pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:112/160)

Ser halloumi z grilla 65

Ser halloumi z grilla Grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie. Ser halloumi z grilla jest co roku hitem sezonu, a Wegetariańskie szaszłyki z halloumi to prawdziwa

Cztery Fajery
Pascha wielkanocna. Deser wielkanocny. 79

Pascha wielkanocna. Deser wielkanocny. Spraw by Wielkanoc była jeszcze bardziej urocza i smaczniejsza dzięki temu pysznemu deserowi . Wspaniałe połączenie twarogu , żółtek jaj, suszonych owoców i orzechów

Zdrowy Styl Joanny
Pierogi z gęsiną 127

„Dziś na stole obowiązkowo powinna pojawić się gęsina. Tak nakazuje tradycja. Skąd się wzięła i co wspólnego z nią ma św. Marcin. Otóż za sprawą gęsi

Wiem co jem
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 178

zaczęłam od ziół i na ziołach chcę skończyć. Zatem koniec smutów, czas na ziemniaki! Kiedy przycinałam nasze zioła chciałam koniecznie ich do czegoś użyć. Padło na ziemniaki, które po pierogach z truskawkami były naturalnym wyborem- tym razem coś dla mnie:) Nasze zioła przed przycięciem ZIOŁOWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (ZZZ) 1kg ziemniaków (nie młodych) 3 jajka 3 łyżki masła(...)żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść

les mirabelles
Majonez curry 73

Majonez curry domowy majonez z przyprawą curry.  Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że

Cztery Fajery
Prosty przepis na chrupiące gofry 86

Prosty przepis na chrupiące gofry Gofry jak z budki.  Prosty przepis na chrupiące gofry jak z budki jest idealnym rozwiązaniem dla leniwych i zapracowanych. Z

Cztery Fajery
Sernik wiedeński 126

Sernik wiedeński ma z Wiedniem tyle do czynienia co pierogi ruskie z Rosją :) Będąc w Wiedniu przewodnik wspomniał nam o tym, aby na darmo nie pytać o sernik wiedeński w kawiarniach, bo po prostu oni nie znają tego ciasta. Bo to taki polski wynalazek :) Sernik wiedeński charakteryzuje tym, że nie ma kruchego spodu, a w samym cieście serowym jest sporo(...)polecam :) A poniżej przepis na polski sernik po wiedeńsku :) Składniki: 1 kg białego sera półtłustego - lub dobrego wiaderkowego 8 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła (100g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 dag rodzynek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: polewa płatki migdałowe Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Kuchnia domowa Ani
Tarta ziemniaczano serowa 281

Jesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy(...)twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego zrumienienia

IMPRESJA SMAKU
Czy opłaca się kupić Thermomix? Moje doświadczenia z kuchennym robotem wielofunkcyjnym 65

Witaj! Nazywam się Kasia, jestem ekspertką kulinarną, prowadzę bloga ThermoSmaki i od kilku lat korzystam z Thermomixa. Dziś chciałabym podzielić się z Tobą swoimi przemyśleniami na

Słodkie okruszki
Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym 191

Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :)  jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej

SzczyptaSmaQ
Crumble z jagodami 145

leśnych drogach staram się je jak najlepiej wykorzystać. Jeśli też tak macie, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pyszny sernik z jagodami na czekoladowym spodzie, pierogi z jagodami , drożdżowe z jagodami , proste babeczki czy domowe jagodzianki . Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła(...)rozprowadzić i nie będą zbijać się w kupki. Umyte i osuszone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Owoce przekładamy do miseczek lub dużego naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 30-40 minut. W tym czasie kruszonka powinna się ładnie zarumienić. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Crumble

Ciastkozercy
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 182

Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę(...)twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do momentu wyparowania płynów. Wtedy dodajemy śmietankę, doprawiamy solą

Szefowa kuchni
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 141

mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane(...)składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy pierożek smarujemy jajkiem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut tak aby się ładnie zarumieniły. Najlepiej smakują podane na ciepło. Jeżeli ktoś preferuje ostrą wersję tych krokietów to do farszu można dodać posiekaną ostrą papryczkę

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania