przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem, że przez ten czas nie miałam chwil zwątpienia, bo systematyczne(...)potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć... Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Biszkopt ciemny: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju
Kuchnia MagdaLenyimprezowa. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) 2 cebule 2 małe jajka 100 g ryżu pęczek natki pietruszki sól(...)kotlecików. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy owalne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy krótko kotlety z obu stron (tylko do lekkiego przyrumienienia). Podsmażone kotleciki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy zmieszany z bulionem. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco się
Smaki Na Talerzuktórą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru
Cztery Fajerysię do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja idealna do nocnego(...)więc zjedliśmy go na śniadanie, a reszta bigosu wylądowała w słoikach, została za pasteryzowana i poczeka do Bożego Narodzenia. Przepis na bigos z wolnowara będzie wkrótce na blogu. Konfitowane udka kurczaka – to technika, przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo powolnej obróbce cieplnej w niskiej temperaturze. Mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki(...)mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości i ponownie wykładamy plastry słoniny. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Odstawiamy do całkowitego
My Culinary Artdodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto. Przełożyć do lodówki. Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem). Zmielić(...)Przykryć wierzch wystającym ciastem i skleić brzegi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut. 20 minut przed końcem zdjąć folię. Przestudzić przed wyjęciem z formy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony
Smaczny zeszytnastępnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem(...)niedługo, ale było pysznie. Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego . Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna nowość
Pasja SmakuWitam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża -pieprz(...)ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuforemki Wywar 1 kg udek z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe zielone liście z pora Dodatkowo 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 400 g wątróbki drobiowej 1 bułka kajzerka 2 cebule 50 g masła 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz maggi Przygotowanie WYWAR: Udka z kurczaka oczyszczamy(...)nich warstwę pasztetu. Następnie układamy na nim ugotowane jajka, po trzy na foremkę. Całość przykrywamy pozostałym pasztetem. Foremki z zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół. Artykuł Pasztet z jajkiem w środku pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!minimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu 300g drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko(...)serami dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest wyrośnięte, możemy włączyć piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki
Smaczna Stronazrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka 250 g boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu(...)pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około
Kuchnia u Krysikawał mięcha, najlepiej bez czegoś zielonego. Jeżeli tak jest to nudą zawiewa...Ważąc kiedyś 136 kg nigdy nie zjadłbym podwójnej porcji obiadu, potrójną porcję deseru i owszem, ale dwóch udek na raz nigdy mi się nie zdarzyło. Uznaję jednak to za sprawę indywidualną i idę dalej... Dodatkowo muszę zahaczyć o mój przelicznik. W woli wyjaśnienia. Nigdy przecież nie jest(...)podsmażamy na patelni z porem. Jeżeli Wasza kaszanka jest mało przyprawiona możecie dodać pieprzu, soli, bądź cebuli. Ja używam takiej czystej bez dodatków. Przekładamy kaszankę na naczynie do tarty. Pieczemy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Sałatę lodową siekamy, dodajemy starty ogórek ze skórką, pieprzymy. Można dodatkowo użyć łyżkę jogurtu naturalnego, lub majonezu
BaRepasPaszteciki z gęsiną podpieczone w piekarniku pozwolą na odpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną: 2 udka z gęsi (600-700 g) 200 g boczku surowego wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka(...)łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta kminek, sezam, sezam czarny, czarnuszka do posypania pasztecików (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie z gęsiną: Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć. Udka gęsi umyć, włożyć do dużego garnka, dołożyć marchewkę i pietruszkę, dorzucić wszystkie przyprawy oraz sól, całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym
niecodziennikparyrzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udka kurczaka obrałem ze skóry i pozbawiłem kości, a następnie pokroiłem je na paski o szerokości półtora centymetra i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić dodałem na patelnię dwie obrane, pozbawione gniazd nasiennych
Wyprawy kulinarne