pieczone udka - 2203 przepisów (strona:82/147)

Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami 159

wtedy delikatniejszy. W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić pieczone w domu pasztety, do czego i Was zachęcam, i przygotowałam delikatny pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych moreli i pistacji. Jego wykonanie nie jest tak pracochłonne, jak w przypadku klasycznego pasztetu, ponieważ mięsa przed pieczeniem nie gotujemy, tylko mielimy, a następnie pieczemy w wyżej wymienionej kąpieli wodnej. Ostatnia sobota Karnawału(...)idealny czas na jego upieczenie. Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm Składniki: 700 g piersi 700 g filetów z udka kurczaka 500 g wątróbki 1/2 szklanki bulionu 2 duże jajka 2-3 łyżki rozpuszczonego masła sól pieprz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 garści pistacji 3 garści suszonych moreli

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 212

która co roku piekła dwie ogromne blachy takiego pasztetu. W tym roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek(...)kroimy w duże kawałki.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i obsmażamy porcjami kawałki łopatki, aż lekko się podpieką. Upieczone przekładamy do dużego garnka. Na kolejnej łyżce smalcu obsmażamy udka kurczaka na złocisto i wkładamy do garnka z łopatką. Na tłuszczu z patelni chwilę obsmażamy kawałki słoniny – 5 minut, je także dodajemy do garnka.   Do garnka dodajemy liście

Smaczna Strona
PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 130

czym kojarzy się Wam Wielkanoc? Wiadomo pisanki, zajączki, śmigus dyngus..Ale jeśli by zapytać o potrawy to na pewno żur, jajka we wszelakich postaciach no i pieczone mięsa oraz pasztety. Te ostatnie przygotowuję w moim domu bardzo często, nie tylko przy okazji świąt, dlatego że wszyscy je bardzo lubimy. Wedle uznania możemy do masy mięsnej dodać(...)rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.  Do masy mięsnej dodajemy pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp

Z Majeczką w kuchni
PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM! 219

PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM Nowy pomysł na pieczonego kurczaka, powstał zupełnie przypadkowo a okazał się strzałem w dziesiątkę. Kurczak okazał się niesamowicie chrupiący i aroamtyczny. Dodatek żurawiny i jabłka sprawił, że kurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych(...)nacinamy tak abyśmy mogli pod nią umieścić kawałki jabłka, w okolicach udek, również. Całego Kurczaka, nacieramy masłem i oliwą, przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną natką, wkładamy do wnętrza kurczaka. Kurczaka smarujemy 4 łyżkami żurawiny, resztę wkładamy do środka. Pieczemy 1godzinę  do 1godz.  i 15 minut. Szpikulcem sprawdzamy

SMYKWKUCHNI
Pasztet drobiowy - domowy 1593

starszych jak i dla tych którzy wolą lżejsze potrawy. Domowy pasztet to pyszna domowa wędlina, godna polecenia.  Jakie mięso wybrać na pasztet? Jak zrobić drobiowy pasztet domowy pieczony? Jak piec pasztet?  Jak długo przechowywać pasztet? To najczęściej zadawane pytania dotyczące pasztetu domowego.  Pasztet jak zrobić Jak zrobić pasztet?  Pasztet robi się bardzo prosto, w pierwszym(...)ostygnięcia. Później wystarczy zmielić, doprawić, wyrobić i upiec. W jakiej temperaturze piec pasztet? Jak długo piec? Jak długo można przechowywać pasztet w dalszej części. O tym jak wybrać dobre mięso na pasztet i nie tylko pisałam we wpisie na temat świadomych zakupów. Przepis na domowy pasztet drobiowy udka kurczaka 1,5 kg marchew 1 sztuka pietruszka 1 sztuka por biała

Dieta moja pasja
Goloneczki kurczakowe z puree brokułowym 40

małe goloneczki zsuwając mięso z kości. ? Kurczaka posypujemy przyprawami, przyrumieniamy na oleju, podlewamy sokiem pomarańczowym i pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w 180 st.C. ? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy brokuły, sól, cukier i dusimy pod przykryciem. ? Miksujemy na gładkie puree. ? Po upieczeniu udek zlewamy sos i redukujemy go gotując aż będzie gęsty. ? Na talerzu układamy puree z brokułów, goloneczki

To co kocham
Szaszłyki z kurczaka i warzyw, które robi się w piekarniku. PRZEPIS 124

Idealne na obiad w większym gronie, kilka dużych szaszłyków piecze się jednocześnie, więc na stół od razu można podać całą brytfankę. To zawsze robi na wszystkich wrażenie. Są kolorowe i pyszne. Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw z piekarnika Składniki: około kilograma mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi), 2 małe cukinie, 2 cebule, 2 papryki, 3 ząbki czosnku, sól(...)pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, a cukinię w plastry. Także przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni – aż szaszłyki się zarumienią. Rada: szaszłyki podaliśmy z kaszą bulgur oraz jogurtem zmieszanym z pastą z ostrych papryczek. Mamy też inne

Kulinarna Polska
Galareta z kurczakiem 157

będziecie chcieli jeść jałowo, to będziecie żuć gazę z apteki. Wasz wybór. Ja zostawiam, bo czasem udka potrafią być nieźle tłuste. Mięso obieramy, warzywa kroimy w kostkę. Szykujemy sobie pojemniczki, w których będziemy robić galaretę. Ja jestem zwolennikiem jednorazowych pojemników np. foremek do pieczenia pasztetu lub keksów. Doskonale nadają się pudełka po lodach i innych margarynach. Fajnie jest podać

ladykitchen
Soczyste udka 147

włoszczyzny lub mieszanki chińskiej, olej 6-8 łyżek, sól, pieprz, papryka lub gotowa przyprawa do mięsa. Udka dzielimy na części i przyprawiamy ... najpierw solą, potem pozostałymi przyprawami. Do naczynia wlewamy tłuszcz i wkładamy warzywa. Potem na warzywach układamy przyprawione mięso. Tak przygotowany zestaw pieczemy w 200 st. C/ ~75 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 min. Smacznego

chleba naszego
Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami 278

muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem. Piec około 30 minut w 180°C . Zapiekanka powinna lekko się zarumienić.  Pomysł na przepis

Ugotować
Kurczak pieczony 118

Naszła mnie coś ostatnio ochota na pieczonego kurczaka ,którego moja familia bardzo lubi .Prosto z pieca jest super soczysty i pachnie super ,ale ja też bardzo lubię na zimno na chlebek z musztardą smakuje bardzo fajnie ,polecam do spróbowania . Składniki         1 kg udek z kurczaka         1 pęczek szczypioru

Mój Smak
Udka pod majonezem. 118

sól, pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę,  mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem, jeśli mięso

Kuchnia Beaty
Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną 248

cebulą dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Udka gęsie---Goose gambe 111

około 2 -3 szklanek 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody Wykonanie Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni na złoty kolor. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach

w mojej kuchni