieczonych i grillowanych. Dziś pyszna propozycja na pierś z kurczaka oraz tradycyjną słodką marchewkę - mniam! :) Decyzja o zmianie diety ma być na stałe, więc staram się wymyślić potrawy, które będą zdrowe(...)jędrna, słodka z aksamitnym sosikiem, a do tego pyszne parmezanowe puree ziemniaczane. Palce lizać! :)   Kurczak w sezamie i siemieniu lnianym: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka ok. 150 g sezamu ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego   Kurczaka

Cooking Monster
Wrorek: Kurczak po koreańsku 158

prostego przepisu na chrupiące skrzydełka i macie dość panierek, smażenia, przyprawiania, to właśnie znaleźliście:) Kurczak po koreańsku to bardzo prosta metoda na aromatyczne pieczone mięso w słodko-słonej glazurze. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 30-40 minut Liczba porcji : 2 duże Dobrze przyprawić kurczaka to jest nie mała sztuka. Marynata, mieszanka ziół, przypraw, która sprawi, że mięso(...)niesamowicie przypadł do gustu patent stosowany w Korei, prosty a bardzo skuteczny. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z mięsem 179

Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko.  Składniki ciasta:  320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko  1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka(...)marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.  Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju

Codziennik Kuchenny
Pasztet z galaretką wiśniową 113

moim domu pasztety pieczone są przyrządzane przede wszystkim przez moją mamę. Ja zazwyczaj jej pomagam. Ten pasztet to takie bardziej smarowidło, nie jest pieczony, więc wielkich umiejętności nie potrzeba. Przygotowałem go z części pieczonego kurczaka pozostałego z obiadu. Inspirację znalazłem na tym blogu i dodam, że galaretka wiśniowa dopełnia całości. Kawałek nałożony na kromkę chleba diametralnie(...)odmienia smak kanapki :) Składniki : Pasztet : - upieczone mięso z drobiu ( miałem pojedynczą pierś i niecałe dwa udka ), - 1 duża, podsmażona cebula, - 50 g roztopionego masła, - czosnek granulowany, - majeranek, - rozmaryn, - pieprz czarny, sól, Galaretka wiśniowa : - 1 szklanka wiśni mrożonych, bez pestek, - 1,5 łyżeczki żelatyny, - 1 łyżeczka cukru. Wykonanie : Mięso i cebulę zmiksować w robocie , wlać roztopione masło. Masę doprawić przyprawami według

Przepisy Mikołaja
ZŁOCISTY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO KECZUPOWYM 101

łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz do smaku Udka uprzednio należy umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem.  Do naczynia żaroodpornego nakładamy śmietanę oraz keczup. Mieszamy razem z papryką oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy kurczaka i tak marynujemy go przez cała noc w lodówce.  Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 180 o C. Jeżeli przygotowałaś

Słodki Zakątek
PASZTET DROBIOWY 125

czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko

Z Majeczką w kuchni
Pieczeń drobiowa a la pasztet 35

pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki(...)surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak ? 4 jajka ? 250 g pieczarek ? 100 g masła ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oliwy ? 3 bułki kajzerki ? sól, biały pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć

To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 82

pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak(...)pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

To co kocham
Kapsalon z szarpanym kurczakiem 260

miał okazji go widzieć zapraszam tutaj: KAPSALON Tym razem przygotowałam kapsalon z szarpanym kurczakiem. Smakuje naprawdę bardzo wyśmienicie, dlatego zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. Zapieczone udka z kurczaka z dodatkiem przypraw są bardzo aromatyczne i soczyste. Takie mięso idealnie pasuje do pozostałych składników. Co do frytek, możecie przygotować je sami, bądź kupić gotowe frytki i zapiec(...)szczypta cukru sól pieprz gałązka koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Udka z kurczaka umyć i zdjąć z nich skórę. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie nimi natrzeć kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50-60 minut, grzanie góra-dół. Gotowe mięso oddzielić

Przepiski.pl
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 78

rosołu. Pachniało w całym domu. Palona cebula z takiego pieca jest zupełnie inną paloną cebulą niż z gazowego palnika, nie mniej jednak Gosia zadbała, żeby była w naszym garnku. Ja nie mogłam się powstrzymać i dodałam do rosołu suszone ziarna jałowca . Klimat. Niedzielny rosół z jałowcem Składniki: 4 udka z kurczaka* 6 marchwi 5 korzeni pietruszek seler 2 "spalone cebulki

Gary Bez dna
Udka z kurczaka na sposób włoski 96

bazylii sól, pieprz Przygotowanie Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Kaczka w jabłkach 160

niż inny drób. Kaczkę około 1,8 kg (tuszka) pieczemy około 2 godzin w temp 170- 180 stopni. Czasami warto też ten czas wydłużyć. Kaczkę trzeba też co jakiś czas podlewać wytapiającym się tłuszczem wtedy jest soczysta i mięciutka, a nie sucha i twarda.  Dzisiaj prezentuje Wam kacze udka w jabłkach, przygotowałam je w naczyniu żeliwnym, dzięki czemu kaczka

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ryżowa z udkami kurczaka 265

wsypać ryż. Następnie na to ułożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz słodką paprykę. Przygotowane kawałki mięsa ułożyć na samym wierzchu. Całość zalać gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady wlać od razu całej zalewy to można ją dolać do dania podczas pieczenia. Zapiekać bez przykrycia około 60-70 minut w  180ºC

Ugotować