pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:121/160)

Jak pomóc dziecku z nadwagą lub otyłością? 59

jest tak, że Rodzice, zwłaszcza tych najmłodszych dzieci gotują wciąż te same potrawy. Dlaczego? Bo ponoć ich dzieci tylko to jedzą… Najczęściej są to oczywiście posiłki mączne, typu: pierogi, naleśniki, kluski – podawane na słodko. Czasami zdarza się kotlet panierowany, spaghetti i jakaś zupa. Musicie pamiętać, że rzeczywiście dzieci najchętniej sięgają po tego rodzaju potrawy, bo lubią posiłki(...)soczewicę lub kaszę. Do owsianki dodać siemię lniane, a do owocowego koktajlu dodać np. liście szpinaku. Możliwości jest wiele, a kilka inspiracji znajdziecie na moim blogu, tu kilka przykładów: pieczone pulpeciki brokułowe, owocowy koktajl na kefirze, pulpeciki z kalafiora, chrupiące placki z batatów , czekoladowy krem jaglany. Po siódme wspieraj i pomagaj Jeśli Wasze dziecko zmaga się z problemem

Natka Pietruszki
TARTA ŻURKOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ – idealny pomysł na Święta Wielkanocne 96

różnych wyrobów, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują markowe linie „Z natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha” . Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek(...)łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki bardzo szybko wyrabiamy, zawijamy w folię, odstawiamy na pól godziny do mrożenia. Po tym czasie wylepiamy formę do pieczenia, nakłuwamy. Podpiekamy ( obciążamy papierem z grochem ) ok. 20 minut w 200C. MASA ŻURKOWA: Z masła i mąki robimy tradycyjną zasmażkę, wlewamy zakwas i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek

Ostra na Słodko
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 144

garnka z wrzątkiem i żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum 8 sztuk na każdą osobę przy wigilijnym stole (nie licząc tych, które zjemy przy gotowaniu). Gotowe pierogi studzimy. Kilka zjadamy na obiad. Resztę zamrażamy. W dniu imprezy odmrażamy i podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem(...)sałatkę. Uwielbiam sałatkę jarzynową, mogłabym ją jeść codzienne. Kompot z suszu też jest wielce ok. A oto nasze przepisy sałatka i kompot     24.12 Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem gości wyjąć z piekarnika świąteczne ciasto np. piernik . Zapach w całym

Ugotowane pozamiatane
Mistrzowie makaronu 79

Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis

Cztery Fajery
Prosta zupa krem z dyni 113

Prosta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową

Cztery Fajery
Pyszny ryż z jabłkami 209

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kartoflanka z zacierkami 159

Po przepisie na ZACIERK I, dzisiaj przepis na zupę ziemniaczaną, czyli kartoflankę, która w wersji rozbudowanej, na bogato ;) , stanowi samodzielne danie obiadowe. W sam raz na

Posadzone i zjedzone
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw. Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika . Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni , więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :) Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence. Do mycia(...)Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony

Codzienna kuchnia niecodzienna
DROŻDŻOWIEC KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ 184

ciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od  BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam(...)Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować i przenieść na wcześniej natłuszczoną blachę. Ułożyć czereśnie, posypać kruszonką.  Przykryć odstawić na 15 min. Po tym czasie piec 40 min w nagrzanym do temperatury 180 st.piekarniku. Ciasto idealne do porannej kawy lub na kolację do szklanki mleka. Uwielbiam

pieprzny smaczek
Babeczki truskawkowe 190

moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam to wszystko dziś na facebookowym Wcinaj(...)potencjalnie zepsuta część do aparatu nie sprawi, że będzie mi smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu

wcinaj to
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 147

wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci! Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie(...)Mieszamy z serkiem ricotta. CAŁOŚĆ : Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią

Ostra na Słodko
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować? 59

więcej tzw. popiołu, w którym znajdują się substancje mineralne. Należy jednak pamiętać, że choć mąka razowa jest najzdrowsza, to jest także ciężej strawna niż mąki oczyszczone, dlatego niektórzy podczas pieczenia stosują mieszanki mąki białej i ciemnej.  Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1850 Razowa mąka orkiszowa nie ma tak uniwersalnego zastosowania jak mąka biała, ale i tak można przyrządzić z niej wiele(...)składników odżywczych.  Mąka orkiszowa – inne typy Warto wspomnieć także o pozostałych typach mąki orkiszowej. Najbardziej uniwersalny to typ 630. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: do ciast, naleśników, makaronów, pierogów czy klusków. Można całkowicie zastąpić nim białą mąkę pszenną. Smak posiłków nie będzie się niczym różnił, za to zyskamy więcej składników odżywczych. W sklepach można znaleźć również niższe typy

Via Gusto
Ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka z kremem czekoladowym 149

etapów. Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu. Następnie wyrabiamy kruche ciasto. Schłodzone i rozwałkowane kruche ciasto smarujemy dżemem. Kolejno przygotowujemy bezę i wykładamy ją na dżem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy dwa blaty ciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska(...)stopni Celsjusza piekarnika. Piecz je przez 30 minut – beza powinna być zarumieniona. Jeśli natomiast beza zacznie wcześniej się rumienić, to po 20 minutach pieczenia możesz przykryć ją folią aluminiową. Aby tego uniknąć, polecam piec ciasto na niższej półce niż środkowa. Jeśli posiadasz jedną formę i będziesz piec blaty ciasta dwa razy, pamiętaj, aby formę do pieczenia wystudzić przed wyłożeniem

Via Gusto
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 117

Chałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją

Cztery Fajery
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 180

Świąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga(...)rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania