niedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu. Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki(...)całą noc). Przygotowujemy sos: Wodę musimy zagotować z 1/2 łyżeczkami pieprzu, wegetą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, kostką masła, cukrem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na blaszkę do pieczenia wsypujemy ryż, na którym układamy cebulę pokrojoną w plastry. Na cebulę układamy kurczaka i całość zalewamy sosem. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego
paapilotkaapasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki(...)przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe
W kuchennym oknie Ewyplanowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa kilka grzybów(...)pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut, do skarmelizowania. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy grzybki oraz wodorosty
Mango PapajaZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na
Kuchnia MagdaLenypapryki czerwonej 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek bazylia natka pietruszki sól, pieprz Mięso: 500 g udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka tabasco Sól, pieprz 1 łyżka majonezu Dodatkowo: Bagietka(...)tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C . Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg. Podajemy z pieczywem
R'n'G Kitchennatka pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu(...)natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony. Życzę smacznego
talerz przyjemnościPrzepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec ok 25-30 minut. Smacznego
CookYourselfłyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni
KreatywnePinydelikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie. Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pieprz, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku. Śliwki pokroić na malutką kosteczkę, wymieszać z masą mięsną. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pasztet w foremce do całkowitego wystudzenia. Przed wyjęciem, oddzielić
Codziennik Kuchennyjest soczyste i ma ciemną, chrupiącą skórkę, no i do tego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉 Składniki: ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić) 2-3 ziemniaki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy tymianek przyprawa(...)nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut
Walijskie PichceniePierś z kurczaka w musztardowej marynacie to niezwykle aromatyczne danie, które jest niezwykle syte, zdrowe i z całą pewnością powinno pojawić się w Waszej diecie. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne. Paprykowy kurczak z warzywami Składniki: 6 nóżek lub udek z kurczaka papryka żółta papryka czerwona mała cukinia kilka igiełek świeżego rozmarynu łyżka miodu Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego(...)można zostawić na całą noc). W tym czasie usuwamy z papryk gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Cukinię natomiast kroimy w półplasterki. Zamarynowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C (z termoobiegiem) około 45 minut. W tym czasie, jeśli używamy nóżek, kilkukrotnie obracamy mięso. Po tym czasie polewamy kurczaka miodem, posypujemy rozmarynem i zasypujemy warzywami. Następnie wstawiamy
PatiGotujepewnego nakładu troski i rytuałów. Trzeba jednak przyznać, że efekt całkowicie rekompensuje czas poświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy(...)godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!). garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw, zamykamy garnek, wkładamy
Kuchnia Beaty