osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej(...)marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
UgotujmyTo.plLubię takie dania jednogarnkowe, nie trzeba stać przy garnkach i pilnować czy coś się nie przypali czy wykipi. 10 pałek z kurczaka kilka ziemniaków 1-2
Moje domowe kucharzeniecukinią i kiszoną cytryną na 8 małych sztuk lub 4 duże Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego nasiona czarnuszki do posypania (opcjonalnie) mleko do posmarowania ciasta Mięsny farsz: 4 udka z kurczka bez skóry 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku woda sól i pieprz do smaku 70g zielonych oliwek(...)pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość: 1. Ciasto francuskie podziel na 8 lub 4 równe prostokąty, rozdziel równomiernie farsz, zawiń w sakiewki. 2. Posmaruj sakiewki mlekiem, posyp czarnuszką i piecz w 200*C przez 20min. Smacznego! Puff pillows with chicken and preserved lemon OR mushrooms&zucchini and preserved lemon for 8 small pieces or 4 large Ingredients: 1 pack
Kuchnia w Słońcu Skąpanakeksówki o wymiarach 11 x 25 cm. Szklanka to pojemność 250 ml. Rosół: 1,5 kg kurczaka (u mnie cały kurczak, możesz też użyć 1,5 kg udek z kurczaka) waga mięsa z kością 200 g marchewki 100 g cebuli (1 nieduża sztuka) 1 korzeń pietruszki kawałek korzenie selera 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka ziaren pieprzu(...)godziny . Marchewkę, pietruszkę i seler obieram. Kroję na mniejsze części i wrzucam do garnka z mięsem. Cebulę obieram z łupinek i przekrawam na pół. Opalam nad ogniem lub piekę na suchej patelni i wrzucam do rosołu. Dodaję także przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Gotuję na małym ogniu, aby tylko lekko bulgotało przez około 60 minu
Ania gotujemiękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę z błon , płuczemy i wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany(...)wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy i kroimy na plastry. Smacznego
Pysznosci Babci Basitostowego, które po zapieczeniu nadają zapiekance fajnego chrupkiego elementu. Zapiekanka z cukinii może posłużyć jako samodzielne wege danie, albo jako dodatek do mięs. Ja podałam tak przygotowaną cukinię z udkami kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem, boczkiem i cebulką . Połączenie sosu z upieczoną na chrupko bułką tartą dało naprawdę świetny efekt smakowy. 3-4 cukinie (w tym u mnie(...)naczynia żaroodpornego. Mieszamy ją z piórkami cebuli i połową bułki tartej. Zalewamy śmietanką z jajkiem i przyprawami. Posypujemy serem feta oraz pozostałą bułką tartą i okruchami chleba tostowego. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie cukinię posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy, już bez przykrycia, jeszcze przez około 10 minut
Smaki Na Talerzufont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Po prostu zakochacie się ;) Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki(...)kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i pieczemy 40 minut w temperaturze
R'n'G Kitchencóż z nim jeszcze można zrobić, aby go zmienić? Można bardzo wiele, gama dodatków i smaków jest bardzo szeroka, wystarczy uruchomić wyobraźnię lub sięgnąć po te ulubione. 2 kg udek kurczaka 2 jajka kajzerka szklanka orzechów włoskich warzywa jak do rosołu liść laurowy ziele angielskie 3 ząbki czosnku łyżka majeranku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki imbiru sól i pieprz(...)blaszkę ( jak na makowiec) wykładamy papierem, masę uklepujemy i wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny lub do uzyskania ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy, a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi
Dieta moja pasjadrugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem(...)patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Kolorowy Przepisownikcałego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka. Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze(...)dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając. Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa. Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką. Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Ostra na Słodkowyrobów, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują markowe linie „Z natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha” . Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą(...)łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki bardzo szybko wyrabiamy, zawijamy w folię, odstawiamy na pól godziny do mrożenia. Po tym czasie wylepiamy formę do pieczenia, nakłuwamy. Podpiekamy ( obciążamy papierem z grochem ) ok. 20 minut w 200C. MASA ŻURKOWA: Z masła i mąki robimy tradycyjną zasmażkę, wlewamy zakwas i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek
Ostra na Słodkokromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone lub zgrillowane (jak w moim przypadku). W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i dodac drobno pokrojone papryczki chili. Smazyc je przez kilka minut az ziekna(...)przez sito dla uzyskania wspaniałego, gładkiego sosu, jeżeli sos jest zbyt gesty można dolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie
Codzienne Gotowaniesmak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól(...)masę. Masę przełożyć do trzech keksówek długości wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (Ja do tego celu zakupiłam jednorazowe foremki aluminiowe- nie trzeba niczym ich smarować). Piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji pozwalającej na krojenie zgrabnych plastrów
Kubki smakurzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko kl. L 1 bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu(...)etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam) 5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut. Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego
Gotowanie...to proste !użyć takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Garyużyć takich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu(...)łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku. Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić. Smacznego
Stare Gary