pieczone udka - 2203 przepisów (strona:86/147)

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka 149

posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem

Marder&Marder Manufacture
Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika 201

pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka, od 45 do nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa! Składniki: 1 kurczak (u mnie 1,3 kg) 4-5 gałązek(...)udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem  wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą z cytryny. Kurczaka natrzeć solą, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką, obtoczyć w marynacie, następnie ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki  kurczaka ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia skórą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 205

smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda  naszemu daniu  wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie(...)lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej

Miód i pieprz
Aromatyczne pieczone bakłażany w sosem barbecue 102

goryczka. Musiałam znaleźć kompromis i tak ograć bakłażana, żebym chociaż raz na jakiś czas nie musiała robić drugiego obiadu specjalnie dla Miśka. Inspirację znalazłam u Gordona Ramsaya, który robił pieczeń z mięsa w podobny sposób, tj. pierwsze piecznie w suchych przyprawach, drugie z winem i sosem barbecue. Podejrzewam że czego bym nie upiekła w ten sposób będzie pyszne, bo jest(...)udko od kurczaka Składniki (1 bakłażan na osobę, w moim przypadku 3): 3 bakłażany łyżeczka papryki (wędzona najlepiej tu pasuje) łyżeczka kuminu mielonego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka tymianku szczypta soli około 50 ml oliwy/oleju (3-4 łyżki) 4 czubate łyżki sosu barbecue około 150 ml czerwonego wina   Przygotowanie: Ponakłuwaj bakłażany widelcem, przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenie

greenscarf
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 360

pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego(...)posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki łyżka majeranku olej do posmarowania folii folia srebrna przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej

Stare Gary
Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście 149

czyli podudzia ) rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka ciasto : 4 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku woda gazowana dodatkowo : woreczek olej rzepakowy do smażenia Pałki

Ogrodnik w podróży
uda kurczaka w jogurtowych pomidorach i w przyprawie kurczak na dziko... 196

wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec

W Mojej Kuchni Lubię
Udka w kurkach 207

jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut

Mango Papaja
Łosoś w słodkiej marynacie 168

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś teriyaki z fasolką 187

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 73

się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać(...)kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 218

się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać(...)kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro 88

marynaty. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pozostałą marynatę zostawiamy do posmarowania skrzydełek podczas grillowania. My lubimy skrzydełka pieczone w całości, ale jeśli wolisz, możesz je przed marynowaniem podzielić. Skrzydełka grillujemy na średnio – wysokim poziomie bez przykrycia, co pewien czas obracając, aby stały się złocistobrązowe. Skrzydełka(...)ruszt nieco wyżej, dzięki czemu skrzydełka się nie przypalą. Podgotowane wcześniej skrzydełka pieką się bardzo szybko. To sprawia, że nie wysychają i są w środku bardzo soczyste, a mięso idealnie odchodzi od kości. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy przepis na pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie , chrupiące grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem oraz

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 137

gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa Wykonanie: Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem

Pomysłowa kuchnia