kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Składniki jakie są potrzebne: Spód: – 400 g mąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 3 żółtka – 3 łyżki kakao – 250 g masła – 100 g erytrytolu Masa serowa: – 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) – 150 g erytrytolu – 3 żółtka
Zdrowy Styl JoannyWażne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych
Kate's Kitchenpasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki kroi i suszy w stygnącym piecu. Za swoje wyroby firma otrzymała liczne nagrody na różnych konkursach i nie ma się co dziwić. Wyroby Dażynki są naprawdę bardzo smaczne. Można je nabyć w sklepach firmowych w Siemiatyczach(...)Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne. Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką), pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się, zapominając o kaloriach, tymi smakołykami
królestwo garówuszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula(...)wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem czosnku i liści laurowych. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Włoży ć do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy majeranek, pieprz
Smaczne Potrawyszansę. Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie nadziewanej dyni nie ukrywam, że moją pierwszą reakcją było ... przerażenie! Pomyślałam stereotypowo o wielkiej dyni i ogromnej ilości nadzienia jakie przyjdzie nam pokonać(...)sama go znalazłam i po paru drobnych zmianach uznałam za godnego przedstawiciela do czwartego już spotkania w TU I TAM . I z całą pewnością dokonałam właściwego wyboru. Dynia pieczona z nadzieniem z gorgonzoli, czosnku i tymianku to danie absolutnie genialne! Wybrałam malutkie dynie, dzięki czemu mogą stanowić indywidualne porcje, a same dynie tworzą niepowtarzalne naczynia. Aromatyczne i kremowe
KUCHARNIAwygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek(...)środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów. Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180 C do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). My używamy olej ryżowy, ma wysoką temperaturę dymienia
vegetanieDla kogo przeznaczony jest sklep wegański online? Produkty wegańskie wzbudzają coraz większe zainteresowanie. Interesują się nimi nie tylko weganie i wegetarianie, ale osoby, którym zależy na
Słodkie okruszkismalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych
Kate's Kitchensmalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych
Kate's Kitchenmojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka(...)Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego
Zielona Kuchniaogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście moja kotka- Chanel, nie byłaby sobą gdyby akurat nie przebiegła przez tą blachę, na szczęście nic poważnego nie zrobiła. Tak wyglądają po 30 minutach wyrastania. a tak pieczone 30 minut w temp. 180 C. Z podanej
greenscarfSklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy siadamy po wędrówce(...)Składniki: Salaterka Simple 60 ml grzańca w temperaturze pokojowej 1 jajko 50 g cukru 35 ml oleju 1 łyżeczka startej czekolady 25 g startej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA: białe kulki cukrowe kolorowe kulki cukrowe 1 tabliczka białej czekolady Przygotowujemy choinki: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika
Kuchnia w oparachinnego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce(...)ciasto będzie niższe. Składniki: 5 żółtek 4 szklanki mąki 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru 6 łyżek oleju 10 g cukru waniliowego 10 g proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek) 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie
Zasmakuj KuchniPosiada dwie oddzielne komory i ceramiczny mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi poczujemy taki smak, jak we włoskiej pizzerii. Praktyczna silikonowa mata, której sama często używam to must have w każdej kuchni. Zastępuje(...)jest bardzo lekka. Uniwersalna patera na owoce czy ciasta będzie pasować do każdego wnętrza. Przenoszenie patery ułatwi uchwyt z drewna. Niezwykle użyteczny wałek to prezent dla osób, które uwielbiają pierogi. Dzięki niemu ciasto zostanie rozwałkowane na idealną grubość. Drewniana taca przyda się na każdym przyjęciu. Dzięki dość wysokim bokom naczynia na niej ustawione nie będą się zsuwać. Szklana patera
Kuchnia Bazylii