pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:119/160)

Proziaki - podkarpackie smaki. 108

Proziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która piekła te oto placki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było(...)zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi.  Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
Xmas... and a Happy 2014 169

odnośnikami do oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony(...)śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną

bastalena
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 83

idąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana zwykła biała np. krupczatka(...)sosów, jak i przy wypieku ciast, lecz tylko jako dodatek. Normalnie ma barwę białą, ale pod wpływem temperatury szybko ciemnieje, dlatego trzeba uważać przy ciastach z długim czasem pieczenia. Tak jak widzicie rodzajów mąk i ich zastosowanie jest przeogromne! Warto mieć przynajmniej połowę z nich i bawić się smakami. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo rynek dba o zapotrzebowanie

zdrowo i aktywnie
Lasagne z grzybami 121

Spory zapasik grzybów niedawno chciałam przerobić na pierogi, ale że czasu na ich lepienie nie było, pierogi zamieniły się w lasagne, która nie wymagała tak dużego nakładu pracy i czasu. Często płaty makaronu wykorzystuję właśnie wtedy, gdy mam ochotę na pierogi, ale tempo życia na nie nie pozwala. Składniki  (na 3-4 porcje): 6 płatów lasagne(...)niebieską pleśnią. Składanie lasagne zakończyć warstwą grzybów. Rozłożyć na nich plastry pomidora obranego ze skórki. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli. Do keksówki wlać jeszcze ok. 50 ml wody. Lasagne piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C., a potem jeszcze 20 minut w 180 stopniach C. Podawać gorącą

Weekendy w domu i ogrodzie
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 165

wybór wędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy(...)czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady EKO. Kolacja Kolacja na ciepło czy zimno? Dzieci lubią pierogi, kluski, naleśniki. Chętnie zjedzą też parówki. Wybierajmy produkty mączne przygotowane z mąki pełnoziarnistej, a parówki z jak największą ilością mięsa, np. cielęcego czy indyczego, a jak najmniejszą ilością chemicznych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 136

Ruskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane(...)Ciasto odwinąć z papieru, nakładać wzdłuż porcje farszu, zwijać w rulon, odcinać ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w 220 o C (do zrumienienia). Podawać z kefirem lub mlekiem

Czerwień i błękit
Bezy migdałowe 107

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze

Cztery Fajery
Curry z brokułami i dynią 36

testowaniem. Nasze rodziny to nasze przyjacielskie grono od ponad 30 lat. Wymieniami się kulinarnymi doświadczeniami zatem od dawna. Polska kuchnia bardzo przypadła do smaku naszym przyjaciołom. Bardzo lubią pierogi z grzybami i kapustą, czerwony barszcz, żurek i sernik, a ja i moja rodzina lubimy ich orientalne potrawy. Dzisiejsze proste curry ugotowałam z brokułami i dynią na kokosowym mleku. Curry(...)codojedzenia” znajdziecie wiele innych smacznych przepis na to danie, wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszecie curry . Innym smacznym elementem curry są dodatki. Na ogół podaję to danie do ryżu. Piekę również naan. Chleb jest nieodzownym elementem kuchni hinduskiej, ponieważ służy do zagarniania potrawy. Do dzisiejszego curry upiekłam chapati, które jest pakistańskim odpowiednikiem na indyjskie naan. Proste curry z brokułami

codojedzenia
Grissini i szynka dojrzewająca 102

zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie. Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie! Szybkie przekąski: Krucho drożdżowe roladki Drożdżówki na słono Panierowane pierogi z ciasta parzonego Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Szynka Mistrza Jacka Bastion Smaku  to wspaniała szynka dojrzewająca, wędzona, opatulona specjalnym zestawem przypraw, które nadają jej nieprzeciętny(...)wyrastania ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich rolujemy wałeczek, który owijamy szynką Mistrza Jacka. Po owinięciu wszystkich paluchów przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na 15 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu nasze grissini i szynka dojrzewająca są gotowe do chrupania. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 178

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 35x40, wcześniej wysmarowaną masłem, delikatnie dłońmi rozprowadzić na blaszce. (ja piekę to na blaszce która jet dołączona do piekarnika) Ciasto przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę

Delicious Titbits
Wielki kluch – pyszny obiadek 170

Wielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo

Ogrodnik w podróży
PIZZA CALZONE 112

Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam(...)placek.  Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.  Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzebyki Marysi 136

Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki smalcu 25g drożdży 5 żółtek(...)rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st. Studzimy

Smakołyki Asi
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 94

Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości

Cztery Fajery