pieczone udka - 2203 przepisów (strona:104/147)

Konfitowany czosnek 48

Niewielu rzeczy jestem tak pewna, jak tego, że gdy po raz pierwszy zrobicie konfitowany czosnek, będziecie później dbać o to, aby zawsze mieć go w kuchni. Dzięki długiemu pieczeniu czosnek staje się kremowy i wyjątkowo delikatny. Traci swoją ostrość, a zyskuje niesamowitą głębię i słodycz. Stanowi niesamowicie uniwersalny dodatek do wielu dań, chociaż tak naprawdę najlepiej smakuje po prostu rozsmarowany(...)container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Co można konfitować? Zgodnie z klasycznymi przepisami, najczęściej konfituje się mięso, takie jak piersi i udka z kaczki, gęsi lub kurczaka. Jednak to nie wszystko. Z powodzeniem w ten sposób możesz przygotować także sporo warzyw począwszy od pomidorów a na czosnku i cebuli kończąc. Gotowanie

okolicepalnika.pl
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 179

upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też(...)Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami

Trzeci talerz
Kaczka confit 85

godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można od razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego smalcu(...)liść laurowy 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka soli gruboziarnistej 1 / 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje. Na udkach i piersiach ponacinać skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Liść laurowy, sól, pieprz, jałowiec oraz suszony rozmaryn rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek oraz roztarty

niecodziennikpary
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes 191

wrzuć boczek wraz z cebulką. Podsmaż do zarumienienia i przełóż zawartość patelni do większego naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż doprawione solą i pieprzem udka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do naczynia z boczkiem i cebulką. Następnie dodaj śliwki, cebulki, boczniaki i tymianek. W tej samej patelni rozgrzej resztę masła(...)mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika podawaj danie posypane natką pietruszki. Smacznego! English version Chicken baked with oyster mushrooms and prunes (4 servings) Ingredients: 100 g smoked bacon, diced

karmelowy
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 208

płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę każdy płat mięsa natrzeć olejem z dwóch stron, posypać(...)kucharka zawinąć mięso na roladki, obwiązać grubszym sznurkiem i schowac do lodówki na 2 godziny na bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryc patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet ardeński z mięsa mieszanego 146

mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Pasztet ardeński SKWORCU 3/4 szkl kaszy kukurydzianej lub mannej Udka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listek laurowy i ziele i ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać 1 szkl rosołu i zmiksować(...)kaszę kukurydzianą lub manną i ponownie zmiksować, gdyby była potrzeba , dodać jeszcze rosołu. Masa powinna być niezbyt gęsta. doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić jedną lub dwie keksówki. Piec w temp ok 150- 160 st przez godzinę. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam

Gotowanie jest łatwe
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 135

Bogucice z kolekcji Jesień .  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki  1 jajko 1/2 łyżeczki soli  1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka  4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego  250 ml śmietanki  1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz(...)miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto   na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Mięso pieczone z warzywami 184

Tego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać

Olikowa kuchnia
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 121

bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA 1133

Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...  niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco!  Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak(...)szczypta tymianku granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki

Walijskie Pichcenie
Mięsne roladki w ziołach 125

wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy

Kulinarne przemyslenia
Cukinia z kalafiorem na ostro 146

Spójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i

kgwjanczewo
Pieczony kurczak z cytryną i piwem 222

Składniki: udka kurczaka 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku szczypta rozmarynu sól, pieprz, papryka słodka kilka ziarenek kolendry 3 listki laurowe 3 - 4 plasterki cytryny pół butelki jasnego piwa Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką(...)kilkoma ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić). Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając.............. Smacznego

Gaździnka warzy
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 172

metodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste(...)głębokim oleju przez cały czas – były ciemne, z bardzo wysmażoną, chrupiącą, ale suchą wręcz skórką. Na dodatek wysoka temperatura usunęła całą wilgoć z mięsa i przez to udka sporo straciły na swej objętości i mocno wysuszyły się w środku. Nie było nawet po co wrzucać ich na patelnię. Ogromną zaletą confitu jest bowiem długie przechowywanie w oleju gotowego mięsa

Moja Delicja
Galantyna z kurczaka 157

piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok 2 FARSZ  Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze(...)przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry Krok 4 Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania