pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:126/160)

Piróg biłgorajski 116

mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako rodowita Lublinianka, nie mogłam nie zrobić tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej(...)kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia

moj przepis na
Śledzie po japońsku 146

Kuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka(...)czerwonym pieprzem. Mimo, że śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak kaloryczne. Są bogatym źródłem białka, kwasów nienasyconych, witamin i mikroelementów. Śledzie po japońsku podane z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami będą pożywnym daniem obiadowym… i nie tylko. Skorzystałam z przepisu Grzegorza (z małymi zmianami) ze strony Mniammniam . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Śledzie po japońsku appeared

mojewypiekiinietylko
Ryba zapiekana w śmietanie 225

Ryba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub

Cztery Fajery
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 126

mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży(...)wyjmij z miski i zagnieć. Podziel na mniejsze części i każdą rozwałkuj. szklanką wytnij kółka na każdym kole ułóż farsz i lep brzegi pierożków ułóż pierożki na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20 minut, aż będą złociste Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 216

kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką(...)kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został sam łany miąższ. Ćwiartki kroimy na mniejsze kawałki o szerokości 5-6 cm. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 45-60 minut, aż widelec będzie lekko wchodził w miąższ. Studzimy dynię i miksujemy na gładko. Odważamy porcje jakie będą nam potrzebne

Kulinarne Inspiracje
Torcik bezowy z bitą śmietaną 130

Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze

Cztery Fajery
Kryzysowa wigilia 191

pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia(...)kasza jęczmienna i śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz czerwony przepis i świąteczne dekoracje z filcu 131

Coraz bliżej święta… Dlatego jak co roku w grudniu będę dzieliła się z Wami najróżniejszymi świątecznymi inspiracjami i przepisami. Dziś mam dla Was przepis na

Słodkie okruszki
Jabłko w cieście drożdżowym. 142

zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic i Kitkat, Prince Polo, Ptasie Mleczko, a także Toffifee .  Od czasu(...)koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: APPLE COATED IN YEAST DOUGH 1 large, hollowed out apple

Poranek na słodko
Kulebiak z kapustą i grzybami 209

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić.  Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem.  Piec około 35-40 min w temp. 160st

Z miłości do słodkości
Sałatka śródziemnomorska z makaronem 88

Sałatka śródziemnomorska z makaronem Najlepsza włoska sałatka z makaronem do pracy. Sałatka śródziemnomorska z makaronem i pysznym lekkim dressingiem pięknie wygląda na stole i super smakuje

Cztery Fajery
Tarta ze szparagami i chorizo 156

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać(...)kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 202

taki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło(...)środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 241

wykorzystujemy krwi w trakcie obróbki cieplnej ciemnieją tak jak te w przepisie na domową białą kaszankę z kaszą pęczak . Polecam również przepis na kotlety z kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu 1 duża cebula(...)jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego! The post Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe bułeczki z jagodami 73

Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto(...)stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.  Pieczmy 25 minut w 190 stopniach

Bon appetit mon amie