łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchew z rosołu cebula 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA 1 żółtko Przygotowanie: CIASTO Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta. Pokroić na części (wyszło mi 3 paseczki po 14 sztuk) Posmarować roztrzepanym jakiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu pochodzi z serwisu
Przepiski.pljest wyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny(...)jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę
Mango Papajadosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi(...)napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał z nim do czynienia zauważył pewnie, że jakkolwiek aromatyczny i wyrazisty w smaku, nie jest on jednak żadną miarą ostry. Zresztą taki efekt przynosi już nawet
Kulinarna Pokusakurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden(...)można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko ze sobą połączyć i gotować na małym ogniu. Następnie powoli dolewać zimne
UgotowaćPodstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć(...)rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty. Beta-karoten zawarty w marchwi, nie tylko poprawi naszą
Smakowity Blog Kulinarnychoć raz. Pasztet można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej(...)warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 4 łyżki musztardy dijon 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnkami gorczycy) 1 łyżka miodu (np. gryczanego) 2 łyżki oleju sól
Qchnia po prostuWitajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś ) Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków . Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica(...)Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek Wycinać duże lub małe koła. Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilistole. Zrobiliśmy mini kebaby , takie do wzięcia w rękę nawet bez talerzyka, i to był największy hit całej imprezy. Przepis na mini kebaby Składniki: 1 kg mięsa z udek kurczaka lub pół na pół z piersiami, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki papryki w proszku plus papryka ostra do smaku, łyżka kuminu mielonego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, sól(...)mięso się zamarynowało. Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, formując owalne kababy, każdy nabij na połówkę ziemniaka i ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 180 stopni przez 50 minut. Rada: mini kebaby podaliśmy z domowym sosem czosnkowym – przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Domowy sos czosnkowy. Jak zrobić? Naszym zdaniem najlepszy
Kulinarna Polskawiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko, 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżka masła, 2 łyżki oleju, świeża bazylia lub1 łyżka(...)posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 80 minut. Wierzch powinien się delikatnie zrumienić
Delicious Titbitspokroiłam w spore kawałki, bo tak lubię, ale można r ównież posie kać je dro bniutko. Pasztet przejdzie wtedy ich smakiem i aromatem w całości. 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnijednogarnkowe”, robiące się samo, to już „poezja” dla każdej zapracowanej osoby Jednym słowem ideał KURCZAK NA RYŻU W WERSJI FIT: mięso z kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka kto co lubi ) 200g ryżu Basmati 2 cebule 4-5 pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól, pieprz, papryka czerwona, papryka(...)papryki chilli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu plus przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i zalewamy tym naszego kurczaka. Całość pieczemy ok 1,5h w temperaturze 180°C , grzanie góra-dół. Kurczak na ryżu w wersji fit jest już gotowy Szybko, pysznie i zdrowo SMACZNEGO Artykuł KURCZAK NA RYŻU W WERSJI
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiDoskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól(...)laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię
Kolorowy Przepisownikcevapi czy pljeskavica, orzeźwiające koktajle i wart grzechu deser! To krótki przekrój tego, czego będziecie mogli spróbować w Bubie, ale gwiazdą tego lokalu ma być przede wszystkim grill i pieczone na nim prosiaki oraz jagnięcina. Swoją ucztę rozpoczęliśmy od sałatek podanych z cevapi oraz pljeskavicą, grillowaną bagietką oraz pitą. Po wizycie w Bułgarii zakochałam się w bałkańskim aromatycznym(...)więcej, a od aromatów i wspaniale przypieczonej skorki aż kręciło się w głowie! Bardzo polecam skrzydełka faszerowane siekaną wołowiną, wybitne są także żeberka... ale królem wieczoru było niezaprzeczalnie świńskie udko! Nie zabrakło też orzeźwiających i kolorowych drinków i koktajli oraz wyśmienitego deseru, na który zawsze najbardziej czekam. Mimo ograniczonej miłości do czekolady oraz brownie podany tego wieczora deser okazał się
Cooking Monsterkolacje.Dla mnie najlepiej smakuje z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową.Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą masę,wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. Najlepiej smakuje podany z żurawiną do mięs....Uwielbiam to połączenie...polecam mniam
Swojskie jedzonko