Składniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać
KreatywnePinymrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej(...)jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia.Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe
Słodkie PrzyjemnościTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby(...)Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym barszczem. Smacznego
potrawyregionalnełopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220 st. Pieczemy ok. 30 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Studzimy na kratce. Czekoladowe Piekarki(...)było przyjemniej Magda Konwalie w kuchni Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks’N'Canvas Tosia Smakowity chleb Wiosenka Eksplozja smaku Wisła Zapach chleba Zufik Zufikowo Żabka Healthy craving Żaneta Poradniczanka.blogspot.com
Moje domowe kucharzeniePiernik francuski pain d'epices słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru. Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina
Cztery FajeryProste ciasto dyniowe z jabłkami Szybkie i dobre ciasto do kawy. Proste ciasto dyniowe z jabłkami i orzechami pachnie korzennymi przyprawami i jest wymarzonym ciastem
Cztery FajeryZawsze, kiedy zapowiada się ciężki dzień, a dobry nastrój znika nie wiadomo gdzie, sięgam po odrobinę czekolady. Nie przepadam za nią, ale od czasu do czasu
W mojej kuchniM oja niezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi
SzczyptaSmaQcukier (400 g) jajka (3 szt.) mleko (120 ml.) masło (115 g) śmietana kwaśna (280 g) kakao (2 łyżki) czerwony barwnik spożywczy (1 łyżeczka) sól (szczypta) proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Masa Marshmallow: pianki marshmallow (1 paczka = 300 g) cukier puder (600 g) woda (3 łyżki) Polewa czerwona: dżem truskawkowy lub malinowy (1 słoiczek(...)dodajemy barwnik czerwony i mieszamy. Masę przelewamy do rantu lub wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C ~ 1,5 godz. Używamy metody powolnego pieczenia ponieważ ciasto te jest gęstsze od zwykłych ciast tego typu. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone ciasto formułujemy nożem na kształt lekkiego
RITA food channelroztopione letnie masło i stopniowo mleko. 4. Zagniatamy składniki, wyrabiamy około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jego konsystencja jest zbliżona do ciasta na pierogi. W trakcie wygniatania, nie posypujemy mąką. Jest to zbyteczne, ponieważ ciasto nie klei się. 5. Dajemy ciastu chwilę odpocząć, około 10minut. Po czym(...)środek. Przy formowaniu obwarzanków miejmy to na uwadze, aby miały większą dziurkę. Po upieczeniu, będą wyglądać jak obwarzanki a nie jak bułeczki. 9. Piekłam w piekarniku, w temperaturze 180st. do ładnego zrumienienia
Leśny Zakątekpraktycznie w każdym sklepie, ale idąc tropem Kasi Bosackiej zrobiłam sama bo "Wiem co jem" Nie są ani trudne ani pracochłonne, a szczególnie dla nas Polek, przyzwyczajonych do lepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. W związku(...)zawinięte szczelnie folią na 30 minut. Następnie na oprószonym mąką blacie uformować 12 równych kulek. Przykryć aby nie obeschły. Pojedynczo każdą rozwałkować na cieniutki placek. Piec na gorącej patelni około 40 sekund z każdej strony. Upieczone odkładać na talerz i przykryć bawełnianą ściereczką aby nie obeschły. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
Kulinarny karnet Christopheraprzełożyć chleb na kamień/blachę. Chleb posypujemy mąką i nacinamy przed włożeniem do piekarnika.12. Po włożeniu chleba do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy chleb około 30 minut. Po upieczeniu pukamy w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos to znaczy, że jest upieczony, jeśli nie to zostawiamy go w piekarniku na dłużej.13. Studzimy na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony(...)GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciasta Renata Forks’N’CanvasTosia Smakowity chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta PoradniczankaDzięki i pozdrowienia dla wszystkich! Post Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami
UgotujmyTo.plMąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak. Składniki 200 g mąki graham 50 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Warto zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku
My Chcemy Jeść