nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka(...)mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę
Anioszek w kuchnimoim domu Boże Narodzenie to zapach goździków, cynamonu i pomarańczy. To czas wspólnego wypiekania pierniczków, lepienia pierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię. Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się(...)żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia małego garnka z niewielką ilością wody
Mango PapajaPrzepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej to przepis bez cukru – słodzikiem jest syrop z agawy, który możesz zamienić na syrop klonowy. Przepis
Via Gustokoniecznie chciał spalać kalorię po pączku, to jeden pączek równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem(...)chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka rozkładamy na stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę
ladykitchenczekać na koniec jego diety, bo to może potrwać strasznie długo. Dzisiaj jak wróci z pracy i zobaczy, co rozmroziłam… Bo barszcz z krokietem dla niego jest jak pierogi ruskie dla mnie. Obok nich nie potrafimy przejść obojętnie. No nie da rady. Znalazłam w zamrażalce jakąś wiejską kiełbasę. Rozmroziłam ją głównie z myślą o mojej mięsożernej córce. Kiełbasa(...)długo ich nie smażyć, żółtka powinny być lejące, nie na twardo. Gotowe jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i poszatkowaną dymką. Podobne przepisy: Jajko sadzone na szpinaku Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem Szakszuka z fetą i szpinakiem Szakszuka z fasolą i chorizo Szakszuka Zielona szakszuka Artykuł Jajka sadzone na kiełbasie pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyKapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała. Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone, ale na mniejsze(...)dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego, wypełnionego farszem boku. Taka roladę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec. Co kilka centymetrów ciasto nacinamy nożem (prawie do samego końca). Rada: ciasto po nacięciu delikatnie odchylamy na zewnątrz, tworząc przestrzeń
Moniki Smakołykikuchni? Pierwszym krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego(...)ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki
Kuchcik gotujeTopinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla
Cztery FajeryOdliczanie do rozpoczęcia Euro 2016 trwa. Przygotowałam menu, które z powodzeniem sprawdzi się podczas kibicowania ulubionej drużynie. Nieskomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najmłodsi
Moja smaczna kuchniaDostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni
Kuchnia PokoleńKiszona kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu. Tarta z grzybami(...)Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykrawamy z niego gwiazdki, które układamy na kapuście. Malujemy mieszanką mleka i oleju, lekko dociskając gwiazdki do siebie, żeby się skleiły. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy natką
Kulinarne przygody Gatityadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę tego dania, serwowaną w formie przekąski. Czy słyszeliście może o pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki(...)łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierożki Kebabowe z Sezamem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPoniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane
Kulinarna PokusaCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z
Słodkie okruszki