pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:111/160)

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 165

mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka(...)Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Jagodzianki 108

ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście moja kotka- Chanel, nie byłaby sobą gdyby akurat nie przebiegła przez tą blachę, na szczęście nic poważnego nie zrobiła. Tak wyglądają po 30 minutach wyrastania. a tak pieczone 30 minut w temp. 180 C. Z podanej

greenscarf
ŚWIĄTECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM 104

Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy siadamy po wędrówce(...)Składniki: Salaterka Simple 60 ml grzańca w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g cukru 35 ml oleju 1 łyżeczka startej czekolady 25 g startej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA: białe kulki cukrowe kolorowe kulki cukrowe 1 tabliczka białej czekolady Przygotowujemy choinki: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika

Kuchnia w oparach
Szarlotka (jabłecznik) 172

innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce(...)ciasto będzie niższe. Składniki: 5 żółtek 4 szklanki mąki 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru 6 łyżek oleju 10 g cukru waniliowego 10 g proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek) 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
25 praktycznych prezentów do kuchni 170

Posiada dwie oddzielne komory i ceramiczny mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi poczujemy taki smak, jak we włoskiej pizzerii. Praktyczna silikonowa mata, której sama często używam to must have w każdej kuchni. Zastępuje(...)jest bardzo lekka. Uniwersalna patera na owoce czy ciasta będzie pasować do każdego wnętrza. Przenoszenie patery ułatwi uchwyt z drewna. Niezwykle użyteczny wałek to prezent dla osób, które uwielbiają pierogi. Dzięki niemu ciasto zostanie rozwałkowane na idealną grubość. Drewniana taca przyda się na każdym przyjęciu. Dzięki dość wysokim bokom naczynia na niej ustawione nie będą się zsuwać. Szklana patera

Kuchnia Bazylii
PIZZA CALZONE 111

Lubicie pizzę?  Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie:   W zależności od pomysłowości i smaków można(...)zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam na 10-15 minut do nagrzanego  do 200 stopni piekarnika. Piekłam aż przybrało złotą barwę. Można je podawać ze świeżo startym parmezanem. Dłużej utrzymuje ciepło

potrawyregionalne
Krokiety ruskie. 150

     Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od

Rozpustne gotowanie
Pikantne serowe paluchy 159

paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy z wierzchy papryczką chilli. Paluchy układamy na blasze i pieczemy około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło:) Do zrobienia paluchów wykorzystałam ser Podlaski marki Mońki: Swoją nazwę ser zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce(...)otrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem

My simple kitchen
Kremówka z bitą śmietaną 85

godzinę do lodówki. W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Ciasto po wyrobieniu rozwałkowujemy. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy(...)zamrażalnika przeciąć na pół, jedną część chowamy do lodówki, a druga rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Powinien nam wyjść duży prostokąt. Ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. i pieczemy spód przez 15 minut. Pieczemy w piekarniku w opcji góra – dół. Ciasto powinno być złoto – rumiane. W ten sam sposób

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 86

także przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia). Dodałam mąkę i jajko. Zagniotłam wszystkie składniki, dosypując w razie potrzeby mąkę, żeby się połączyły i uzyskały konsystencję elastycznego ciasta jak na pierogi. W tym czasie w dużym garnku zagotowałam wodę. Kiedy zaczęła wrzeć, dodałam sól i olej (dzięki temu kopytka się nie kleją). Z ciasta odrywałam kulkę mieszczącą się w dłoni(...)dodatkami. Domowe kopytka dobrze smakują jako samodzielne danie, na przykład polane podsmażoną na oleju cebulką lub ulubionym sosem – na przykład staropolskim sosem grzybowym . Kopytka mogą być także dodatkiem do pieczeni czy gulaszu. Świetnie się komponują z ogórkiem kiszonym i zasmażanymi buraczkami. smakowitehistorie.com Artykuł Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Smakowite Historie

smakowitehistorie.com
Puszyste placuszki z dyni 222

porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec(...)Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy i mieszamy na gładką masę. Smażymy placuszki

Mieszam w Garnku
ziemniaki à la ruskie 218

uwielbiam pierogi ruskie, ale ze sztywnym barkiem nie poszaleję przy zagniataniu ciasta. więc ze składników, które zwykle lądują w farszu pierogów, przygotowałam coś zupełnie innego. odstępstwem było również zastąpienie smażonej cebulki posiekanym szczypiorkiem. odpowiadało to bardziej mojej koncepcji letniego dania. faszerowane ziemniaki 4-5 dużych ziemniaków, 15 dkg wędzonego boczku, 15 dkg białego sera, pęczek szczypiorku lub zielonej(...)przez praskę biały ser i posiekany szczypior. dobrze wymieszać i mocno doprawić, zwłaszcza pieprzem. farsz nakładać z górką do ziemniaków. ziemniaki ułożyć na blasze, polać wytopionym z boczku tłuszczem. piec około 30 minut w 200 st. C lub do momentu, gdy ich wierzch się zrumieni

Eksperyment sobotni
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 71

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Cztery Fajery