pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:122/160)

Dworek Koper 197

jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki(...)pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny, fantastyczny w smaku i zaskakiwał nietypowym wykorzystaniem leniwych pierogów. Najedzeni, rozleniwieni nie spieszyliśmy się

Szybko Tanio Smacznie
Tarta z kremem matcha i figami 127

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Cztery Fajery
Piróg biłgorajski 194

mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło z kwaśną śmietaną. Na zimno też jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną(...)kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia

moj przepis na
Zupa-krem z brokuła 239

Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe  2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście(...)kromki chleba suszona bazylia oregano ( ulubione zioła) Oliwa z oliwek extra virgin Chleb kroimy na paski szerokości ok. 1-2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypujemy mieszanką ziół i delikatnie spryskujemy całość oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 5-7 min do chrupkości. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 145

ViolaPassion Kolejna wspaniała  odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony(...)wszytko przestygnie boczkiem owijamy makaron i faszerujemy go kurkami z Carbonadą. Na blaszkę kładziemy folię i smarujemy oliwą z oliwek ,następnie nasze roladki i znów smarujemy oliwą . Pieczemy 40 minut w 180C Smacznego

Viola cooks with passion
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 229

Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka

w mojej kuchni
A ja znow o pierogach 160

Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace. W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni(...)francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy. Zeby sie pierozki nie rozkleily najlepiej brzegi docisnac za pomoca widelca, powstaja wtedy takie wzorki. Pierozki smarujemy rozmaconym zoltkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut. Smacznego! Przepis publikuje w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna zorganizowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
No i co, że barszcz z papierka 177

zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka(...)pokroiłam na drobno i dodałam do cebuli, chwilę smażąc. Na koniec dodałam ugotowaną kapustę. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Pozostawiłam do wystudzenia. Dobry moment na przygotowanie foremki do pieczenia i dodatków do dekoracji. Standardową tortownicę wyłożyłam tylko na spodzie folią do pieczenia i lekko oprószyłam mąką. Na środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna

bastalena
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 185

  Dynia, dynia, dynia – „fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u

Szybko Tanio Smacznie
Muffinki z kapustą i grzybami. 202

widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany(...)docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią. Podawać ciepłe (ja odgrzewam w mikrofali

Nie tylko w kuchni
Jesienne tiramisu - z jabłkami 172

elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem. To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu Składniki(...)przez 1-2 godziny. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem. Smacznego! Zaczyna ogarniać mnie nostalgia i tęsknota. Przede mną kolejne Święta daleko od Domu, od Rodziny, tradycji, pierogów i makowca. Choć w gronie fantastycznych ludzi, to jednak w obcym kraju. Brakuje mi... I tęsknię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulebiak z rybą i ryżem 190

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można(...)mięso ryby od skóry, skórę wyrzucamy. Kawałki łososia wrzucamy do miski z ryżem i cebulą, pieczarkami i marchewką, delikatnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozkładamy, na połowę ciasta, nakładamy farsz zostawiając wolne 2 cm od drugiego brzegu ciasta. Do czystej miski wybijamy żółtko i odrobinę wody, roztrzepujemy widelcem. Smarujemy brzegi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche paszteciki z rybą 162

kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół(...)rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów) Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Artykuł Kruche paszteciki z rybą pochodzi z serwisu Cooking for Emily

Cooking for Emily
Jagodzianki z kruszonką 144

papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:)  Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną(...)miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Formę 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w niewielkich odstępach w formie (3x4 sztuki). Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki kruszonki rozetrzeć. Bułki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić

Obiad gotowy