Much like a painter who just starts to paint and creates a unique piece of art, a good cook can whip up something by just starting
Food PolkaMuch like a painter who just starts to paint and creates a unique piece of art, a good cook can whip up something by just starting
Food Polkatrochę czasu. Jednak po świętach nieraz się okazuje, że nasza lodówka jest wyładowana po brzegi pozostałym jedzeniem. Jak przygotować Boże Narodzenie zero waste i nie zmarnować aromatycznego bigosu, delikatnych pierogów, słodkich ciast lub chrupiącego karpia? Zaplanuj zakupy przed świętami Aby święta przebiegały w duchu zero waste, zaplanuj zakupy świąteczne jeszcze zanim wyruszysz w drogę do sklepu. Wiedząc, ile osób(...)pieczone czy smażone. Nie zamrażaj mięs w galarecie albo sosie, ponieważ później stracą swój smak, a płyny się zetną. Przechowywanie w ujemnej temperaturze bardzo dobrze znoszą również wędliny (najlepiej w kawałku) i pasztety. W ten sposób ich datę ważności możesz przedłużyć o 3 miesiące. Podobnie jest z mrożonym bulionom, kapustą świąteczną i sosem z pieczeni, które potem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!złe, choć na pewno odpowiednio potraktowane, by tak szybko i pięknie wyrosły, ale według mnie do niektórych potraw po prostu się nie nadają. Przede wszystkim do farszu na pierogi ruskie i właśnie na placki ziemniaczane, które dziś dla odmiany nie są ociekające tłuszczem. Bo wiecie... lato idzie, trzeba wyglądać :D W przygotowaniu dzielnie towarzyszył mi Tefal Cuisin Companion, który(...)szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby nowe buty... Dobra wróćmy do tematu. Zapraszam więc na placki ziemniaczane, chrupiące, ale z piekarnika. Pieczone na niewielkiej ilości tłuszczu. Podane z czym tylko dusza zapragnie, choć ja przy piątku skłaniam się właśnie do jogurtu, tudzież śmietanki, bo co region, to inaczej :) No właśnie
Kuchnia w czekoladziesporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości i wytrwałości, których mi aktualnie zdecydowanie brakuje... I choć w tej chwili nie mogę nawet patrzeć na jedzenie, nawet słodkie(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 300 ml śmietany kremówki (38%) Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony to znaczy że się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. W kąpieli(...)pisałam ja swój sernik upiekłam w dużej blaszce i wyszedł niski ale jeśli upieczecie go w blaszce o wymiarach 24/24 wyjdzie wysoki , jak wolicie . Koła wycięłam obręczą do robienia pierogów . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwsadziłam na ok. 1/2 godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane, ale mnie to kompletnie nie wychodziło! Już myślałam, że powtórzy się sytuacja, kiedy to zamiast pierogów zrobiłam tartę , ale jak zaczęłam wyrabiać po dodaniu jeszcze łyżki oleju, to okazało się, że co prawda z trudem, ale udało się rozwałkować:) Rozwałkowałam (po kawałku) ciasto bardzo cienko, pokroiłam(...)wprasowałam (w efekcie po wzięciu do ręki posypka pięknie spadała na podłogę;) Tutaj blacha z przygotowanym wsadem (mogłam spokojnie zmieścić wszystkie ciastka na jednej blasze, niepotrzebnie robiłam takie odstępy): Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 10 min. Ciasteczka są wyśmienite! My schrupaliśmy je same, ale super będą z dodatkiem gęstego dipa, albo serka ziołowego typu Almette
Zdrowa Kuchnia Sowypodłużne nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony. Delikatnie rozciągną, by nacięcia się otworzyły (jak na zdjęciu). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20minut w temp. 230st. W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha(...)jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving
Z miłości do słodkościBułeczki cynamonowe z jabłkami najlepsze drożdżówki z jabłkami. Bułeczki cynamonowe z jabłkami - prosty przepis na słodką przekąskę dla dziecka lub drugie śniadanie do pracy. Drożdżówki z
Cztery FajeryKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzPolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne
Moje Małe Czarowanietruskawkowy Świeże truskawki Twarożek włożyć do miski, wbić żółtka, dodać szczyptę soli, wlać mleko, wsypać cukier puder i zmiksować na kremową masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony(...)przez konsumentów cierpiących na nietolerancję laktozy. Są smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe na każdą porę dnia i każdą okazję: zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. Polecam
Wanilia i Kardamonsię wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut. W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku uzyskamy brązowe masło, w drugim – palone. Fragmenty białek na gorącej patelni będą w dalszym ciągu łapać temperaturą(...)otoczone w tłuszczu gnocchi przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i karmelizujemy na średnim ogniu – te kluseczki nie mają wiele własnego cukru i nie zbrązowieją tak mocno jak pierogi czy gnocchi ziemniaczane, ale wytworzy się na nich lekka skorupka. Rozdzielamy porcje podgrzanych gnocchi między talerze – to dwie duże porcje albo 4 mniejsze, na lunch – polewamy gorącym palonym
Karo in the KitchenPyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto: szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej
Bajeczna Kuchnia