Składniki: 12 pałek z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (180 g) 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego
Qchnia po prostuMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień(...)Muszę pisać że zrobiłam zapas? Przed pieczeniem wyjmijcie mięso i ogrzejcie do temperatury pokojowej. W tym czasie zagrzejcie piekarnik do 190⁰C. Kawałki kurczaka razem z całą marynatą wyłóżcie w jednej warstwie do szerokiego żaroodpornego naczynia lub na głęboką blachę. Wstawcie na środkowa półkę piekarnika. Podczas pieczenia obracajcie je co około 10 minut. Pieczcie około 45-50 minut (w zależności
Karo in the Kitchensię i robiła milion rzeczy jak to ona. Żadne kaszanki, kiełbasy i schaby Jej nie skusiły - taka twarda jest ta moja Mama. Jedyne na co sobie pozwoliła to grillowane udka , ale tylko dlatego, że pozostawało to w zgodzie z założeniami nowej diety. Następnego dnia , kiedy grill znowu poszedł w ruch Mama postanowiła też jakoś z tego skorzystać. Na kolację zażyczyła(...)zalała łyżką oliwy. Krewetki nasoliła, a ja solidnie zsypałam pieprzem prosto z młynka. Całość porządnie wymieszałyśmy i odstawiłyśmy na jakiś czas w chłodne miejsce. Kiedy grill trochę ostygł po pieczeniu mięsiwa, przygotowałam z folii aluminiowej zawiniątko, przełożyłam krewetki wraz z oliwą i przykryłam by nie traciły soczystości. Krewetki robiły się ok. 15 minut i choć wciąż trudno przekonać mi się
Kuchnia po mojemumały ogień i zagotować. Natychmiast zdjęć z ognia i odstawić na 20 minut. W tym czasie żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli (ponieważ pasternak jest słodki, a pieczony dodatkowo zyskuje słodycz, ilość cukru podana w przepisie jest minimalna - należy pamiętać, iż słodyczy doda jeszcze karmelowa skorupka na wierzchu). Śmietanę z pasternakiem przełożyć do blendera (z laski wanilii(...)jest najnowsza książka Rachel Khoo. Wybór zwycięzców nie był łatwy (jak zawsze), ale ostatecznie zdecydowałam, iż "Moja mała francuska kuchnia" trafi do : ChilliBite - za opowieść o skaczących żabich udkach Jolanty Szyndlarewicz - za pewną kanapkę Gratuluję i czekam na Wasze dane adresowe. Wkrótce kolejne okazje do zdobycia kolejnych wspaniałych książek so stay tuned and don't give
KUCHARNIAłyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut aż będą miały złoty kolor
Czerwień i błękitryżem Do miseczki wsypać kurkumę, mielony kminek, przyprawę curry, suszone oregano, mielony czarny pieprz, sól. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do przypraw, wlać sok z cytryny, wymieszać. Udka z kurczaka przekroić na pół, włożyć do woreczka strunowego wsypać wymieszane przyprawy do kurczaka i potrząsać woreczkiem tak, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawić na 30 min. do lodówki. Piekarnik(...)patelnię z ryżem wlać wodę, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i piec kolejne 12-15 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić pod przykryciem na ok.10 min. a następnie przełożyć na talerze i od razu podawać. Patelnię wytrzeć ręcznikiem
ememe kitchenSkładniki: 1 udko indyka 1 pęczek włoszczyzny 1 kalafior 4 ziemniaki 1 szklanka startego sera padano 200 g śmietankowego serka topionego kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) ostra papryka w proszku sól Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej lub bagietki 100 g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy(...)oraz selera, dodajemy starty ser padano oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Kromki bułki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200°C przez ok. 10 minut aż będą rumiane. W tym czasie masło łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem oraz solą. Dokładnie mieszamy. Zupę podajemy oprószoną
Qchnia po prostuwycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut
zadanie-gotowanieniedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej) 3-4 ziela angielskie(...)która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia tuż pod grzałką i na maksymalnej temperaturze przypalamy cebulę. :) Taką przypaloną cebule dodajemy do rosołu. Całość gotujemy ok 2-3h na bardzo wolnym ogniu. Tak na prawdę rosół można
Gotuj z Mąkąprzygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka(...)żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C
Apetyczna babeczkakurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)malakserze. Można też skorzystać z maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru. Ja wyłożyłem wcześniej szynkowar woreczkiem do pieczenia – dzięki temu będzie później łatwiej je wyjąć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 24 godziny, by zdążyło się przegryźć. Następnego dnia wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając
Proste-przepisy.plwołowych:) Nasz przepis to wariacja na temat zupy pho, odwołująca się do oryginalnej receptury oraz do wskazówek Nighela Slatera, brytyjskiego celebryty kulinarnego, który zupę pho robi na gotowanych udkach z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet(...)selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę
Niedzielny kucharzkurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)malakserze. Można też skorzystać z maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru. Ja wyłożyłem wcześniej szynkowar woreczkiem do pieczenia – dzięki temu będzie później łatwiej je wyjąć. Wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 24 godziny, by zdążyło się przegryźć. Następnego dnia wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając
Proste-przepisy.plsmaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mięso i warzywa wyjąć na sito(...)przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (olej, masło) i posypanych bułką tartą. Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła. Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości foremek, w jakich jest pieczony pasztet. W małych, wąskich foremkach pasztet jest upieczony po 40 minutach, mój pasztet
Codziennik Kuchennycukru miękkie masło lub margaryna 50 g śmietana 18 % 50 g 1 jajko gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek spora szczypta soli Nadzienie : mięso mielone 420 g mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g kapusta kiszona 50 g 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu natka pietruszki duża garść majeranek i oregano duża(...)Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty . Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy. Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie. Ciasto smarujemy resztą jajka. Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut
Smaczne moje