pieczone udka - 2203 przepisów (strona:94/147)

Kurczak marynowany w melasie z granatu 254

charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach.   około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki(...)misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet bez rozrywania worka.)  (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się

Di gotuje
Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa 110

grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty. Przepis na domową kostkę rosołową W tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej . Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki

Rozdomowiona
Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym 102

tego kurczaka najlepiej wykorzystać mięso z udek kurczaka lub pałek z kurczaka, które po ugotowaniu według przepisu będą super miękkie i soczyste. Jednak możecie również użyć piersi z kurczaka, jeżeli wolicie chudsze mięso. Polecam potrawę na koniec przyprawić sporą ilością ostrej papryki, której smak dobrze się zrównoważy ze smakiem rodzynek. Smacznego! Zobacz też: Pieczony kurczak Kurczak w mleku kokosowym

Kuchnia Bazylii
Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem 167

skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam składniki marynaty i natarłam nią kurczaka w środku, część zostawiam do wysmarowania kurczaka na wierzchu przed pieczeniem. Odstawiam kurczaka na noc do lodówki

wesoła kuchnia
Kurczak zawinięty ze szpinakiem... 124

kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min.  Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min.  Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na  sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :)  Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze

chleba naszego
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 198

smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem 50 minut. W tym czasie

kuchnia doski
Kurczak po cygańsku 195

śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Pieczone udka z kaczki 159

oraz skórkę i sok z pomarańczy. Udka z kaczki obieramy ze skóry (można ją też zostawić, jak kto lubi) i wkładamy do marynaty. Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie

Kuchenne Wariacje
Poniedziałek: Najprostszy kebab w bułce 125

jednak sprawdzi się tutaj każde pieczywo: bagietka, ciabatka, pita. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy. Potrawa jest tyleż prosta(...)świetny wstęp do zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie przepis na idealnego kebaba domowej roboty . Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com . Składniki: 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Kurczaki w chrupiącej panierce - ostre :) 167

Panierka: 2 szkl mąki 1 mała łyżka soli 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki bazylii 1/3 łyżki oregano 1 łyżka soli selerowej 1 łyżka czarnego pieprzu 1

Olga Piecze i Gotuje
Klopsiki drobiowe w liściu pory 175

Prawda, że danie czaruje barwami?, a co dopiero przepysznym smakiem! Polecamy je na wystawny obiad, na pewno oczaruje gości, jest proste, aczkolwiek imponująco wygląda i dlatego

kgwjanczewo
Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym 141

kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu

VioletoweKucharzenie
Pasztet mięsno - warzywny. 202

kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni

Miksturownik
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 210

przygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać(...)startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. CONFIT Z KACZKI Mięso wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy

Kierunekuchnia